divendres, 13 de juliol del 2007

Per primera vegada dos autèntics boletaires ens desvelen les seves rutes professionals

"No hi ha secrets que valguin en una afició que fa feliç a tanta gent. Des d'aquest moment, els nostres racons també són vostres. Com mes persones en gaudeixin millor, això si, amb respecte i coneixement per tal de transmetre uns valors que facin de l'amor per la natura un principi bàsic del nostre dia a dia" Marc Estévez

Trobareu el llibre a totes les llibreries a partir del 31 d'agost

Si voleu compartir les vostres rutes, els vostres secrets. Si voleu contactar amb altres boletaires, aquest és el vostre bloc. Els autors del llibre contestaran els vostres dubtes.

351 comentaris:

«El més antic   ‹Més antic   201 – 351 de 351
Jordi ha dit...

Considero que la información aquí expuesta es una fantástica manifestación de conocimientos dirigida a las personas que aprecian las setas, que quieren ampliar conocimientos y salir de dudas.

Los secretos están en el libro...Y solo se revelan a la persona que lo lee.

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bones a tothom! Que aixequi el dit el primer que trobi una múrgola eh!! O un marçot, evidentment! Jejeje… Esteu tots bé? Si és que sí, fantàstic. Si és que no, tranquils! Demà serà un altre dia. A veure, som-hi doncs…

Jabo: Les carreretes apareixen als prats o pastures i, al Montnegre, pocs hàbitats d’aquests trobem. Poder-ne trobar, geogràficament parlant, se’n podrien trobar. De fet, trobem carreretes per tota la Península i Balears, però en aquests espais que et comentava. Jo no n’hi he trobat mai però estic convençut que en algun lloc se’n fan… Recordo algun prat anant de Sant Celoni a Olzinelles a prop de la carretera que va fins a Vallgorguina que en el moment de passar-hi, fora d’època, em va semblar que se’n podien fer. Però aquí al prelitoral, per la distribució de les èpoques més humides, penso que és més fàcil que surtin a final de setembre-octubre que no pas a la primavera, i menys a l’estiu.

Quintana i Xavi: Ei, veig que els dos pregunteu pels marçots… Els marçots poden sortir des del gener fins al maig. Per posar tres exemples, recordo haver-ne collit un gener sota pi negre a la Cerdanya (bosc de Villalobent), al març sota bosc mixt de pi roig-roure a Seva, o el maig de l’any passat a Sant Joan de l’Erm, sota avet. Els sòls li són bastant indiferents, àcids-bàsics-neutres… Tot i que sembla que apareixen amb més facilitat sobre substrat silici. I a data d’avui… És que ha precipitat tan poc! Si hagués de provar un lloc tornaria a la Cerdanya, als boscos de pi negre sobre substrat silici dels vessants obacs del massís del Puigmal (abans parlava del bosc de Villalobent), de fet, Cerdanya francesa. I sí, pots trobar els marçots als boscos de pi roig on culls els pinetells a la tardor. // Ah! I les fagedes de Navarra. Aquelles fagedes són l’hàbitat de marçots i, a la tardor, són també grans productores de ceps. També rossinyols… Són el tipus de fageda humida idònia per l’aparició de bolets micorrízics com aquests. La Fageda d’en Jordà és diferent des d’un punt de vista geobotànic i, evidentment, l’alçada i la situació geogràfica, a més de l’orografia, determinen part d’aquestes diferències. Si no fos per la colada de lava del Croscat, on s’assenta la fageda, difícilment existiria. I si troben bolets a la tardor; fàcilment s’hi observen peus de rata, rússules… Però de ceps, rossinyols, marçots… Misèria per no dir res. A més, els fajos són relativament joves, a diferència de les fagedes navarres, que són autèntiques boscúries. A les fagedes de la Vall d’Aran (Artiga de Lin-Vall de Toran) sí que en pots trobar.
(...)

Marc Estévez Casabosch ha dit...

(...)

Marçotí: Les carreretes a vegades apareixen al mateix indret que el moixernó, o moixerró que li dieu per aquestes terres vostres. Però no sempre, perquè el moixernó creix sobre sòls calcaris i les carreretes surten tant sobre sòls calcaris com silicis. Podem dir que, on trobes moixernons trobes carreretes però on trobes carreretes no sempre trobes moixernons… A veure… El pla de Lleida és massa sec, la vostra província té molts bons llocs per moixernó però més amunt de la línia imaginària entre el Montsec i el pantà de Rialb. Pallars Jussà, Solsonès, Pallars Sobirà… A prop de Sort, enfilant el port del Cantó, hi ha moltes moixernoneres. A Sentarada, a prop de l’estany de Montcortès, també. A les obagues-fondalades de Boumort-serra de Prada… A Tolva, anant cap a Luzás… A Llessui (Bernui, Sorre, Altron) també hi ha molts erols de Calocybe gambosa… Que hi hagi sort! Ep! I tots aquests llocs ben bé fins a primers de maig, res de res.

Pere!: Jejeje… És una qüestió de temperatures i humitats. I clar, la diferent situació geogràfica d’un mateix hàbitat condiciona variades aparicions d’un mateix bolet. També hi ha bolets, com els ceps a l’alta muntanya, que apareixen de forma molt més abundant al setembre si a la prèvia primavera ha plogut molt o durant l’hivern els sòls han estat coberts de neu durant moltes setmanes. Però tenim altres casos com el moixernó (Calocybe gambosa), que tant li fan les condicions ambientals de tot l’any… Només necessita que la primavera sigui humida i amb absència de glaçades. // D’alguna manera, per exemple, pels rovellons i pinetells, hi ha uns mesos l’any en què els micelis estan a punt i necessiten l’empenta d’unes bones condicions per fructificar. Així, al Moianès, podríem dir que des del setembre fins al desembre tenim els micelis a punt, però a l’espera de l’ajuda meteorològica adient. Si les condicions són favorables i constants hi pot haver més d’una florada o, en el cas dels rovellons i pinetells, poden anar sortint durant moltes setmanes. Amb els fredolics passa igual però amb la diferència que la seva temperatura idònia per fructificar és més baixa. Hi ha uns límits que depenen també del tipus de bosc però que poden ser molt variables… Aquest any s’han estat collint fredolics fins fa quatre dies a Tarragona o aquí a casa teva. Jo he trobat rovellons a la Costa Brava a l’agost, recordo un any que el temps va “enganyar” als micelis de tal manera que l’agost semblava octubre i així va anar, que algunes rovelloneres es van “activar”. En el cas hipotètic d’un abril calcat a un suposat octubre normal (plujós, suau), els rovellons fan una floradeta… L’aparició d’aquests bolets ve donada per les condicions meteorològiques, i la durada d’aquestes successives aparicions, les diferents florades o la intensitat d’aquestes, a més, també ve determinada pel tipus de bosc (arbre, estructura i composició del sòl). És tota una història molt precisa però, alhora, molt relativa. Ja en parlarem més.

Una abraçada ben forta i fins una altra!
Marc

Anònim ha dit...

hola a tots, gracies marc.
pere estany.
jordi,es una alegría verte por todas partes....
ting unes ganes de anar a buscar bolets!!!1
ja quedarem, amb quintana, cesar i companyia.... aviat, aviat...
be, marc, anem per feina.
primer lo primer, despres tornem a les huminats i temperatures...
a veure:
marçots a l´estany??
gambosas a l´estany??
murgules a l´estany??
de murgules n´he trobat, poques, de marçots i gambosas, ni els he buscat.
si no es a l´estany, on es el lloc mes aprop???
vidrá pinta molt be???
a seva ja hi anirem... no?
els primers llocs on trobar-ne, deu ser a prop de la costa, a prop de barcelona. cuan falta?
no crec que hi hagin ni marçots ni gamboses, pels comentaris al "jabo", pero de murgules....???

Anònim ha dit...

ara, segon, mes generalista.
be, entes que perque surtin els bolets, necesiten certa temperatura ambient i certa humitat i que cada especie necesita el seu.
d´humitat, encara que amb diferencia per cada especie, (no deu necesitar igual el reig que les trompetes), hi deu haber un minim....
quin??'
sobre les temperatures ja deu ser mes concret...
per exemple, els pinophilus de la primavera, surten amb les mateixes temperatures que els de tardor?
a quina temperatura surten els rossinyols?
i les trompetes?
be, la llista podría ser tots els bolets comestibles, pero soposo qe ho tens pensat per el llbre.... (je,je,je)
perqué aquest any, tot i ploure molt a l´agost i haberi bones temperatures no varen sortir els reixos a finals d´agost?
be, tu mateix, ja se que es per fer-ne un llibre (je, je) pero tot avançament es molt interesant.
per ultim, Has trovat pinophilus a la primavera al montseny? a quina altura?

Anònim ha dit...

Soc marçoti: moltes gracies per la informació, al maig donaré un volt per tots els llocs que pugui dels que m'has dit.

Anònim ha dit...

Aquí Quintana, gràcies per les respostes Marc, crec que probarè sort en Setmana Santa per Granada i ja us explicaré.

Volia aprofitar per preguntar-te referent al les múrgoles: és cert que se'n fan amb facilitat a boscos cremats o a on s'ha trinxat el sotabosc i hi ha una espècie de "compost" orgànic al terra?i si és així: surten més el primer any desprès de l'incendi?

Salutacions a tothom i a veure si plou generosament i poguem organitzar aviat una sortida maca de primavera companys!!!

Anònim ha dit...

que tal boletaires, va que ja falta poc per tornar a caminar per aquests monts de deu buscant bolets, la setmana que ve aniré a fer el primer cop d'ull a veura si trobem el primer marçot, ja direm algo...

Anònim ha dit...

buenuuuu, k? no hi ha bolets, no hi ha respostes, ningú diu res.....
mentres cesar i companyia s´estan fen un fart de collir rabassoles....
que ja ha començat i no ens en enterem!!!!!
a veure si hi ha algú al "otro lado"....
encara que amb el fret que s´acosta i la manca de plujes, haurem de tornar a tunisia......

Anònim ha dit...

hey hey hey, sòc el xavi de cercs.Que tal això esta ben mort!!!
Bè el que ùs volia comentar es que avui he hanat a donar un vol per les terres d`en Pere i encara s`hi fan fredolics!!!
N`he omplert un cistellò ras,animeu-vos a donari una ullada,jo sincerament mai havia collit bolets de tardò al mes de març, si mes no matareu el cuquet i fareu cames per començar la temporada que cada cop s`acosta mès!!!
Salut i aigua desde el Berguedà.

P.D animeu-vos a escriure que el blogg esta bastant difunt.
Ja sè,ja sè que esta tot bastant parat pero no treu que si heu investigat o llegit o fet alguna escursioneta la compartiu amb tots nosaltres.

Anònim ha dit...

hey, hola bon dia a tothom.
pere estany.
hola xavi, bona nevadeta al cadí????
al resta, vent i sol....
malament per els bolets..
pero si al cadí ha nevat, aviat podrem anar abuscar "gambosas" no?
i de marzolus? saps algo o nomes podrem anar a la collada amb el cesar, "el rey de los marzolus y morchelas"?????
ells, per tarragona ja n´han collit... QUINA ENVEJA!!!!
soposoque ja has vist les fotos de l´excursió....

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Eiii, Ei, Ei!!! Dilluns torno de Mallorca i responc tanda de preguntes retardades! Fredolics a la serra de Tramuntana també! I la web elsecretmesbenguardat.com està en tràmits... Paciència companys!! Jejeje.

Una abraçada!!! I aigua, i neu, i salut!

Marc

Anònim ha dit...

Jabo haq dit...

Moltes, moltes gràcies Marc!

No vegis com t'estem exprimint entre tots, jejejejeje!

Pero mira amb tots els nostres dubtes es poden fer uns quants apartats d'un nou llibre! ;-)

Bé jo avui només tinc un dubte; que bolets podem trobar pel Montseny i voltants en primavera???

Una salutació tots!

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Ei Jabo! Al Montseny i rodalies a la primavera? Mmmm... A partir de ja mateix, marçots als boscos mixtos de roure i pi roig propers a Seva. Tot i que aquest any, misèria. Però a l'abril encara en poden sortir... Moixernons (C.gambosa) i carreretes res, hauries d'anar, com a molt a prop, a les pastures de Savassona (passat Tavèrnoles en direcció al Parador de Sau. I també a partir d'aquí un mes-mes i mig, si plou. I múrgoles al fons de les rieres, als marges on s'hi acumula molta matèria orgànica i a sota els arbres de ribera. A les pastures i prats humits, des de Seva fins als volts de Sau, i si plogués molt, a llocs com el Pla de la Calma, podries trobar també camperols... Són boníssims! Però que plogui!

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Eiii Pere!! Em remeto uns dies enrera, quan preguntaves per les múrgoles, marçots i gambosas a l’Estany… Les múrgoles, ja dius que n’has trobat d’altra banda, sí. Marges de camps, camins, llocs remoguts i alterats, a prop dels cursos d’aigua si hi ha margeres herboses, humides i amb força matèria orgànica… De gambosas i marçots no n’hi he trobat però tampoc els he buscat massa. Quan hagi plogut, a veure si a l’abril està la història més humida, anem a treure-hi el cap! Els marçots els aniria a buscar sota roure, als boscos on es barreja amb algun pi roig. I les gambosas hauries de provar buscar-les en algun clap de pastura, però ara per ara ni en paper. I per Vidrà… Sí, podríem anar-hi. Entre Vidrà i Collfred hi ha moltes pastures humides on s’hi fan carreretes i gambosas, i camperols i altres històries interessants. Veus, és un bon lloc per fer-hi una sortida! Ahh, esperem que plogui i s’alegrin de verd els prats!

I a prop de Barcelona ja són dies de múrgoles… Però, com a tot arreu, hi falta humitat. Els últims trams de les rieres del Maresme, entre els canyissars, o si és una mica més amunt, als marges. Però vaig treure-hi el cap i res. Fins l’abril poden sortir-ne, després hi acostuma a fer ja massa calor.

Per cert, Quintana! Les múrgoles surten als boscos estassats, entre els 2 i 5 anys després de l’estassada sembla que ho fan amb alegria. I als boscos cremats, sí, però principalment els han d’haver talat i netejat després de l’incendi. Si és així, la primera primavera que ve després del foc és la més productiva, i després s’està un o dos anys més en què se n’hi van fent, però sense l’”explosió” del primer any.

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Ah Pere! I allò de la humitat que necessiten els bolets, i la temperatura… Més que el grau d’humitat és com s’ha d’administrar aquesta humitat i aquestes pluges. Hi ha bolets que la necessiten constant i moderada, altres a cops i més severa… El reig vol cops d’aigua forts amb un període assolellat després. Però no sec. Amb tempertures que si oscil•len entre els 15 i 25 graus, millor que millor. Amb uns 20 graus de mitjana… Pel reig és una bona temperatura. Quasi tots els bolets que busquem es desenvolupen bé quan les temperatures es mouen entre els 5 i els 25 graus. El reig és el més termòfil i fredolics, camagrocs, llenegues, necessiten temperatures inferiors als 10 graus. Les trompetes estan en un terme mig, però toleren millor el fred que la caloreta dels 17-25 graus. És variable per un fet molt curiós, i és que cada espècie de bolet té molts “ecotipus” diferents en funció del lloc on ha de créixer. Per tant, depenent de l’indret, ja sigui per clima, sòls, latitud, alçada, etc, cada espècie presenta grans adaptacions. És per això, entre moltes altres coses, que no hi ha normes fixes i es fa tan difícil concretar. De tant en tant, algun científic troba dades concretes, però després, fent “treball de camp” per dir-ho d’alguna manera, la natura et va sorprenent. Ah, i les temperatures que comentem, més que a l’ambient, s’han de mesurar als sòls, que és on treballa el fong per reproduir-se. I de B. pinophilus a la primavera no n’he trobat al Montseny, però jo miraria entre els 1000-1300 metres, a les fagedes de St.Marçal i cara nord del Matagalls, a sobre Viladrau. Sobretot vessants ben humits, perquè si no són silicis estiguin força acidificats.

Bé, Xavi i tota la resta, a veure si s’anima el temps i podem començar a treure el cap. És veritat que es comença a trobar algun marçot i quatre múrgoles, però està molt fluixa la cosa… A veure si encara sortiran rovellons abans que marçots!! Tu collint fredolics, jo l’altre dia a Mallorca vaig trobar carlets en un alzinar fantàstic!!! Osti, que és ben parida la serra de Tramuntana! No havia trobat mai carlets al març… Aquests dies estic molt enfeinat però vaja, espero tenir més estones a partir de la segona quinzena de març. A veure si puc anar definint la web i un fòrum ben parit, entre tots el mantindrem ben viu.

Una abraçada a tothom, i salut!

Marc

Anònim ha dit...

heiii, la segona qincena de març es setmana santa.... o dic perque es el moment idoni per poguer trobar un día per anar a buscar bolets i que no n´hi hagin "gaires" pero com que hi ha el marc el fusilem a preguntes i no el deixem ni buscar i tots anem amb el mocador aixugan-nos les babes escoltan tot el que diu i sapiguen que li pots preguntar sobre boscos, bolets, llocs de catalunya, del marroc, de rumania, temperatures, i t´ensenya arbres amb mcel.lis, .......
em cansaría d´ecriure tot el que sap... jo crec que es extraterrestreeeeee, pero els que varem tindre el gust de compartir la sortida de gener, saben el que dic.
aixís, donç, si els que ja ho sabem volem tornar a gaudir de un master, i els que no ho saben, volen experimentar aquesta sensació, convido a tothom que "forcem" una sortida el día que el marc (i tan debó el robert), hagin descansat i menjat be i s´atraveixin a "lidiar" amb uns tocats del bolet com nosaltres.
aixís donç, proposo el divendres "sant" per quedar.....
ANIMEU-VOS A APUNTARSE, CUANS MES SEREM, MENYS ESCUSES TINDREM PER QUEDAR!!!!!
ha, soc el pere.
xavi, jabo, marc, quintana, jordi,vaya, los de la foto, no me falleis!!!!
y los que NO están en la "foto", a ver si se apuntan i salen en la próxima!!!
finalment, tornar a donar les gracies al marc, per els seus coneixements i la seva paciencia.
abraçada a tothom.

Jabo ha dit...

Gràciesss de nou Marc, noi ets una passada!!! Com pots saber tant sobre el bolets???

Una penultima qüestió; Per Campelles es poden trobar marçots???

Pere bona idea, a veure si s'apunta més gent, jo miro com ho tinc.

Salutacionsss!!!

Jabo ha dit...

UPSSS!!

Javier=Jabo

Anònim ha dit...

Aquí Quintana, que tal companys com va tot?

Subscric les paraules del Pere i crec que sería un bon moment per fer un altre sortida didactica a la recerca de marçots i múrgoles.

Particularment em fa "tilin" la zona del Montseny a prop de Seva i el pantà de Sau que comenta el Marc per provar sort en busca de marçots, encara que el lloc escollit millor que ningú ho sabrà l'autèntic crack boletaire, el senyor Marc.

A veure si quadrem dates entre tots i podem organitzar un altre sortida "ben parida", que ja toca i em tenim ganes, oi boletaires?

Salutacions a tothom i en especial als fidels boletaires lectors i escriptors del blog de sempre, vosaltres ja sabeu qui sou.

Fins aviat i a l'abril aigües mil!!!

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Eii, bones!! Començo responent la pregunta que he vist per aquí... Sí que es fan marçots al bosc de Campelles. Has de buscar-los al sector de l'avetar, als voltants del refugi del Pla de Prats, entre 1.500 i 1.700 metres d'alçada. Sota pi roig res, i per damunt dels 1.700 metres, sota pi negre, l'únic lloc que recomano és l'àrea compresa entre el refugi de la Covil i el Pla de la Serra.

Segona notícia!! Ahir vaig trobar els tres primers marçots de la temporada!! I ben amagats que estaven els tres artistes... Va ser a l'obaga de la serra del Verd, concretament al sector de la Plana, en un petit avetar que hi ha. No pensava trobar-hi res, però vaja, millor tres que cap. Això està molt a prop de Tuixén, pels que no ho conegueu.

I ja direu el què de la sortida, si voleu anar a treure el cap a final de setmana a mi em va "bé"... Jejeje, tinc feina però faré un forat... Podem provar a Seva i a la Vall Major fins a Sau, boscos de pi roig i roure. No està la cosa gens eufòrica, però ho podem intentar. Si no plou aviat estarem fotudets, sort que encara surten fredolics... ;)

Ens diem coses,
una abraçada...

Marc

Jabo ha dit...

Soc en Jabo:

Graciesss Marc!!!

Marc em podries recomar 2 o 3 llocs on poder trobar Boletus Pinicolas, crec que mai els he vist :-(

Quin seria el millor mes per poder troba-los, juny?

Gracies, gracies, gracies!!!

Paseu-lo bé si feu la sortida i molta sort, jo marxo dijous a veure als pares a Lleida que ja fa temps que no els veig.

Anònim ha dit...

Hola Marc i cia.

M'agradaría molt anar-hi a aquesta sortida però dijous marxo cap a Granada a veure la familia i probarè sort per les serres d'allà al sud, ja us explicaré.

Si finalment decidiu canviar les dates o fer-la un altre cap de setmana estaré encantat d'apuntar-me, sino es així que tingue una molt bona cacera i passeu un dia esplèndid gaudint de la natura i d'una bona companyia.

Fins aviat companys i canteu ni que sigui a la dutxa pq plogui una mica!!!

Anònim ha dit...

gracies marc, per contestar i posarte a "tiro"
mai t´agrairem la infinita pasiencia que tens.
encara que de moment siguem pocs (cesar, apuntate, coño!!!)segurament, si tu, marc, ho dons per bona, segur que si apunta mes gen.... no per trovar bolets, sino per pesejar i "platicar", que ja s´acosta la temporada i encara hi han molts dubtes.....
jo, "tiru milles", com sempre, i proposo quedar a les 8 a la gasolinera de tona..... a les cuatre carreteres... o si algú coneix un lloc concret a seva....
i l´hora ja direu, pero amb el panorama que hi ha.......
a mes, está previs una irrupció d´are fret, (que no pluja)per el dvendres...
be, ja direu.
pere, estany

Anònim ha dit...

per cert, sobre les oreades i les gambosas,he trovat prats que estaven abonats, uns quimicament, uns altres amb fems....
es bo que estiguin abonats?
amb fems be?
amb quimic, malament?

Anònim ha dit...

Hola Marc! Sóc la Clara Giménez Oter.. hmmm espero que te'n recordis.. hahaha!!! primer de tot vull demanar disculpes per posar aquest missatge perquè ni sóc boletaire ni res, però he perdut el tf i la pista del marc i a BTV no me'l van voler donar... no sé si encara tens els tfs o mail.. haha... pots trobar-me a http://www.myspace.com/clarago81 i allà pots enviar-me un missatge ( així ni publicarem tfs ni mails ni res )

Gràcies! i de nou, perdó!!!

ps: pots borrar el missatge quan l'hagis llegit! ( sona a inspector Gadget això! )

Clara

Anònim ha dit...

eiiii!!!! que tal familia,sòc el xavi de cercs,com va el fred??
Soposo que bè,perdoneu no haver donat senyals de vida les ultimes setmanes,però vaig colgat de feina
(i que duri)
Jo tambè us puc dir,que aquesta setmana santa donant un vol per les faldes del moixerò allà on la neu no hi va arribar o tan sòls va enfarinar vaig trobar mitja dotzena de marçots, colgats de pinassà,però tendres com granets d`all.
si aneu cap aquella zona jo hi vaig hanar per la cara sud ( si observeu bè el moixerò sabreu on vaig hanar ;)
Bè dons esperant la pluja i que els dies es facin mès llargs i suaus, ens hanirem trobant aquì al secret.
Salut i aigua desde cercs
P.D algù em pot explicar com penjar una foto aqui al blogg? ùs mostraria els sis bolets que vaig trobar.
Gràcies

Jordi ha dit...

Bueno, preparados para los marzuelos?
cuando hacemos esa salida tan deseada? el Sábado 5 de Abril?
O esperamos a las murgolas.

Anònim ha dit...

Bona nit a tothom!

Jo dic lo mateix que el Jordi, així que Marc si llegeixes això: manifiestate! et necessitem! jeje.

Pera l'Estany has agafat ja algun marçot o múrgola per allà dalt?

Per mi perfecte per dissabte vinent 5 d'abril, a veure si ho acabem de concretar que ja tinc moltes ganes de sortir a la muntanya.

Per cert Xavi, felicitats per aquests marçots, jo encara no m'he estrenat.

Salutacions i aneu-vos apuntant a la sortida!!!

Pluja i poc vent i trionfarem!!!

Anònim ha dit...

bien. bien, bieeeeennn... veig que les neurones han despertat igual qe els micel.lis.... o almenys aixós esper-ho.
be, a veure si amb aquestes plujetes animen una miqueta el tema, ja que he anat a fer una volteta aquest disapte, i sec, ho era un rato.
i, quintana, compadre, ni marçots ni múrgules, el primers perque haig d´investigar si s´en fan. per aqui dalt, ningú en sap res.... pero l´esperança es l´ultim..
sobre múrgules, mal terreny, i a mes a mil metres...pero els trossos que he investigat "mes avall" res de res... encara.
per molt espectacular que fos la nevada (un pamet a l´estany) lo mes maco va ser cuan queia..... pero els afectes pirrics.
pero animus, la malaltia pot mes que la realtat i crec importantisim sortir per corraborar que encara es dora i que tot está molt sec.
si mes no, xarrarem i xararem.... que ja en tinc ganes.
jo no se si aquest disapte que ve podem fer algo, sobre tot perque es preveu un anticicló amb vent de nort sec, i calentet....
be, jo, es clar, amb deixo a les mans del expert, el marc.
lógicament, esperem els seus consells.
xavi, encantat de retrobarte,¿que tal per anar per aquí dalt??? jordi, hasta pronto!!!! nos vemos debajo de un pino....
i a veure si algú mes s´anima....
pere l´estany.

Anònim ha dit...

per cert, ara que acaba de ploure (20 litrets)¿cuan deuen tardar en sortir les múrgules???' son els famosos 20 dies??' o en menys ja fan?
soposo que la caloreta deu ser important...
be, esperem que primer anem per els marçots del pirineu,(quinq nevadeta a la molina!!!!) i despres per les múrgules de "la mitja montanya"....

Anònim ha dit...

SABEU COSES SOBRE MURGULES? MAGRADA MOLT BUSCARNE.

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bones bones bones!!! Jejeje... Com esteu?? Disculpeu la meva abstenció però és que vaig una mica enfeinat darrerament!! Arribo tard per decantar l'excursió per demà 5 d'abril... Us proposo el cap de setmana que ve i anar a la muntanya de Saltèguet, a prop de la Molina. Si allà no hi trobem marçots ja podem plegar, hi ha raconades molt bones! Si la setmana que ve no us anés bé ho fem a la propera, no cal patir-hi perquè de marçots en van sortint durant tot l'abril.

I per les múrgoles, penso que l'última setmana d'abril pot ser un bon moment per començar a treure el cap als boscos estassats i aclarits de pi roig entre 1.300 i 1.600 metres d'alçada, de l'Alt Urgell, Solsonès, Berguedà... Jo us proposo una sortida a Taús (Valls d'Aguilar-Alt Urgell), ja anirem veient l'evolució de tot plegat.

Una abraçada!
I fins aviat!

Marc

Jabo ha dit...

Home ja era hora!!!! :-)


Marc,

Et torno a posar la meva pregunta que es va quedar penjada:

Soc en Jabo:

Graciesss Marc!!!
Jabo ha dit:

Marc em podries recomar 2 o 3 llocs on poder trobar Boletus Pinicolas, crec que mai els he vist :-(

Quin seria el millor mes per poder troba-los, juny?

Gracies, gracies, gracies!!!

Si puc m'apunto a aquesta sortida a la Molina, si, si, si!!!

Jordi ha dit...

Yo me apunto!
Quedamos para el 12? o para el 19?
A mi me va bien cualquiera.
Quien se apunta?
Marc, Quintana, Perata, Cesar, Xavi...
será el reencuentro?

Animaros!

Anònim ha dit...

hei, jo també m´apunto!!!!! i la meva cunyada, sembla que també...
a ver si creamos un buen "comando marzolus" .....
soposo que aquesta setmana amb un amica de humiat ambiental será positiu...
be, estamos en contacto.

Anònim ha dit...

Senyors sembla que s'anima la cosa una mica, ja tocava!!!

A mi personalment m'aniría millor dissabte 19 però sino hi ha un altre opció m'adaptarè a aquest dissabte.

Pere estàs omnipresent a tots llocs eh! Espero que tingueu sort dijous per allà dalt.

A veure si es confirmen les plujes d'aquesta setmana i com a mínim trobem el bosc una miqueta húmit.

Per cert i parlant d'humitat, Marc m'has de dir quina marca de roba impermeable utilitzes que m'interessa!!!

Salutacions a tothom i animeu-vos companys!!!

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Eii, bones a tothom!!!

Doncs fem-la el dissabte que ve, el dia 19. Sembla que encara hi ha qui no ho ha vist, algú a qui li va millor i, a més, així deixem que aquestes últimes plugetes facin efecte. DISSABTE 19-MUNTANYA DE SALTÈGUET (LA MOLINA)

Ei, Jabo! Boletus pinicolas? O pinophilus...que els hi dic jo? Doncs mira: SERRA DE SANT AMANÇ / obaga - entrant per coll de Jou/Bruguera - parts més elevades i ombrívoles - bosc mixt de faig i pi roig ... EL VEDAT / obaga mig vessant - entrant per La Roca i Abella en direcció a la collada Verda - bosc de pi roig (((Mira't la ruta 1 del llibre))) ... MONTSENY / obaga de les Agudes des de Sant Marçal- faig

Això has de pensar que tens, o bé entre la primera i tercera setmana de juny (aprox.) per topar amb una florada, o ja al setembre-octubre.

Ens anem dient coses! Sort, pluja i salut!

Marc

Anònim ha dit...

hei, pere estany.
a mi ja hem va be. De fet, aquest dijous 10 hi anem amb el forum del cesar. segons es veu, es un bon lloc.... i soposso molt gran, i amb diferents llocs per buscar...
be seguimos en contacto i ja us expliquerem com ho hem vist aquest dijous....
les plujetes (i encara diuen que vindrán mes)ja van caient.... soposo que les carreretes i les gamboses estan fent "feina" per sortir ja....
marc, deies que si el temps es mes o menys aixís, pot sortir una floradeta de rovellons????
una abraçada i molta aigua.

Cesar ha dit...

Hola a todos, el tonto del pueblo ya esta aquí.
Me he pasado semanas viendo la primera página hasta que el amigo Pera me informo de que este libro tenía más páginas.
¿Preparados para los marzuolus?
Pues eso, nos quedan unso días, pero ya casí estan aqui.
Saludos desde Barcelona.

Anònim ha dit...

bien, buenuuuuuuu, ja veig que tothom está esperant que algú digui "ja ting la primera al cistell"" fins a les hores no dirá res ningú????
be, ja están aprop....
pero buenuuuu crec interesant kedar per una sortideta....
pere

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Eii!! Molt bones, i molt bona pluja! Ja han començat a sortir múrgoles a l'Alt Urgell i al Solsonès. Boscos/talla-focs/marges de pinassa-pi roig-carrasca talats/estassats entre 500 i 1500 metres. Com ho tenim per la sortida d'aquest dissabte a la Molina?? Voleu marzuolus o múrgoles? Jo, de moment, mantinc en peu el que havíem dit:

DISSABTE 19-MUNTANYA DE SALTÈGUET-LA MOLINA // ... DÓNO UNA ALTRA OPCIÓ... DISSABTE 19-OBAGA DE TAÚS-VALLS D'AGUILAR (SEU D'URGELL) ... A LA SEGONA OPCIÓ ANIRÍEM A PER MÚRGOLES I CONEIXEREM MOLTS EROLS DE MOIXERNONS I CARRERETES. VAL LA PENA DESCOBRIR L'INDRET, TOT I SER UNA MICA LLUNY, PERÒ HI PODEM ANAR A PASSAR EL DIA.

Per cert, ara que veig la pregunta retardada, per la florada de primavera dels rovellons i pinetells ha de ploure força més i que les temperatures fresques es mantinguin. Un temps com el d'aquests dies, sostingut durant algunes setmanes, seria bo. Pensa que acostumen a fructificar cap al maig i, de vegades, a primers de juny.

Estem en contacte, espero notícies vostres.

Una abraçada,

Marc

Jordi ha dit...

Hola a tots!
A la segona opció agafarem moixernons?
A mi em dona igual, la idea es fer una quedada. Si es a la Seu, la meva dona i jo farem la nit de divendres per allà.

Ja direu.

Anònim ha dit...

Por mi parte me es indiferente el lugar y la especie a buscar, lo importante es la reunión.
Saludos, Cesar

Jabo ha dit...

Jabo ha dit:

S'hauria de mirar bé quins temps farà pq. em sembla que pinta pluja o neu.

Jo m'ho he de currar amb la dona pq. em doni dia lliure ;-)

Ja direu al final on quedeu!

Anònim ha dit...

Bona nit companys! Jo optaría per la segona opció i més sobretot si tenim mínimes garanties d'agafar múrgoles i opcions de moixernos i carreretes.

Sembla ser que els "marzuelos" es volen retrasar, però com diu el Jordi, el Cesar i en Jabo el més important es passar un bon dia amb bona companyia.

La pluja i/o neu sembla que acompanyarà una mica a partir d'aquesta matinada, així que Jabo jo transformaría en positiu el tema ja que qualsevol líquid element serà benvingut per poca aigua o neu que caigui.

Ens apuntem la meva dona i jo, esperem notícies tot aguardant el lloc de trobada final.

Pere i Xavi us espero tambè, animeu-vos!

Salutacions i fins aviat!

Jordi ha dit...

Doncs a la Seu...
On quedem i a quina hora?


Algú coneix algun hostal per la zona?

Anònim ha dit...

que bien, que bien!!!!!!! si, si, si,....
doncs quedem a la Seu, encara que no a les 8 del matí, he!!!
buenuuuu, penso.
però a l´hora que volgueu, quedem.
hora i lloc, i ens trobem.
espero convence a la meva cunyada. ESTIC SENSA FAMILIA. O PUC FER TOT.
tinc ganes de veure les cares a aquets tocats del bolet.
aixós s´anima!!!!!!
pere l´estany.

Marc Estévez Casabosch ha dit...

yOK! Doncs decidit! Anem a TAÚS! Jejeje...

Proposo quedar, per als que hi arribeu del sud (Ponts-Oliana...) a la benzinera del Coll de Nargó (està a peu de carretera) a les 8:45h, o bé, per si algú ve del nord (Seu d'Urgell) al trencall de Noves de Segre que trobareu a mà dreta poc després del Pla de Sant Tirs, a les 9h en aquest cas per donar-nos 15 minuts de marge als que vinguem del Coll de Nargó.

Anirem als plans de Taús i a l'obaga de Taús. Pastures inabastables i boscos de pi roig que, a molts sectors, estan estassats i aclarits. Confio en les múrgoles i queda per veure l'estat dels innombrables erols de carreretes i moixernons... I el paisatge, preciós. Amb sort encara veurem algun cèrvol; al trobar-nos ben a prop de la reserva del Boumort se n'observen amb facilitat.

Així doncs, motors en marxa, dipòsits plens i carretera! Ens veiem dissabte! Nos vemos el sábado!

Marc

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Ei, me'n descuidava. Dos llocs on passar la nit bé i a bon preu:

Hostal DUC D'URGELL // Carrer Josep de Zulueta, 43 (25700) - La Seu d'Urgell // Telèfon: 973 35 21 95

Alberg LA VALIRA // Carrer Joaquim Viola, 57 (25700) - La Seu d'Urgell // Telèfon: 973 35 38 97 // E-mail: alberg_laseu@tujuca.com // Info i reserves al 93 483 83 63

Ens veiem!

Jordi ha dit...

Gracias Marc por la información.

Nos vemos en la gasolinera de Coll de Nargó a las 8.45.

Tienes el mismo númreo de teléfono?

Jabo ha dit...

Jabo ha dit:

Hola Marc,

Pels pobres desgraciadets que segurament no podrem anar a Taus, ens podries detallar una mica més on trobar marçots en la zona que comentes de La Molina-muntanya de Salteguet, (es que he mirat en un mapa la zona i no es petita que diguem).

Gràcies i molta sort si no ens veiem.

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Preparats? Ahir va ploure a Taús, avui plou a Taús i demà no sé si hi plourà però em sembla que alguna cosa hi trobarem... Sí, tinc el mateix número de telèfon.

Els marçots de Saltèguet...Un cop hagis començat a descendir per la collada de Toses en direcció a Alp fixa't que en una corba trobaràs una caseta a mà esquerra, una font a mà dreta i un camí que s'enfila també a mà dreta. Pren aquest camí. Amb cotxe o a peu, jo el faria a peu... Al cap d'uns 400-500 metres arribaràs a una petita plana, doncs d'aquí en endavant, tot el bosc d'avets i pi negre que davalla a mà esquerra del camí és bo. Sort!

Ens veiem!

Anònim ha dit...

soc del foro del cesar plus...ens veien allà...

Anònim ha dit...

Hola, jo sóc en Carlos i també sóc del foro del Cesar (Junior73), demà ens veiem, vindré amb en Sergi el meu fill.Fins demà!!

Anònim ha dit...

hen passat un bon dia amb bona companyia alguns amb mes sort...eh junior.... gracies Marc per la teva companyia ,, no haguessiu arribat a temps ,,ven acabar a les 5 i picu de menjar..bon menjar per això ,,jordi borratxu...jajajja, a veure si es mou una sortida als prats pels moixernons...o perroxicus...

Anònim ha dit...

Hola, sóc en Carlos (junior73).
Ens ho hem passat molt bé en Sergi i jo, sento que ens haguèssiu d´esperar una miqueta...Ha estat una jornada molt maca, gràcies per les teves explicacions Marc, les múrgules punyeteres de trobar, eh?
En Sergi ha acabat "reventat".
Com diu Sarquito a veure si repetim les sortidetes instructives com aquesta.
Marc, les múrgules fins quan surtiran en indrets com aquell?
Durant tot el Maig?
Jo aniré controlant les meves "rosses" de l´Empordà que amb aquestes plujetes encara em donaran alguna sorpresa,je,je.
Salut a tots!!

Anònim ha dit...

Una sortida molt maca a un lloc preciòs i amb bona companyia.

Llàstima que la neu hagi parat una mica la florada però hi tornarem a ben segur.

Un plaer conèixer nous companys com el Carles i el Santi i retrobar-ne d'altres de la "vieja guardia".

A la propera ens quedarem a dinar i petar la xerrada amb vosaltres.

Salutacions a tothom i fins aviat!

Jabo ha dit...

Jabo ha dit:

Gràcies Marc pel lloc dels marçots, pero al final no vaig poguer anar, es dificil convençer a la dona i a sobre més si esta embaraçada de 6 mesos. Pero menys mal pq. m'han dit que encara queda molta neu a la collada.

Al teu llibre menciones que trobeu erols de moixernons i camasecs pel prats de Campelles, aquest prats més o menys per on cauen, per la zona del refugi de la Covil? o per la zona de ... ;-)

Gràcies i a veure si per la propera sortida em dona permís de sortida!

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bones a tothom!! Després de les pluges arriba l'anticicló però, amb els registres acumulats en alguns indrets podem saltar d'alegria durant uns quants dies... Al Port del Comte i parts altes dels termes d'Odèn i Cambrils quasi s'ha arribat als 300 litres per metre quadrat!! Múrgoles... Moixernons... Carreretes...

Ei Carles, en indrets com Taús les múrgoles tenen una florada força curta i acostuma a moure's entre el 15-20 d'abril i la primera setmana de maig, depenent de l'any. Estem parlant de boscos de pi roig situats entre els 1.400 i els 1.600 metres. Si ens enfilem més amunt dels 1.700 metres, al sector del pi negre, les trobarem a partir del 5-10 de maig i fins a últims de mes. I per les carreretes i moixernons de Campelles... Molt més avall dels refugis, tant del de la Covil com el del Pla de Prats. Els prats i pastures productors queden a la part de sota de la pista asfaltada que ens porta del Baell fins al nucli de Campelles. Durant bona part del tram recorrem importants àrees interessants. Pensa que la pista asfaltada marca el límit entre els prats i el bosc de pi roig. I al bosc de pi roig hi ha múrgoles, ara és el moment d'anar-hi també! Hi ha moltes àrees estassades i aclarides durant els últims 2 anys.

Sort, salut i bolets!!
...I més aigua!

Marc

quintana1430 ha dit...

ante todo muchas gracias marc
te lo digo porque no es facil que alguien desinteresadamente te lleve a sus rinconcitos ,lastima de la nieve que cayo que no nos dejara de acabar de explorar el terreno pero bienvenida sea ,ahora de cara al proximo finde has conseguido que aun tenga mas dudas de donde ir ,si volver alli pues hasta el refugio de cuberes hay sitio para explorar de sobre o si ir hacia el ripolles ,aunque de esa duda igual nos saca cesar con su visita a la collada del jueves ,saludos para todos

Jabo ha dit...

Jabo ha dit:

Hola Marc,

Vaig anar a la Baell i Campelles, a mirar pels prats y res de res, ni als prats ni al bosc, potser era massa d'hora no?

Tu creus que pel pont del 1 de maig poder trobar alguna cosa per Taus?

Gràcies i una salutació a tothom!

Anònim ha dit...

me han dit que aquesta setmana han començao a trobar moixernons a Cambrils..un puñaicu nomes

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bones a tothom! Aquesta tarda han caigut ruixats a quasi tot l'Alt Urgell i el Solsonès. Pel pont de l'1 de maig pot ser que a Taús hagin sortit múrgoles i comencin a treure el cap les primeres carreretes... Moixernons potser encara no; d'aqui uns 10 dies si continua fent ruixats.

Una abraçada!

Pd: Els marçots de la collada ja deuen estar treient el cap...

Jabo ha dit...

Jabo ha dit:

Moltes gràcies Marc!

Algunes recomanacions per Lleida per collir el que sigui aquest pont?

Un salutació!

Anònim ha dit...

hey hey hey !!! que tal familia sòc el xavi de cercs,com va això?
Disculpeu la meva absencia però per assumptes de feina estic bastant liat :(
Anem a pams de murgoles aqui al beguedà n`han sortit bastantes i si torne a ploure en sortiran mès segur.Una pista si no coneixeu el terreny ùs pot hanar bè de mirar a on han fet aclarides de bosc sota lineas d`alta tenssiò aquì al alt berguedà com tothom sap hi ha una tèrmica de la termica surten variaciòns de lineas d`alta cap a diferents llocs un cop cada dos o tres anys les netejen i talen amb severitat.Segur que coneixeu algun lloc on això tambè succeèix.Crec que val la pena donar-hi un voltet;)
De moixeròns ja en surten però no per ferne quilos al menys aqui al berguedà les eroles ja tenen un verd intens i amb el sol estan super tebiès però encara es una miqueta dora;si,si ja ho se ,les moixeroneres mès baixes i mès primerenques a les puntes ja en surt algun.
Aquesta setmana ja pot ser mès bona, diumenge,dilluns i avui ha plogut a molts indrets que es fan moixeròns.Però penseu que el moment fort encara ha de venir (sempre que plogui es clàr).
Els marçots, aveure jo enguany n`he trobat uns quants sempre caminant molt a la cara nord del cadì, tambè a la cara sud però si no ho coneixes es mès dificil de trobar ( algunes zones de tùixent,per exemple) però si plou segur que encara hi som a temps.
Bè,em sap greu no haver pogut venir a la ultima sortida però segur que n`hi hauran mès.
Una abraçada ben forta a tota la colla i aveure si puc robar temps al temps per estar mès pel blogg.
Fins ara!!!

Jordi ha dit...

Xavi, tras las lluvias has despertado...
Gracias por tu información.
Debemos hacer una nueva salida por moixerons y carreretes y esta vez no faltes.

Anònim ha dit...

hey,hey hey, bones a tots!!!Sòc en Xavi de cercs. On es en Pere ?fa dies que no sè res d`ell;Bè que tal,un cap de setmana mogut oi,metereologicament parlant.Feia temps que no es veia un bosc amb tanta força i vida,es espectacular.
Aquest divendres em vaig escapar a buscar moixerons, cap a una zona de l`alt urgell i ja quasi estan apunt les moixeroneres mès primerenques i algunes que hi han en prats que reguen ja en portaven, no en quantitas molt grans però ja feien goig de veure, encinc ò sis dies això sera xauxa.
Marc uns amics m`han parlat de zones de moixerons a l`alt tajo.
Em pots donar alguna pista sobre aquesta zona?
Hi has estat mai?
Tambè m`han comentat que en llocs on es fan llenuegues blanques sòn aptes pel moixerò, que m`en pots dir d`això
Gràcies.
Bè ja ùs hanire explicant mès coses.
Fins ara!!!
Salut i aigua desde cercs.

Anònim ha dit...

hola xavi i companyia. pues si, la veritat que aquest bloc esta paradet .... (es per donar canya al marc, pobre)
pero varem fer una sortideta a taús. i la veritat, ens preguntabem on erets....
pero ja veig que no perds el temps, millor, millor...
"m´han dit" que has triunfat amb les múrgules, jo haig de reconeixer que res de res, les de mitja montanya no s´han vulgut deixar veure...
pero buenu, aquí l´important es convença al marc perque ens porti a passejar per cambrils aquest disapte, perque necesito estrenarme amb els moixernons....
be, es que si aquest any "no", no se cuan m´estranaré.... el temps es de llibre, plujes, caloreta...
be, esper-ho veurens aquest disapte amb el marc ( i qui s´apunti), sino, si t´avorreix anara a buscar bolets, "sol" i no t´importa convidar a un "pesat", no dubtis que faré el imposible...
es que aquest any está molt explotat anar al ripolles, que es collonut, pero coneixer el bergada, no está malament...
una abraçada i fins aviat.

Anònim ha dit...

Hola a tothom em dic Joan i soc d,Arenys de Mar i soc un gran aficionat boletaire junt amb la meva filla Clara de 5 anys la qual es una gran coneixedora del tema tenint en compte l,edat que té´.M,encantaria entrar a formar part de la vostra colla junt amb la meva filla si no us importa. Escric aquest mail per comentar-vos que estem de vacances amb tota la familia a Andorra i ahir, varem intentar d,anar a Taús per intentar descobrir els moixernons i les murgules però a 20 quilometres de la meta varem haver de desistir per culpa de la pluja, i les prediccions per als propers dies es ideal per als bolets pero no per anar-hi.Espero que la propera vegada pugui anar acompanyat d,aquesta gran gent que sou tots vosaltres.Enhorabona pel llibre i pel blog us mereixeu un oscar a la micologia,salutacions de la Clara i en Joan d.Arenys de Mar.

Anònim ha dit...

Bones a tothom, ahir gràcies a les indicacions i consells del Marc vàrem visitar la serra de Busa al Solsonès (ruta 11 del llibre).

Eren 8 o 9 amics de la web del Cesar i la veritat es que el lloc és molt macu i recomanable.

Primer vàrem provar sort sense èxit amb les múrgoles al coll d'arques i desprès al Pla de Busa si que vàrem trobar algunes sota boscos de pi roig vell. Tambè vàrem trobar moixernons encara que en petita quantitat i sobretot carreretes per poder omplir el cistell.

Va ser una sortida maca i profitosa, a veure si a la propera anem amb la companyia del guia professional ;-), i la resta d'amics del blog.

Salutacions i fins aviat!

Anònim ha dit...

hombre quintana's veo que al final las encontrastes...menos mal que te deje una muestra.jajajaj
soy sarquito..jajaja

Anònim ha dit...

Hola a tots, és la primera vegada que entro al blog.
Em dic Jordi
Passat demà m'aviaré al pirineu a cercar múrgoles, carreretes, moixernons,xampinyons,llores i espero trobar algún cep (aestivalis o pinophillus), si algú està interessat a fer-me companyia, el meu correu és jordisv56@hotmail.com
Contacteu amb mi i podriem fer plegats una sortida fructifera.
Salut i pluja.

Anònim ha dit...

hola soc el marc de st. vicenç, he estat desconectat de tot a causa del negoci, pero bueno ja torno star x aki, algu sap si cap a setcases ja han sortit carreretes? a taus que tal esta la cosa? bueno gracies i disculpeume per la meva absencia

Anònim ha dit...

hola marc, soc pere estany.. bentornat, a era hora....
be, sobre les carreretes a setcases, poca cosa, sol molt acid. el millor es no anar tan lluny per carreretes, avans d´arrivar a camprodón, hi han prats, i a campelles.... entra al google i busca prats, alcastat dels poblets o de les cases de pagés.... mes aprop teu, soposso que el cadí..
si busques prats al costat de on es fan rovellosns (sol calcari) segurament pots trobar moixernons, apart de le smúrgules que puguin sortir....
Nr a taus, es un pal, molts km. i el que pots trobar allá, o pots trobar mes aprop.... a mes, ab l´aigua que ha caigut per tot arrreu, no fa falta anar molt lluny...
be, estem en contacte i a veure que fem aquest disapte, si s´organitza alguna cosa o dicideixo sortir, en parlem..
hola una altre vegada i fins aviat.

Anònim ha dit...

Bon dia a tothom, nomès comentar-vos que l'altre dia el Marc em va dir que ultimament està força enfeinat ja que està fent obres a casa seva i a més no li funciona gaire bè la conexió a internet, però que intentaría conectar-se aviat per resoldre tots els dubtes o preguntes pendents i ficar-se al dia del blog.

Salutacions cordials.

Anònim ha dit...

hola soc en marc de st.vicenç. com esta la cosa? algun lloc on trobar carreretes i moixernons? campelles, cadi,setcases? es veritat que s'estant fent rovellons i ceps? gracies per linformacio es ke estat desconectat totalment, pero a parir de dilluns vull començar a sortir a donar volts pel bosc.gracies

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Que Déu m'agafi confessat!!! Jejeje... Bones a tothom!!!

D'entrada, he vist nous inquilins a la casa... Una salutació per ells: Joan i Clara d'Arenys, Jordi... Benvinguts! ;)

Escolteu, fa anys que no vèiem un maig com aquest! Suposo que més d'un s'està posant, o s'ha posat, les botes amb els bolets d'aquests últims dies. Si no és així, animeu-vos a sortir perquè són dies bons per descobrir nous llocs. Per cert, us recomano que aneu a treure el cap a la vall de Vidrà, o Vidranès, o com li vulgueu dir... És un lloc ben comunicat i preciós; de Siuret en amunt i passant per Collfred: Platraver, etc... Hi ha molts claps de pastures humides envoltades de fagedes... Fantàstic. Hi trobareu sòls calcaris, descarbonatats als vessants més humits. O a la serra Cavallera (Pardines, Bruguera, Coll de Jou, Ogassa...), per moixernons, per exemple. Sobretot, també és interessant trobar racons que no ens suposin desplaçaments infinits, per mil motius, i un d'ells és que d'aquí a quatre dies els preus dels pseudopetrolis potser no ens permetran fer ni 100 quilòmetres...

Els moixernons de Taús estan a punt, per si algú té ganes i paciència per arribar-hi... Jejeje. El Xavi demanava si els moixernons tenen algun paral·lelisme amb les llenegues blanques... Sí, perquè el tipus de sòl que exigeixen i les seves característiques són molt semblants. Pensem en els boscos pasturats amb pi roig força jove i esclarissat, de sòl calcari entre els 800-1500 metres d'alçada. Un bon lloc també pels moixernons, a més de les llenegues blanques. I els ceps i rovellons (bàsicament Lactarius deliciosus i salmonicolor -pinetells i pinetells d'avet-?? Doncs sí que en va sortint algun. Obagues de pi roig i avet, principalment, entre 1.300 i 1.800 metres, al Solsonès, Alt Urgell, nord del Berguedà... Amb el temps que està fent, aquests dies es veuran coses que feia molts dies que no es veien!

Una abraçada ben forta!!
Ens veiem aviat!

Marc

Pd: I disculpeu si m'absento, tinc molta feinaa!!jejeje :( ... ;)

Anònim ha dit...

Hola soc en marc de st.vicenç, avui al final no he sortit pq pensava que plouria, aixi llavors es veritat que surten rovellons i ceps, qui ho havia de dir. algu ha anat a campelles? una salutacio

Jabo ha dit...

Jabo ha dit:

EEiiii Marc!!!!

Marc saps si ja han sortit el Pinophilus???

Noi treballes massa!! :-)

Anònim ha dit...

Hola Marc! Creus que val la pena pujar al Pirineu quan em diuen fonts properes i verídiques que a altures molt més baixes ja estan sortint molts bolets? La pena es que aquesta font és una persona que no vol dir-me on va!
Els marçots ja estan sortint al Pirineu amb força soposo, pero al preu que està el gasoil recomana´m un lloc on poder omplir igual el cistell i no hagi de fer tants quilometres siusplau.
Una abraçada!

Anònim ha dit...

Ei que abans no ho he dit, l´ultim missatge era meu: soc en Carlos (Junior73).Ho sento.
Salut a tots!

Anònim ha dit...

Bona nit a tothom de moment encara no me pogut escapar per cap indret a la vora del maresme per poder-vos informar de com està el tema boletaire per aquesta zona .De totes maneres estic esperant que el pobre Marc acabi les obres de casa i ens pugui guiar en una nova sortideta en busca dels bolets de primavera.Marc aquesta setmana vinent intentaré d,anar a Dones d,aigua ,Sant iscle a veure com està tot. Es una zona privada, peró malgrat no ser un lloc gaire adient per els bolets de primavera de vegades si pot amagar-ne algun ja que no es un lloc gaire transitat.Si han novetats informaré puntualment.Gràcies per el teu temps ,i paciencia amb les obres que tots nosaltres t,esperem de bon grat, salutacions i fins aviat.

Anònim ha dit...

hola soc en marc de st.vicenç una pregunta, tota la zona de st.jaume de frontanya,borreda, castell de l'aeny, capolat,taravil en surten de carreretes i moixernons? es que aixo dels bolets de primavera encara no ho timc per ma, i vull sortir pero no se on anar.

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bon dia a tothom!! No tinc notícia ni he trobat encara cap cep, ni el Boletus edulis ni el pinophilus; d'aquí a una setmana, si continua la mateixa situació meteorològica, començaran a treure el cap els primers. On? Al Montseny (fagedes obagues entre 1.200 i 1.600 metres) i, sobretot, a l'estatge subalpí del Pirineu, des de la Vall d'Aran fins al Ripollès (boscos de pi negre o avet entre els 1.600 i els 1.900 metres: St.Joan de l'Erm, Setcases...).

Per les carreretes i moixernons del Berguedà... Hi ha força moixernoneres als voltants de Sant Romà de la Clusa (des dels prats que envolten la font de l'Avet en amunt). Per arribar-hi s'agafa el trencall que neix a Vilada i que ja deus conèixer. També s'hi fan carrerete. Un cop a Sant Romà et recomano continuar enfilant el camí cap a la Pobla de Lillet; veuràs moltes feixes per trobar carreretes. I hi ha més racons... En general, els moixernons els trobaràs als prats, però també val la pena mirar a dins al bosc de pi roig; a les clarianes i zones herboses s'hi amaguen bons erols. Per fer un paral·lelisme podríem dir que per trobar els moixernons al bosc t'has de moure com si estiguessis buscant pinetells i rovellons (bosc esclarissat de pi roig jovenet, clarianes al bosc més vell, marges...).

Carles! Potser sí que val la pena quedar-se més a prop en el teu cas... Al Montseny pots anar a treure-hi el cap perquè estan sortint bolets (franja Viladrau-St.Hilari Sacalm / fagedes i castanyedes sobretot / pots trobar rossinyols i algun cep primerenc d'aquí pocs dies). A les Gavarres, entrant per Quart i arribant a Montnegre (alzinars i suredes de la serra del Suro Robat, puig de Montigalar i voltants / pots trobar algun rossinyol).

Una abraçada, i sort!

Marc

Anònim ha dit...

hola soc en marc de st.vicenç. gracies marc per la teva aclaracio, dius que a setcases la semana vinent començaran a sortir els primers ceps?? i pel que fa als moixernons dius que els prats o en boscos on hi hagi clarianes, llavors taravil, vilella en els prats en surten,oi? coneixes et tubau alla st.jaume? en surten per alla? gracies i perdona les molesties

Anònim ha dit...

Hola Marc, soc el Jordi de Flix (Tarragona) segueixo molt d'aprop el foro i t'estic molt agrait pels comentaris que fas i el molt que es pot aprendre de tu.
La setmana que ve, el dijous dia 5 de juny voldria anar a buscar ceps.
No se si anar al montseny (a la fageda),cap a Sant Joan de l'Erm cap a els llacs de la pera o cap a water 2000, que em recomanes.
Voldria trobar únicament ceps (encara que també plegaré altres especies si n'hi ha).
Una abraçada i segueix així, persones com tú desinteresades fan molta falta a la societat d'avui dia, tan individualista.

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bones!! Sí que se'n fan de moixernons cap als rasos d'en Tubau, i entre Taravil i Vilella també hi ha alguns erols. A més de zones clares del bosc, penseu que als moixernons els agrada molt la proximitat del ginebres; a vegades n'hi ha d'amagats a sota d'algun matoll (En aquest cas heu d'imaginar-vos un típic bosquet de pi roig que a les clarianes sense pins hi apareixen matolls de ginebre, i si la pineda està pasturada molt millor).

Pels ceps, penso que cap a l'alt Ter, als boscos de pi negre per sobre dels 1.700 metres, els falta una setmana. Però, posats a recomanar un lloc, Sant Joan de l'Erm i la vall de Santa Magdalena penso que pot tenir més probabilitats d'encert(Busqueu a les obagues entre els 1.800 i els 2.000 metres. A més, a Sant Joan de l'Erm hi ha algun moixernó, alguna múrgola i, a les pastures de la vall de Castellbò (camí de pujada a St. Joan des d'Aravell), moltes carreretes.

Sort!

Marc

Anònim ha dit...

hola a tothom!,soc nou al blog i estic al.lucinant des que el vaig descobrir. Quanta gent tocada per la mateixa deria boletaire!!Veig que esteu disfrutant força amb els bolets de primavera...i amb les pluges que cauen, l'hivern es presenta molt millor que el passat, bastant escas d'aigua...No tinc tanta experiencia com alguns de vosaltres pero soc molt aplicat, aixi que espero aprendre força amb els comentaris que feu. Tinc casa a la Cerdanya, part francesa, i apart d'un munt de carreretes i uns quants rubiols de moment no he aconseguit caçar gaire cosa mes. Potser el Marc sap on trobar per la zona del massis del Puigmal bons llocs per les murgoles,marzuolus,moixernons i d'aqui poc temps ceps!!,
moltes gracies i felicitats a tots (sobretot als creadors del blog, Marc i Robert) per fer-me sentir optimiste quant engego l'ordinador a la feina!!
ciao ;)

Jabo ha dit...

Jabo ha dit:

Gràciesssss Marc!

Una cosa tu creus que el Ceps i els Pinhopilus sortiran fins a Sant Joan o fins a finals de juny?

Podem sortir a principis de juliol?

Gràciesss de nou i una salutació a tothom!

PD: Benvingut perdiu!

Anònim ha dit...

Hola a tothom com ja vaig comentar la setmana pasada me pogut escapar una estona curteta a dones d,aigua i al corredor.
Pel que fa a dones d,aigua el tema esta força malament ja que sembla que aqui els bolets tardaran una miqueta encara a sortir.Però en canvi al corredor m,en vaig emportar una agradable sorpresa al trobar una vintena dexemplars preciosos de rossinyols a mig cami del santuari.Es a dir que la cosa sembla que es pot animar de cara aquest juny,si hi han mes novetats us anire informant puntualment.
Per cert Marc que tal les obres?

Anònim ha dit...

bon dia!, veig (a TV3)que s'en troben ja de Boletus als pirineus, pero ahir vaig fer una volta prop de l'estacio d'esqui de Puigmal i res de res...potser no es un bon lloc, o encara falten uns dies!!.
A veure si hi ha mes sort el cap de setmana...
PD:gracies Jabo!!

Anònim ha dit...

hey,hey,hey que tal!!! sòc el xavi de cercs (aqui quasi estem ofegats)
no recordo una primavera tan plujosa com aquesta en molts anys.
A veure de moixerons en surten a cabassos,però no ùs enganyeu si no aneu a alguna zona que ja hagueu prosspectat amb anterioritat es complicat ferne molts quilos.
(ùs dire el meu secret mès ben guardat)Bè sòn pistes molt clares.
Aneu a buscar moixerons en estacions d`esqui en desùs al berguedà i al urgell(mès clar no ùs u puc dir!!!) això no vol dir que si no ùs ho preneu amb serio( amb això vull dir caminar)dificilment fereu alguna cistella amb cara i ulls.Sempre amb coherencia.Intenteu mirar els vorals dels camins ;) i pensseu que hi ha molta gent que busca moixerons i això demana que sigueu imaginatius i de prats i pastures inmenses n`hi han a bastants llocs.
Que tingueu sort i ja em fareu saber calcom,

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bon dia a tothom!! Si continua aquest temps d'aquí a una o dues setmanes entrarem en una mena d'estranya tardor, o de prolífica primavera, depèn de com es vulgui mirar, perquè començaran a sortir rovellons a mig Catalunya... De fet, rovellons i llenegues són els que encara no es deixen veure perquè ahir vaig recórrer els boscos de la serra de Guixers, Pratformiu, Serra dels Prats... (Tots situats entre el Solsonès i el Berguedà), i vaig trobar des de múrgoles fins a fredolics i des de carreretes fins a pimpinelles morades, passant per llores, camperols, apagallums, mollerics... El bosc era una barreja de maig i setembre molt curiosa.

A veure... Els ceps estan començant a sortir ara i, fins al 15 de juliol (més o menys), se n'aniran trobant si les condicions meteorològiques acompanyen com ho han fet fins avui. És qüestió d'anar pujant de cota a mesura que vagin avançant els dies, arribant als 2.000-2.100 metres a partir de mitjans de mes. A la cara nord del massís del Puigmal se'n fan però probablement la florada serà cap a la tercera setmana de juny; és un bon lloc tenint en compte que hauràs de resseguir els claps de bosc més madur i no entretenir-te massa als sectors més joves (que n'hi ha bastants). També pots anar al Carlit entrant-hi des de Mont-Louis; agafes la carretereta que et conduiex a les Bulloses i just abans d'arribar-hi (uns 200 metres abans), fixa't a mà esquerra en el vessant obac que ens portaria, si travesséssim la carena, a les pistes d'esquí de Font-Romeu. Tot aquest vessant obac (cara nord-est, nord i nord-oest, és bo pels ceps (Boletus edulis// bosc d'avet i pi negre amb sotabosc de neret// sòls àcids amb ph entre 5 i 6'5)

Sort i salut!
I gaudiu amb els bolets!

Marc

Anònim ha dit...

Bon dia Marc!, ja pensava que el blog era mort...just quan acabo d'incorporar-me!!.
Gracies per l'ajuda, la veritat es que segurament tens rao i falta una setmaneta encara, perque a les darreres visites es veia ben parat,tot i les bones condicions, tambe prop de la zona que esmentes vora l'estacio de Font Romeu...De tota manera el mes important es saber que SI se'n poden trobar, perque si no desespera no tenir clar si es aviat, o simplement l'eleccio del terreny no es bona...Mirare de veure aquest cap de setmana com respira!!. Si mes no sempre em quedaran les carreretes, perque de marçots encara no he aconseguit trobar-ne, i moixernons a les clarianes dels boscos sobre 1600/2000 metres tampoc n'he vist...Potser s'els han cruspit entre els esquirols i els ramats de vaques i cavalls que pasturen per alla...Es cert que hi ha molts boscos en regeneracio, força jovenets, potser mes bons per pinetells, pero els mes vells semblen molt i molt vells, amb molt poc sotabosc...
Salutacions i bona caça aquest weekend!!

Anònim ha dit...

Hola a tothom. Aquesta primavera està ben boja! Jo no havia fet mai un cistell de moixernons i camasecs amb fredolics. La veritat és que fa goig mirar-te'l, de fet he llegit que en anys així ja ho fan, però jo no ho havia vist mai. Està sent un bon any pel moixernó, tot i que és raro dir-ho, però hi ha massa aigua i moltes moixeroneres no treballen el suficient. També m'han dit que hi ha floradeta de marçots, que a partir d'ara els direm "junyots", i per acabar dir que és any de camasecs, a cabassos. Siau, i ceps a mar....... i grossos.
JiB, Manresa

Anònim ha dit...

hola a tots pere estany.
marc, ara que veig que estás "actiu" com els bolets...
els moixernons, cada micel.li fa una sola florida o mes????

Anònim ha dit...

Hola Pere de l'Estany, per cert, bonic poble on vius tú, i conegut,ja que l'avi era d'allà. No sé si et puc contestar jo la pregunta.De fet no estic segur del tot, però allà on jo vaig, en surten fins a final de juny. Ara has d.anar a alçades de 1500-1900, jo sempre vaig als mateixos llocs i sempre en van sortint (sempre que el temps acompanyi...Al moixeró li agrada ruixadet i després solana, i no sé si és pq fan mes florades, o per la quantitat espectacular de moixeroneres que hi ha, però sempre en vaig trobant.
Aquesta ? va pel Marc: creus que és possible trobar llenegues aquesta primavera?, jo he sortit a donar voltets aprop de casa i res de res. S'haurien de trobar a més alçada??
Salut, JiB Manresa

Anònim ha dit...

hola JiB, aquí pere estany.
gracies per la resposta. donç insistirem i al final les trobarem.... esper-ho.
em fa molta gracia trobar algú "apropet" ja que "els altres" no son de tan aprop...
per cert, a mi no m´inportaría coectar amb tu, per anar comentant coses de la "zona" i si vols, planejar una sortideta junts.... la meva adreça es pera@lafura.com
per cert, sobre les llanegues (d´aixós si que en se)jo també estic esperant a veure que fá aquest temps.
per l´estany, encara ningú n´ha trobat, jo tampoc. algún rovelló si que comença a sortir,pero l´hi falten díes...
i no se amb el temps que fará si en sortirán, ja que si fa caloreta... bo per el rovellons, pero malament per les llanegues...
per cert, soposo que ja has sentit de que hi ha la florida mes gran de fredolics dels ultims anys... jo mateix, ahir, en mitja horeta, cuatre kilos.... i perque ja vaig parar... i amb un parell d´erols!!!! ja se que els fredolics per alguns es una bolet "menor" pero fa goix entrar al bosc i trobar-te un bon erol de fredolics que ningú a tocat...
per cert, si algú i vol anar, cuan mes aviat millor, ja que s´está pasant la florida i començen a pensir-se... una llástima.... perqe n´hi han de mides considerables i amples la cistella rápit..
be, ja ens comunicarem.

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bon dia a tothom!! A veure... Sobre els moixernons, tal com diu el JiB, dir que durant dos mesos poden anar sortint del mateix miceli, o erol. Si bé és cert que el miceli va perdent força a mesura que el fong es reprodueix, és a dir, a mesura que van sortint bolets, perquè la seva feina (la de reproduir-se) ja la té feta. A un erol que, per posar un exemple, a primers de maig estava ple de moixernons, encara ara n'hi podràs collir. Difícilment, però, el tornaràs a trobar tan ple com a la primera esclatada que va fer. I per la continuitat estable dels moixernons durant un parell de mesos, doncs això, ruixats intercalats amb estones de sol i temperatures suaus. Una meteorologia teòrica idònia pels moixernons serien dos mesos en què als matins fes sol, a les tardes caigués algun ruixadet i les temperatures es moguessin entre els 12 i els 20 graus centígrags. Així cada dia durant tota la primavera.

I això de les llenegues... A mi em sembla que serà difícil que alguna lleneguera fructifiqui aquests dies. La llenega és delicada i punyetera, penseu que qualsevol raig d'aquest sol de juny les fulmina a l'instant. I el miceli és molt exigent i està molt ben programat, per dir-ho d'alguna manera, perquè la reproducció del fong es produeixi a la tardor. Però vaja, ahir vaig anar a mirar un parell de llenegueres, perquè veieu que tampoc les tinc totes... Jejeje. No en vaig trobar cap i no em va semblar que volguessin sortir, tot i que vaig trobar rovellons (Lactarius sanguifluus), fredolics, esteperols (Leccinum corsicum), camperols... La visita la vaig fer a prop de casa, al Solsonès, en un bosc de pinassa que té solell, obac i carenes, situat entre els 600 i els 800 metres d'alçada.

Una abraçada, i molts bolets!

Marc

Anònim ha dit...

Hola Marc la setmana vinent sortirem una serie de companys a la zona de setcases a fer una ullada pels ceps o algun rovellò.Hi ha alguna zona que ens poguesis recomanar per trobar-hi
algun moixernó o murgules.Per mi es un lloc completament nou i em seria de gran ajud algun consell d,un bon mestre Jedi com tu, gràcies.Una abraçada de la gent d,Arenys de Mar.

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bon dia tingueu!! Per cert, com us dieu els d'Arenys de Mar?? Ara ho anava a escriure i me n'he adonat que no ho sé... Arenyins, arenyesos... No sereu aranyons!! Ja direu... Està bé sortir de tant en tant dels bolets i ampliar coneixements d'altres universos.

A veure, ben bé a Setcases això dels moixernons està delicat. El lloc més a prop que se m'acut i que pot valdre la pena és a la serra Cavallera. Podeu agafar la carretera-pista des de Llanars cap a la Roca, Abella i la collada Verda. Deixant el cotxe a la collada Verda podeu recórrer a peu els plans de Pòrtoles en direcció als plans de Moreroles, hi ha molts erols de moixernons, a més de les omnipresents carreretes. Tot pujant cap a aquesta collada, pràcticament topeu amb el bosc aquell conegut com el Vedat, una plantació de pi roig on també acostumen a fructificar-hi ceps i rovellons durant les primaveres plujoses.

I per les múrgoles podeu mirar de trobar-les al bac de Setcases, però allà on el bosc és més vell. Feu, d'alguna manera, el mateix cop d'ull que faríeu pels ceps. Pi negre adult, avets... El camí que porta a peu de Setcases fins a la collada Fonda fa una mica de divisòria entre els claps de bosc de ceps (i múrgoles) i els de rovellons. Del camí cap avall, bosc més madur. I amunt, més jove.

A Setcases els moixernons no acaben de trobar el seu lloc, penseu que la pràctica totalitat de l'àrea del seu terme presenta sòls silicis i, al moixernó, li agraden els calcaris.

Una abraçada.

Marc

Anònim ha dit...

hola soc el marc de st.vicenç, vull fer una pregunta al nostre crack una pregunta, on podem trobar ceps akesta setmana?? es ke vam pujar fa 2 setmanes a setcases i encara havia gelat al mati,pero m'han dit ke a l'estacio d'esqui de vallter ja en troben de ceps, i algun ke altre rovello. haviam si em pots ajudar gracies.

Anònim ha dit...

Hola Marc, soc el Jordi (de Flix.
Yo també et voldria preguntar el mateix.
On podria trobar divendres dia 20 de juny boletus pinicoles o edulis per Catalunya?
Ja no vull anar més per Terol de moment y em faria gràcia trobar-ne a Catalunya.
Si algú ho sap segur, deus de ser tú.
Tinc el teu llibre, així que si vols, pots referir-te a ell en lloc de dir llocs concrets, el que prefereixis, peró contesta aviat si pots, que el divendres arriva Jaaaa.
Gràcies anticipades i una abraçada.

Anònim ha dit...

Bona tarda a tothom.Marc, he estat llegint i prenent nota dels teus consells que em seran de gran ajut a ben segur,moltes gràcies per la informació.Tot això que fas desinteressadament es mereix que un dia de bona cacera et convidi a tu i tothom que vulgui a guisar els bolets acompanyats amb les delicatessen del mar del meu poble(com per exemple els calamars amb rossinyols o la sèpia saltejadeta amb all i julibert i rossinyols)les gambes ja ens les fotrem d,entrant.
Per cert Marc, els d,arenys som Arenyencs i quan naveguem(per internet,Arenyautes).
Una abraçada, i ja t'explicaré com ha anat la sortideta de divendres.

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bona tarda a tothom!! Ja ens puja la febre dels ceps eh!! A veure... Podeu anar als Rasos de Peguera (un cop a l'aparcament de les pistes d'esquí i mirant cap al nord amb els ulls posats a la serra d'Ensija, agafeu la pista que veureu més a la dreta i l'enfileu. A les parts més altes i fins i tot mirant ja cap a la vall del Llobregat, és a dir, a l'altra banda del vessant, s'en fan. Al Ripollès estan al caure, i més amb el solet i les temperatures suaus que tindrem a partir d'avui; algun se'n començarà a trobar al bac de Setcases i al Vedat (a sobre Villalonga de Ter), però potser serà justet... A Sant Joan de l'Erm se n'estan trobant des de fa una setmana (Des del refugi de la Basseta seguir la pista cap a la vall de Santa Magdalena i mirar als vessants del Roc Roi, per exemple, o als boscos de pi negre propers al coll de Leix, on també hi arribeu per pista des del xalet de la Basseta.

Canvi de sentit... Jejeje... També podeu provar a les fagedes del Montseny (Boletus pinicola) sortint a peu des de Sant Marçal, per exemple. O a les Gavarres (Boletus aereus), sota els suros i alzines de la serra del Suro Robat, on arribeu des de Quart (Gironès) prenent la carretera cap a Montnegre.

Ben segur que se n'estan fent a altres llocs que ara mateix desconec, però espero que la informació facilitada us dugui a bon port. Sort, i bolets!!

Una abraçada,

Marc

Anònim ha dit...

hola soc en marc de st.vicenç, algu ha estat pel ripolles??? sabeu com esta la cosa?? volem sortir el dimecres i es per saber cap a on tirem?? marc tu has esta en algun lloc on n'hagin començat a sortir?? on em recomanes? gracies

Anònim ha dit...

Bona nit companys, dissabte vaig anar seguint les indicacions del Marc a la zona de la serra del Suro Robat a Girona i la veritat es que el panorama va ser força desolador (la calor ha secat i cremat tot) i nomès vaig trobar 2 rossinyols ben secs, estavem a 33 graus, així que crec que haurem d'oblidar-nos de cotes baixes per una temporadeta.

A veure els ceps si ens donen alegries aviat pel Pirineu.

Salutacions a tothom!

Jabo ha dit...

Jabo ha dit:


Hola Marc!

Tens alguna noticia d'on es pot trobar algun Cep o Pinhopilus aquest cap de setmana?

Gracies i salutacions a tothom!!!

Anònim ha dit...

Bones. Coincidències de la vida jo tb vaig estar pel Suro Robat dissabte matí!!!, on per cert vaig veure només un cotxe (Audi A3).... no serà el teu Quintana????
Confirmo lo dit, cremat el terra i també el meu clatell.... com picava tú!!! Quan caminaves era com trepitjar cornes. 4 coagres seques, però de fet tampoc vaig trobar cap cep, ni sec.
A la Cerdanya també està molt parat.... ni per casualitat un cep pel túnel. Pot ser encara li falta una miqueta.... tot i això sé de gent que n'ha collit per la Vall d'Aran.
Bé, ja sortiran, ja, només falta ser-hi.
Siau
JiB

Anònim ha dit...

Bon dia!, jo tambe vaig estar voltant per la Cerdanya i res de res encara pel que fa als ceps...tothom comenta que falta un parell de setmanes (segur que sera una,sempre es vol jugar amb avantatge). Si que hi vaig trobar força mollerons/mataparents i demes de la familia, aixi com algun fredolic (i rovello!)ben sec o corcat...Ja no hi quedava rastre, pero, de carreretes als prats...
Tenia moltes ganes de fer feina aquest pont pero tocara esperar una mica mes...
Salutacions!!

Anònim ha dit...

Hola a tothom,l'excursioneta de l'altre dia va resultar ser un fracàs a setcases,els ceps ni veurel's,i això que el terreny estava fabulós però si n'havia sortit algun ja el varen pentinar els autoctons de la regiò.
La segona part de l'excursió va ser al bosc del vedat tal com va dir el Marc i tret de sis o set exemplars de marçots ja bastant secots el panorama va ser desolador , les altes temperatures ho havien deixat tot bastant secot.Pel que fa als plans de Moreroles ja no hi varem voler anar-hi degut a les condicions metereologiques.
De totes maneres gràcies Marc pels consells donats .
Per cert el dia de la revetlla vaig anar a der un tomb per el corredor i encara vaig trobar un bon grapadet de rossinyols i quatre ceps surenys tots corcats , aquesta calorada ens ha fotut la tardor anticipada enlaire,bona nit a tothom.

Anònim ha dit...

Bona tarda a tothom,Marc m'agradaria preguntarte si sapiguesis d'alguna zona on poder anar de recerca dels ceps aquest mes de juliol per la zona pirinaica, sud de frança o Catalunya nord,on les plujes hagin sigut generoses i poguesim tenir una mica d'exit.La veritat es que tinc a la meva filla amb mono de bolets ja que no en troba cap des de la tardor pasada i m'agradaria fer-la contenta,moltes gràcies i una abraçada.

Anònim ha dit...

Amic JiB no era meu el A3 no, jo porto un Terrano i nomès vaig veure un Golf parat a un marge de la carretera i una furgoneta blanca petita a la pista forestal, quin cotxe portes tu?

Salutacions a tothom i bona cacera per a qui surti aquest cap de setmana (jo descanso).

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bon dia a tothom!! Doncs sí, la veritat és que la caloreta ho ha escombrat pràcticament tot... És positiu perquè els micelis que no han fructificat ara guarden i acumulen l'aliment per a la tardor. Vaja, que no todo está perdido!! Ben al contrari!

Això dels ceps està una mica pelut! S'haurà d'anar als llocs on ja és habitual que en surtin a principis de juliol... A la VALL D'ARAN se'n van trobant a tres o quatre llocs: vessant obac a la Vall de TORAN-Canejan (bosc de faig, pi roig, avet i pi negre), boca nord del túnel de Viella (bosc d'avets centenaris que queda JUST A SOBRE DE LA SORTIDA DEL TÚNEL) o a Mont-Romies (bosc de pi negre situat a uns 2.000 metres entre Arties i Salardú).

Al PALLARS SOBIRÀ acostumen a sortir ja al juliol entre Son i la Vall de Cabanes/Mata de València. S'hi pot accedir des del poble de Son o des del refugi del Gerdar de Sorpe. És el bosc d'avets més gran i espectacular de tot Catalunya. S'ha de caminar a enfilar-se cap als 1.900 metres, la part baixa del bosc està molt buscada i és més jove.

Al Pirineu francès recomano anar cap al massís del Carlit. Una bona opció és arribar a les Bulloses i fixar-se en les dues pistes/remuntadors que pertanyen a Font-Romeu. Un camí que travessa l'espectacular Pla de les Hores (ara resseguit amb tub de PVC perquè han de soterrar una línia) us apropa als peus d'auest vessant que us comento. Bosc de pi negre i algun avet.

Fins ara!
I sort!

Marc

Jabo ha dit...

Jabo ha dit:

Vinga unes preguntetes pq. no es pari el blog!

Marc:
Que podem trobar a partir d'ara i on?
A Rasos podriem trobar algun Cep o Pinhopilus ara? o millor anar a ...?
Coneixes algun bon lloc on surtin Ceps per Llavorsi, ja sigui ara o a la tardor? o per Lleida i Osca?

Bé crec que ja es suficient, li dono al Off a l'exprimidor! :-)

Gracias Marc i bona sot a tots!

Jabo ha dit...

Jabo ha dit:

Vinga un altre dubte:

Quant de temps ha de passar perque sortin ceps i rovellons després d'una gran tormenta d'estiu al piri?

Gràciessss i bon estiu!

Luiscas ha dit...

Hola bones buscant he trobat aquesta pagina que amb sembla molt interessant, jo nomes tinc un petit dubte quina en la alçada, terrenys i llocs on puc trobar "Ceps" jo soc del Tarragonès i aquí la cosa del "Ceps" esta difícil pots trobar-hi algun per les muntanyes de Prades però amb molta sort, be algun lloc per als Pirineus o Pre- Pirineus ho agrairé molt. Gracies un boletaire

Luiscas

Anònim ha dit...

Bon dia a tothom ,Marc m'agradaria saber si es possible trobar rossinyols o ceps aquests dies per la zona de setcases o camprodon.I si fora així quines son els indrets idonis per fer-ho,gràcies.

Luiscas ha dit...

Hola Marc/Robert, son jo de nou, ja tinc el vostre llibre y la veritat es que esta força be, nomes que jo vaig bastant per la zona del Pallars Sobirà i l’alta Ribagorça i a part d’algun lloc que ho saben fins i tot les cuques m' agradaria saber cara a principis del Setembre per la zona de Llavorsí/Tavascan on puc anar-hi i que puc trobar per aquells indrets.

Ah!!! una cosa es segura que la combinació de Manresa/Barcelona i en el meu cas Manresa/Tarragona deu ser per això que estic tant boig per als bolets

Gracies un boletaire !!!

Luiscas

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bon dia a tothom! Els micelis continuen acumulant aliment... Si ara plogués més del que va plovent, començarien a sortir bolets a s'avançaria la temporada, cosa que no ens va bé perquè després la tardor arriba ja sota mínims. D'altra banda, si plogués menys del que ho fa, no seria un gran incovenient, però els micelis no es nodririen com ara. És a dir, que fa un temps collonut, molt equilibrat.

A veure... Al bosc vell de pi negre dels Rasos de Peguera s'hi començaran a trobar ceps (bàsicament s'hi fan "edulis"), si tot continua com ara, a partir del 15 d'agost; la florada de principi d'estiu pràcticament s'ha acabat i durant aquest mes que ve contant des d'avui habitualment només se'n fa algun de comptat. Per cert, un molt bon lloc a Osca és el bosc d'avet, pi roig i pi negre de la Selva de Oza, al valle de Echo. Penseu, de totes maneres, que no és estrany que ara, entre 15 de juliol i 15 d'agost, la cosa afluixi bastant.

Després de les tempestes d'estiu, el temps que triguen a sortir ceps i rovellons és relatiu en funció de quan caigui la precipitació. Si cau ara, els costarà molt més de sortir que no pas si precipita el 15 d'agost. Diguem que ara han de fer un esforç per sortir (perquè no estan programats per fer-ho) i a mitjans del mes que ve ja en tenen ganes perquè, en definitiva, és llavors quan el seu rellotge biològic està a punt. De la manera que estan els fongs aquest estiu, entre dues i tres setmanes pels rovellons i, pels ceps, si cau una bona tempesta, i millor si és pedra, amb una setmana ja podem trobar fruits.

Joan i Clara, cap a Camprodon i Setcases, a l'alta vall del Ter. Ceps al Vedat, bac de Setcases... Als llocs de sempre perquè no n'hi ha més! Jejeje. Això pels Boletus edulis, però si voleu mirar Boletus aestivalis, que no són tan fantàstics però també són ceps, proveu a les fagedes. I pels rossinyols igual, fagedes sobretot. N'hi ha a mà esquerra de la carretera entre Setcases i Vallter (baga de Queràs), a prop de la collada Verda (pas entre Pardines i Llanars) i als voltants de Sant Pau de Segúries. Però, el més important, més que el bosc concret, és visualitzar com ha de ser una bona fageda per trobar-hi aquests bolets. Ha de ser una fageda, no massa jove, i que tingui molt poca cobertura del sòl. És a dir, millor molsa, pedres o res, que no pas una espessa catifa de fullaraca. No a tot arreu funciona igual, però aquí on aneu sí.

I Luiscas, des del Tarragonès... És cert que al llibre de l'any passat no hi ha cap ruta al Pallars Sobirà; van quedar fora de l'alineació. Al llibre nou del Secret, que sortirà l'1 de setembre, ja n'hi he inclòs dues: el bosc de Virós i la vall de Santa Magdalena-St.Joan de l'Erm. I jo, de tu, no sé si hi has estat mai, aniria a mirar ceps a la Mata de València que, per qui no la conegui, dir que és el bosc d'avets més gran de Catalunya. Els sòls són silicis, sense excepció. El bosc queda a mà esquerra tot enfilant el port de la Bonaigua des d'Esterri d'Àneu i s'hi pot accedir des de Son i pel trencall del Gerdar de Sorpe. D'altra banda, entre la vall de Cardós i la vall Farrera, potser és més recomanable la vall Farrera. A partir d'Alins i sobretot a Àreu hi ha molt bons claps de bosc madur de pi negre i avetar.

Fins una altra,

Marc

Luiscas ha dit...

Gracies Marc per la teva informació. Un plaer

luiscas

Anònim ha dit...

Moltes gràcies pels teus consells Marc.Per cert de cara al mes de setembre m'han convidat a passar uns dies a Suissa, en un poblet que es diu shombul(o alguna cosa semblant)molt a prop de Berna,tens alguna informació boletaire d'aquella zona a la es pugui tenir una mica
d'exit?
De totes maneres no marxarem fins el dia 8 aproximadament,ja mirarè de pasarte algun correu amb la zona mes detallada per veure quines espècies poden ser les que hi abunden.
Gracies de nou i fis aviat.

Luiscas ha dit...

Una petita qüestió com arribo al bac de Setcases???? Això esta prop del poble ????? o abans d’arribar-hi, quin "lio", acabo menjant "Fromage" al costat de la torre Eiffel..... tot serà arriscar, com diu el refranyer "Mientras se gana algo no se pierde nada" (algun Cep), això espero . Gracies

Jabo ha dit...

Jabo ha dit:

Gràcies Marc, per la teva santa paciencia i sabiduria :-)

Per ampliar coneixements:

Es fan Ceps a la zona de l'avetar de Campelles/Planoles, es terreny àcid?

Per últim, coneixes algun bon lloc on trobar Ceps per les zones de Sort/Llavorsi i per la zona de Coll de Nargo?

Gràcies infinites i disfruteu de les vacances, si teniu clar!!!

Anònim ha dit...

Hola Marc sóc en Carles de Girona (junior73), un amic meu acaba d´arribar de Romania per temes laborals (no és gens boletaire) i quina sorpresa la meva quan m´explica que ha conegut un home que li ha explicat que tenia una empresa d´exportació de bolets i li diu que treballa amb uns nois que havien fet un llibre.EP!! li dic si que és petit el món noi em sembla que és el vostre jefe,no?
Estic impacient per parlar amb ell i m´expliqui com li ha anat el viatge,jo ja m´imagino aquells boscos plens de ceps!!
Per cert Marc no sé si ha d´esser primicia o no, peró el llibre que sortirà l´1 de setembre només tindrà rutes catalanes o també d´altres llocs com Saragossa o Terol?
Una abraçada.

Anònim ha dit...

Això això Marc volem detalls del nou llibre! jeje, pots fer-nos 5 centims ni que sigui sobre si inclourà noves rutes per Catalunya o tambè per la península?

No cal dir que l'esperem impacient, bon estiu a tothom!

Jabo ha dit...

Jabo ha dit:

Cada dia tinc més dubtes, jejejejeje!!!

Marc,

- A la Mata de Valencia, quines son les millors setmanes per visitarla, (els moments algits;-))?
- En les properes setmanes que podem esperar que sorti i on?
- A partir d'ara quant seria el millor moment per trobar Ceps i on?

D'acord, d'acord ja paro! jejejeje!!

Bé, disfruteu de l'estiu i les vacances vosaltres que podeu! snif!

Sort!!!

Anònim ha dit...

Hola a tothom sóc en Carles(junior73).
Marc per la presentació del llibre nou soposo que anireu a alguna llibreria no? Si teniu les dates de presentació i els indrets on ho fareu feu-nos-ho saber sius-plau!
Llibreria 22 de Girona podrà ser??

P.D.: Bones vacances a tohom!!
Jo els he faig a la tardor!!!
Je,je,je, 1 mes i mig perdut per els boscos de Déu!!

Anònim ha dit...

Per cert el meu amic hem va explicar el viatge a romania, es veu que va coneixer (al teu jefe??)a l´avió.
Quines histories que li va explicar!!!
Lo de l´avió de Arabia Saudi amb els baixos carregats de rovellons debia ser la òstia!!
Li va dir que corria tot el món buscant bolets, no necessiteu ningú per a fer de guia-explorador?? je,je! Mira que tinc les vacances per a coordinar!!
La segona quincena d´Octubre m´en vaig al Pirineu, soposo que estaré per la Seu d´Urgell i així em queda a mig camí del Pirineu Lleidatà i Gironí.
Siau!!

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bon dia a tothom!! Quina casualitat amb això de Berna i Shombul! Avui mateix hi marxo de vacances. No conec la regió, després de la meva visita d'aquests dies ja us en faré cinc cèntims... Seran ceps i rossinyols suposo, perquè els sòls són àcids i bla, bla... Però vaja, res, ja ho comentarem a la tornada.

Luiscas, al bac de Setcases s'hi arriba enfilant el camí que neix al poble (creuant el riu pel pont), agafant el trencall a mà dreta que trobaràs si continues cap a Vallter (un camí forestal amb el qual hauràs d'arribar a la collada Fonda-1.900 metres). O bé des de l'altra banda de la serra de la Fembra Morta, és a dir, des d'Espinavell (camí forestal fins a la mateixa collada Fonda d'abans).

Pels ceps de Campelles i Planoles mira't bé la ruta del llibre de la serra de Montgrony, explico una mica quin és el panorama. Tant a Campelles com a Planoles n'hi ha, però es fan a claps. El sector de pi negre proper al refugi de la Covil és bo. I, la veritat, és que val la pena puja des de Planoles fins al collet de les Barraques, que està no a l'obaga sinó al solell. Hi ha un molt bon bosc de ceps amb pi negre força madur i esclarissat. Però penseu que és vessant sud; ha de fer fresca i ha d'haver plogut força.

Ei Carles! Molt bona aquesta de Romania! Osti noi... Quin món més petit! Pel tema del llibre nou... Sí, hi haurà una quinzena de rutes per Catalunya, i les altres 8 són a Terol, Osca, Castelló, Pirineu francès... Ah, i una a Mallorca (serra de Tramuntana)... Uns alzinars fantàstics a Tramuntana, per cert.

Salut i fins aviat!!

Marc

Luiscas ha dit...

Marc gracies i com sempre un plaer, haveu-re si algun dia ens creuem per les terres catalanes, espero que per Romania sigui bufar i fer ampolles, vinga que estic desitjant començar a llegir-me el vostre segon llibre.
P.D. Collons ja callo.... :-)

Anònim ha dit...

Hola Marc,em dic Adrià,tinc 11 anys i soc de Reus.Sóc un gran aficionat dels bolets i del teu llibre.Quan el vam comprar no vaig esperar ni un segon en llegir-lo.
L'any pasat vam anar cap a Set Cases,vam segir el recorregut que deia el llibre peró quan vam arribar tot estava vastan sec.Tot i aixó no em vaig desenimar.la meva mare va trobar el primer cep(Boletus edilus)estava prou sa.Al cap d'un rato unaltre cep i despres un un que vaig trobar jo.Un altre dia vam anar el Massís del Monseny(2) el nostre objectiu el reig,les trompetes,el camagroc i el rosinyol.Estava sec peró en un recó de bosc i avia molta humitat i vam trobar les trompetes(cantarelus cornucopioides),el camagroc(cantarelus lutescens),el pinetell(lactarios deliciosus)...aquell dia va ser tot un exit.A principis de maig de 2008 vam anar cap a l'obaga de Taús.Nomès arribar el peu de carretera ja vam trobar carreretes(marasmius oredes)el cap d'una estona vam trobar una múrgula,peró era la borda.El mau pare va trobar un erol de moixernons.La primera setmana de juny vam tornar el mateix punt,sort que avia plogut d'uran quasi tota la primavera,pero aquesta vegada no anavem sols uns amics en aqompenyavan.Nomes arribar vam trobar carreretes.Ja mes el bosc vam trobar uns quans fredulics(tot i ser bastan raro aquella epòca del any)un moixerno ven gran que vaig trobar,uns rovellons i pinetells i perfi vam trobar les primeres múrgoles.Les va trobar un amic eren vastan petites i tots vam vaixar cap el petit bosquet i es sentia "he trobat una i jo despres vaig dir jo he trobat tres aqui etc.Era la hora de dinar entre les murgoles, els fredulics,els rovellons,i les carreretes teniem entre tots tres i quatre cistells.Nomes amb les múrgoles teniem un cistell pero qui es va quedar les múrgoles vaig ser jo i els meus pares perque el altres no es piaven.Quan vaig aquavar de dinar vaig anar a buscar uns quans bolets que hi havien en bosquet del costat i vaig trobar dos múrgoles i fredolics.Marc dl llibre es una pasada et donc les gracies per mostrar tots aquets llocs.A pre cert que son el marçots?.Estic content per que he sentit que treureu un nou llibre jejejeje.una cosa savies que men sortit un mont de fredulics a casa?Esperare la teva resposta.

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bon dia i bon agost!!! A veure... Pel Joan i la Clara. Ja estan vistos els boscos d'aquell sector de Suïssa. Quin racó de món, i com hi plou! Cada dia tenen tempesta... Són boscos d'avet roig (pícees) en la seva pràctica totalitat. D'entrada, podeu anar d'Interlaken en amunt i, molt especialment, us recomano la vall de Grindelwald. Des del mateix poble de Grindelwald es pot sortir a peu i, tant al vessant sud de la vall com al nord, hi ha unes masses immenses de pícees on hi trobareu tota mena de bolets amants dels sòls àcids, amb ceps i rossinyols com a productes estrella. De fet, aquests dies ja n'hi havien. I també us recomano aquest indret perquè és un dels pocs on els boscos són, per dir-ho d'alguna manera, mínimanent accessibles, pel que fa als desnivells sobretot. Ja veureu que la gran majoria estan situats en uns vessants quasi verticals, tenen un sotabosc ufanós i són infranquejables. Les valls d'aquesta regió són molt profundes, d'origen glacial, i els vessants costeruts. El poble de Grindelwald del qual us parlo està situat a uns 900 metres d'alçada i té l'Eiger i el Jungfrau, muntanyes de més de 4.000 metres, just al costat, fent ombra al poble.

Ei Adrià, està molt bé aquesta devoció que sents pels bolets! Què són els marçots? Doncs mira, el marçot és el primer bolet de l'any i un dels més bons i divertits de buscar, perquè es camufla i es mimetitza amb l'entorn d'una manera brutalment precisa. Creix sobretot als boscos de coníferes de muntanya, aquí a Catalunya quasi sempre sota pi roig, pi negre o avet. I també, cap a principi de març, a menys alçada als boscos mixtos de pi roig i roure, cap als 700, 800 i 900 metres. Pot néixer fins i tot sota una gruixuda capa de neu! Per això és un bolet de formes irregulars, perquè a més apareix mig enterrat als llocs on s'acumula força matèria orgànica, com pot ser la pinassa de les coníferes. Ah! i això dels fredolics és ben cert, i és una sort, però els costa molt poc aparèixer als jardins, si són mímimanent feréstecs. Una gran sort, disfruteu-los sempre que us en surtin!

Una abraçada a tothom!

Marc

Jabo ha dit...

Jabo ha dit:

Eooo, hola a tothom, aaahhh que esteu de vacances!, snif, jo encara no i com que m'avorreixo a la fei..., vaig a exposar alguns temes interesants per no perdre la costum:

Maaarccc espero que hagis descansat i t'ho hagis passat molt bé per Suïssa, pero es que tinc alguns dubtes:

- A Rasos quant podriem començar a trobar algun Cep i rovellons?
- A la Mata de Valencia, quines son les millors setmanes per visitarla, (els moments algits;-))?
- En les properes setmanes que podem esperar que sorti i per on?
- A partir d'ara quant seria el millor moment per trobar Ceps i on?
- Coneixes alguns bons llocs on trobar Ceps i rovellons per Lleida? I per Osca?

Bé a veure si poc a poc els podem anar resolent... :-))

Sort a tothom i disfruteu de les vacances que quasi comencen a escalfar motors!

Anònim ha dit...

Hola Marc sóc l'Adrià de Reus.Ja as anat a buscar ceps o altres bolets al pirineu?
Marc,gracies per l'explicació del marçot.Mira si vaig a buscar ous de reig,quin lloc me recumanes?aquina altura?A quin mes del estiu?Si quan vagi a buscar els reig esta sec,hi ha alguna esparança de trobar-ne?
Marc alguna vegada es sortit el programa de "caçadors de bolets"?
Per que la teva cara em recorda a un dels capitols.
Bueno espero la teva resposta.Ah per cert aixó dels fredulics si que els disfrutarem.jejejeje

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bones a tothom!!! Cada dia falta un dia menys perquè comencin a arribar els boletets... No en tinc ni idea, però tinc la intuïció que serà una bona temporada. Ah, i de fet, durant tot l'estiu n'han anat sortint i encara en surten. Bé, a veure... A la zona del Berguedà central, és a dir, els Rasos de Peguera, serra de Queralt o part d'Ensija, els boscos estan en òptimes condicions perquè a final d'agost i ja a partir del setembre els bolets hi apareguin amb molta alegria. Si va fent algunes tempestes, a partir del 20-25 d'agost ja s'hi podria anar a treure el cap. A la Mata de València d'Àneu ja hi ha bolets des de fa algunes setmanes, no molts, però en van sortint, tot i que la calor d'aquests últims dies ho ha assecat força tot plegat. A la Mata pot ser una bona opció anar-hi la primera o la segona setmana de setembre. I que faci el temps que cal, és clar. De fet, la calorada ha comportat una aturada general als boscos, molts éssers vius fan el que fem nosaltres, amagar-nos quan rondem els 40º, i esperar que tot es torni a regular a la baixa. Per això les dues (o tres) setmanes primeres d'agost acostumen a ser una llacuna seca en l'apirició de bolets.

Adrià, al Pirineu s'han fet ceps cap a Sant Joan de l'Erm, nord del Pallars Sobirà, també a la vall d'Aran (Salardú/Bossost), al Ripollès (Setcases/Molló)... i de fet, puntualment i amb no tanta abundància a la Cerdanya (La Molina-Riu de Cerdanya...) i al Berguedà (Rasos de Peguera-Ensija). Pels ous de reig, o pel reig vaja, Si plou al prelitoral aniríem cap a Arbúcies-Sant Feliu de Buixalleu, al massís de Cadiretes, al Montseny (Mosqueroles-La Costa del Montseny), cap a l'última setmana d'agost o primera de setembre. Alçades entre els 500 i 1000 metres i boscos de surera, alzina, amb algun pi blanc, pi pinyoner o pinastre... i ja saps, sobre sòl silici força àcid. Pensa que els agraden les fortes tempestes seguides de dies de sol i temperatures suaus (20-28º). No els 40º d'ara!! Ah, i sí que vaig sortir a Caçadors, ens van venir a gravar mentre estàvem a Castella i Lleó.

Una abraçada, molta pluja i que passeu unes molt bones vacances. Carregueu-vos amb els rajos de sol que ens regala la natura i, si passeu a prop d'un bosc, entreu a escoltar la seva veu. I a mirar si ha sortit algun bolet...

Marc

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Per cert, i recordeu que, a partir de l'1 de setembre, amb la sortida a la venda del nou llibre, també canvia el blog per una nova pàgina web que tindrà fòrum.

A partir de l'1 de setembre:

www.elsecretmesbenguardat.com

Gràcies ;)

Anònim ha dit...

Hola a tothom
En primer lloc gràcies Marc per inspeccionar el terreny suis,l'anàlisi tècnic ha estat de primera com sempre.
El tema climatològic ja me l'imaginava que hi plouria .Tenim els paraigues a punt i la càmara nova de fotos per veure si podem fotografiar algun cep que no estigui corcat.
He estat investigant el tema boletaire suis i em sembla que només es poden recolectar-los durant uns dies en concret i amb una limitació d'un quilo per persona i dia,es veritat aixó?
Be una última questió podries dir-me si hi han zones boletaires bones per la zona de Molló i per Andorra i quines són?
Benvingut a casa que ja et trobavem a faltar!!!
Per cert Adrià benvingut a tu tambe nomes de sentir les teves aventures se m'ha fet la boca aigua.Jo tambe vaig intentar anar a les valls d'aguilar aquesta primavera però anava amb nens petits i vaig haver d'abandonar 7 km abans d'arribar per culpa de la climatologia.
Siau a tothom i bones caceres!!!

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bones a tothom!! Pel que fa al tema suís a nivell de gestió i aprofitament forestal, passa com a molts altres països d'Europa. Sí que tens límits de pes i limitacions en quan als dies de recollida. De totes maneres, el més recomanable seria adreçar-te un moment, quan arribis, a una oficina forestal i demanar-ho, perquè depenent del bosc (boscos comunals, zones protegides...) les condicions poden variar. O si no, simplement colliu una cistelleta de ceps, de rossinyols o del que sigui, sense fer grans carregaments, i encara que supereu la quantitat estipulada, ningú us vindrà amb una bàscula per mesurar exactament que porteu. Bàsicament, són mesures per evitar la compra-venda submergida de fruits del bosc, més que intencions punyeteres per tocar el crostó al boletaire que agafa bolets per al consum propi.

A veure, a Andorra hi ha molt bones zones, sobretot de pi roig i pi negre, i acostumen a ser boscos força vells; ceps i rossinyols són bolets freqüents a bona part del país (sòls àcids majoritàriament). El sector de la Rabassa és molt recomanable (agafar la carretera que neix a Sant Julià de Lòria i s'enfila cap a Juverri i continua amunt; bons boscos són el Bosc de la Peguera i pinedes de la Costa de Bescaran). Més al nord, enfilant el port d'Envalira, trobem a mà dreta uns boscos bastant madurs de pi negre i algun avet, el bosc de Moretó i l'Obaga d'Envalira, molt interessants. I cap a Molló, fixeu-vos en la ruta 1 del llibre del Secret de l'any passat (Alt Ter i Valls de Camprodon), on parlava d'uns boscos de Molló molt interessants. També, una mica abans d'arribar al Coll d'Ares, tot enfilant-lo des de Molló, trobem un camí a mà esquerra que s'enfila fins a la Collada de Prats i travessa un sector de plantació de pi negre que ara fa uns tres anys va ser objecte d'una estassada i probablement aquest any ja torni a produir.

Sort, bolets i molta pluja!!

Fins una altra!

Marc

Anònim ha dit...

Hola a tothom,em dic Lluis i magradaria saber si amb aquestes pluges que han caigut al ripollès hi ha prou perque surtin alguns ceps. Hi si és així quan poden tardar? una setmana, dos? ara ja no fa tanta calor no? si m'apropo per alla la setmana que ve podria trobar-ne algun?

I un altre cosa.. me'n vaig la primera setmana de septembre a l'Aneto, algú hem podria dir alguna zona d'allà aprop per anar a buscar bolets el dia següent?

molt amables per adelantat, gràcies!

Luiscas ha dit...

Mata de Valencia, aquests dies estic ben aprop, ja explicarè les meves vivències. Salud a tots i bones collites.

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Molt bones a tothom!

I tant que es podrà trobar algun cep al Ripollès aquesta setmana entrant! Molt vent i calor canicular hauria de fer perquè no fos així. I vaja, a buscar-los als sectors de pi negre (madur, com sempre passa amb els ceps) i, més o menys, entre els 1.900 i 2.200 metres. Sobretot això, millor el pi negre que l'avet, perquè els boscos d'avets necessiten molta més aigua que la pineda perquè els bolets hi fructifiquin. I també, sobretot, tenir molt clar que ara és temps de buscar-los, no a l'interior del bosc, sinó als indrets més esclarissats (al voltant dels pins però ja als prats herbosos)... Com si fossin rovellons, però en aquest cas vigilar que els pins tinguin certa edat.

I pel tema dels voltants de l'Aneto i Maladeta... Es pot anar a Cerler (pistes d'esquí), un bon lloc pels rovellons... I algun cep també. Un altre bon lloc són els boscos que creues a les parts més altes d'una carretera que comunica Chía amb Plan (vessant nord, nord-est de la sierra de Chía). O un altre bon lloc, entre Castejón de Sos i Laspaúles, tot el vessant nord del massís del Turbón (boscos dels pobles de San Feliu de Veri, San Martín...); són boscos de pi roig força tancats, molt bons fa anys, però que encara tenen bons racons i són força primerencs.

Molta sort i fins una altra!

Marc

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Vaig fent recordatori...

A PARTIR DE L'1 DE SETEMBRE, ES CANVIA EL BLOG PER UNA NOVA WEB AMB FÒRUM.

http://www.elsecretmesbenguardat.com

Gràcies, segur que el canvi permetrà que la informació, comentaris i aprenentatges flueixin molt millor. Aquesta és la intenció!

Fins ara!

Jabo ha dit...

Jabo ha dit:

Wepa Marc!

Aquests dies ja comencaran a sortir el ous de Reig no, on podriem trobar-los?

- Saps algun lloc pel Corredor on puguin sortir?
- Alguna bona recomanació per trobar ous de reig.

Gràcies i molta sort amb el llibre!!!

PD: si fas presentacions del llibre ja aniras dien el lloc i les dates on les fas.

Anònim ha dit...

Hola a tots, soc en Miquel! Ja se m'acaben les vacances però malgrat això vull que passin els dies per poder fer-me amb el nou llibre del Marc i a vuere si començo a fer sortides.

Marc he seguit aquest blog i em sembla que una vegada vas recomanar un llibre per apendre els tipus de vegetació i a diferenciar els tipus d'arbres perque com sempre expliques es imprescindible per trobar els bolets segons les diferents époques.
Pots recordar-me el nom del llibre o alguna adreça d'internet si en saps, moltes gràcies i enhorabona pel llibre.

Sembla que ja funciona la nova web!!!

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Ei Miquel! Està molt bé un llibre del Nuet i Badia, que es diu VEGETACIÓ DE CATALUNYA, d'Eumo editorial. No sé si encara el tenen en catàleg, perquè és dels anys noranta, però a les biblioteques el trobaràs segur! I de les guies PÒRTIC NATURA, d'Edicions 62, el volum d'ARBRES I ARBUSTOS està molt bé. I ja ho saps, a partir de ja mateix cap al fòrum de la web, que hi falta gent! Jejeje... És broma, però vaja, per qualsevol cosa el fòrum està a la teva disposició i, a més, a l'entrar-hi més gent, si d'una cosa jo no en tinc ni idea algú altre donarà resposta.

Fins ara! I a repassar sòls i arbres, que aquests bolets estan ja a la cantonada!! Jejeje.

Una abraçada,

Marc

Anònim ha dit...

Hola Marc,sóc L'Adrià de Reus.
Aquetes pluges han anat perfectes pels bolets.
Quan vaig tornar de Lisboa,vaig anar a boscar bolets a PLAN cap a Osca,ja m'imagino que en el nou llibre sortirà aquesta ruta.
El bosc tenia bona pinta,estava tot verdissim anb una humitat molt elavada.
Ja ens va dir la dona del hotel que va caure un aiguat la setmana pasada i ahir mateix,que fins i tot va caure pedra.
Era la hora de la varitat,vam agafar el 4/4 i vam marchar muntanya amunt.Vam parar el cotxe i a boscar bolets.
Nomes arribar ja vam trobar el primer rovelló,per sort era una mare.
Estava molt mollat pero encara li faltava uns 5 dies,peró no vam perdre la esperança i vam continoar boscant.
Trobavem pocs rovellons i pinetells,buscant,boscant vaig trobar dos siurenys.
Era hora de dinar i tiniem gana.Ens vam acentar a una esplanada,on es veien un mont de pins negres i unes esplendides montanyes nevades.
Els meus pares,el meu germà i uns amics.Estaven mirant els pins alts de dalt a vaig i jo vaig dir "si,si baltros seguiu mirant a dalt i jo miro a vaig perque he trobat un cep(boletus edilus).
Estavem els sis sentats a un metre del cep.Tots es pixaven de riure jejeje.
Ja el cap d'un rato ja vam trobar el filó de rovellons,pinetells i també rosinyol,peró els rosinyols no eren molt grans.
Aquest any ja es el 6 que vinc a buscar bolets a Plan.
Mimegino que has anat a boscar bolets a Plan?
Ara les preguntes,As anat a buscar bolets a Portugal?Quina classe de bolets?Els peus de rata són tòxics?
A Plan hi havia una classe de bolet
com a blanc i groguent a la matreixa vegada,tu quin bolet creus que es?
El final a quin dia es la entrega del llibre?

Gracies per la resposta dels ous de reig.
Espero la teva resposta amb molt dinteres.
Adià

Anònim ha dit...

hola com anem? tinc una pregunta? vaja dues,la primera voldria saber a partir de quan trobaré marçots hi ha on,mé o menys.Ila segona és a quina temperatura surten les múrgoles? gràices i que seguim tots tocats de bolet veient fades i fullets arreu del bosc!!

Marc(figueres)

joan serra ha dit...

Fa uns quants anys havia anat a caçar bolets amb el meu avi i el meu pare , pero ja son morts i m'agradaria tornar a sortir a la muntanya.Soc de Barcelona i tinc 50 anys, si hi hagues algu que volgues afegirme al seu grup l'hi seria molt agrait
Gracies

Anònim ha dit...

Jo no busco bolets!!!!!!!
Busco en Marc desesperadament!!!!
cucu, que hi ha alguuuuuu??????

Rosa

«El més antic ‹Més antic   201 – 351 de 351   Més nou› El més recent»