divendres, 13 de juliol del 2007

Per primera vegada dos autèntics boletaires ens desvelen les seves rutes professionals

"No hi ha secrets que valguin en una afició que fa feliç a tanta gent. Des d'aquest moment, els nostres racons també són vostres. Com mes persones en gaudeixin millor, això si, amb respecte i coneixement per tal de transmetre uns valors que facin de l'amor per la natura un principi bàsic del nostre dia a dia" Marc Estévez

Trobareu el llibre a totes les llibreries a partir del 31 d'agost

Si voleu compartir les vostres rutes, els vostres secrets. Si voleu contactar amb altres boletaires, aquest és el vostre bloc. Els autors del llibre contestaran els vostres dubtes.

351 comentaris:

1 – 200 de 351   Més nou›   El més recent»
Marc Estévez Casabosch ha dit...

Hola a tothom!!! Com va l'estiu? Hi haurà qui estigui suant en alguna cala de la Costa Brava, altres dormint tapadets amb una manta sota la fresca del Pirineu... En definitiva, de vacances. Sigui on sigui que us trobeu, disfruteu-les! Aquí comença avui una història on tots hi teniu un lloc. I m'agradaria fer una primera anotació convidant-vos a ser humils i respectuosos amb tot el que us envolta, potser és el primer pas per encetar aquesta història amb tota la il·lusió que requereix la ocasió...
Per cert!!! A l'alta Val d'Aran (Salardú, Tredós,...), a partir dels 1.600 metres d'alçada i sota pi negre, estan començant a aparèixer els primers rossinyols. La setmana que ve és més que probable que s'hi comenci a trobar algun cep i, cap a la segona setmana d'agost, molt possiblement ja podrem anar omplint les cistelles amb els rovellons d'avet... Anem escalfant motors perquè els bolets truquen a la porta... Fins aviat!!! ;)

Unknown ha dit...

hola marc, jo ja tinc el motor calent aixo vol dir que nomes espero amb il-lusio que sorti a la venda el llibre per llegirlo, apendre, posarlo al sistell i " a caçar bolets !collons! que ja es hora. Aixo si amb respecte a la
natura com tu be dius.
Fins un altra, espero mes noticias teves.!!MOLTA SORT ¡¡
Un aprenen a boletaire. Adeu

robert ha dit...

Hola boletaires. Imagino que ja teniu la cistella a punt i el gabinet esmolat i que us passeu el dia mirant el cel i desitjant que plogui, frisant per poder sentir i trepitjar la natura tot ajupint el cap.
Jo tinc bones sensacions, amb un inici d’estiu bastant sec (juny, juliol), l’agost a començat amb força, abundants i necessàries precipitacions reguen els nostres boscos de muntanya, motiu que hem fa viure amb el dolç pressentiment de que serà una bona temporada de bolets.
Bé, estiguem preparats, sempre a punt, al més petit rumor o mínima esperança per sortir a la recerca de la nostra passió.
Adéu i fins aviat...!

Anònim ha dit...

Benvolguts boletaires, soc sanderiste, muntanyenc, i practicant de l´escalada en definitive un enamorat de la natura. Visitant els bolgs he vist el vostre i per lo que he pogut llegir de la portada estic segur que sera un llibre molt interesant e instructiu per els que com jo tenim pocs coneixaments del mon dels bolets, i ens ajudi a disfrutar de la seva troballe . Ja os explicare mes endavant com va la temporade a partir del dia 31 d´agost
Adeu i agrait als autors!!SORT¡¡
EL SOLITARI

Anònim ha dit...

kampi:
Ei companys boletaires,tots apunt per començar a tenir aquells llargs somnis,aquell neguit, la nit abans de sortir a buscar bolets?somnis de puntets de color carabassa,o tot de llanegues juntes i sempre falten mans i cistella...

Es molt maco poder disfrutar de la natura, pero el mes agradable es entrar al bosc i trobar-te`l net,les deixalles que fem les posem en un bossa i ens les enduem on faci falta,i si ens trobem alguna llauna o paper que no es nostre...arrepleguem-lo,tots hi sortim guanyant.

Potser ens trobem sota un pi...areveure

bona esmolada "cucumeleros" i bona temporada.

Anònim ha dit...

Hola tocats del bolet!aixo si que sera un llibre sobre bolets com cal home!!ara que voleu dir que heu dit tos els racons i raconets que sabeu?...jo em pensava que l'autentic boletaire no deia mai la veritat...o si?...em sembla que mes d'un forrara el llibre amb "aironfix"per tal de que no es mulli quan el porti a dins el cistell!

Apa molta sort amb el llibre Marc i Robert i ens veiem aviat! ( si el temps acompanya...Salut!

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bones boletaires! Ja us deveu estar posant calents/es amb tota la moguda meteorològica d'aquest agost!!! Aigua i més aigua que ja està donant fruits. Això comença. Bé, de fet, ja ha començat... I sembla que ho està fent amb ganes.

Cistelles a punt??? Ja han començat a sortir ceps a la Cerdanya, el Ripollès, l'Alt Urgell i Val d'Aran. També despunten els rossinyols, els rovellons d'avet i de pi negre, els pinetells... Fins i tot estan sortint OUS DE REIG a les Gavarres, en alguns punts del Montseny, i als sectors alts del Maresme (Montnegre)... Com que seria malaltís exposar tots els racons on els bolets estan esclatant, us faré un petit llistat perquè us animeu a sortir al bosc i gaudir dels nostres boscos.

- Boscos de pi roig propers a Aravell. També podeu enfilar-vos fins a St.Joan de l'Erm (Seu d'Urgell-ALT URGELL)
- Boscos de pi negre i avet del Bac de Setcases i Baga de Queràs (RIPOLLÈS)
- Boscos de pi negre de Mont-Romies i Coll de Prüedo (entre Arties i Salardú-VAL D'ARAN)
- Boscos d'alzina i suro a les zones altes de les Gavarres. Pel REIG, millor boscos oberts i poc densos (BAIX EMPORDÀ)
- Boscos de pi negre i avet de les obagues del Moixeró. Sortint per pista de Riu de Cerdanya, arribar fins a la Mata Negra i obagues de Riu (CERDANYA)
- Boscos d'avet propers a la Molina. Feu un passeig amb ceps i rovellons d'avet al bosc de Saltèguet (CERDANYA)
- Bosquetons de pi roig dels plans de Taús i obaga de Taús (Valls d'Aguilar-ALT URGELL)

Us faig aquest avançament perquè encara no ha sortit el llibre a la venda. Un cop sigui a totes les llibreries, la setmana que ve, hi trobareu tota la informació que necessiteu. Fins aviat, sort, i molts bolets!!!

ratolí peres ha dit...

"LES RAMASES DES CHAMPIGNONS" és una espècie d'home amb el cap allargat i estret, nas en forma de campana, orelles en pàmpol, calv " per notar la pluja",li creix molsa a les espatlles, cames flexionades i braços llargs i prims. Pot arribar a pesar fins a 35kg. alçada màxima uns 97cm. Aquesta espècie està molt fibrada i poseeix una resistència incalculable per pujar, baixar soleies i obagues pels boscos del massís del Vercors ( frança) on van ser vistos per últim cop l'any passat, Tots traginaven caixes blaves amunt i avall.
Us asseguro què és cert, els he vist treballar i són molt llestos, saben en tot moment el temps que farà ( vent, neu, pluja...) un do que els a donat la natura. Ells sempre et veuran, tú a ells mai!! són així.
Per tots, us he fet la descripció d'un ramassé per si un cas en veieu (ja us he dit molt díficil) un no us espanteu.
Salut a tots els rámássés!!
ens veiem al Vercors (el nostre món)
Escriu: un rámássé desde Marganell. (valtrus ja em coneixeu)

ratolí peres ha dit...

doncs bé, avui em anat amb el Robert i l'Oriol a fer un vol tot passant per Taüs (re de re de re), despres em pujat per Biscarbó cap al port del Cantó i (re de re de re) tot segui pujem a St. Joan de L'Herm i per fí 2,8kg de ceps i 9 rovellons.
Ara que no us emocioneu pas, eh!! està tot sec i si no plou jo no hi torno pas!!!!
apa a reveure!

Robert Hoss ha dit...

Hola boletaires, ja entrem al setembre, ara es el moment crucial per que les pluges reguin els nostres boscos que baixin les temperatures i que el ponent i la tramontana no faci de les seves, si tot es compleix com esperem els boletaires optimistes, aquest serà el gran any.
Tot i que en poca quantitat ja fa uns dies que es veuen ceps i rossinyols i últimament també els primers pinetells. Al meu parer, avui 31 d’agost els millors boscos per anar a buscar bolets a Catalunya son els de la vall d’Aran i el nord del Pallars on les pluges i les temperatures han estat més propicies per l’aparició dels preuats bolets . Al Ripollès i punts de la Cerdanya, també en podreu trobar però en menys quantitat i en algunes zones elevades de l’Alt Urgell i el Berguedà comencen a treure el cap els primers ceps i pinetells, això si, sempre buscant en els llocs que conservin millor la frescor i la humitat.
EP!!! Que ja a sortit El secret més ben guardat, la guia per descobrir les nostres terres seguint els camins dels bolets.
Adéu fins un altre
ja ens veurem al bosc!

Anònim ha dit...

SOC MOLT AFICIONADA A BUSCAR BOLETS VISC AL VALLES ORIENTAL, I L'ÙLTIMA SETMANA D'AGOST VAREM ANAR A LA CERDANYA A BUSCAR CEPS, ROSSINYOLS...I RES DE RES.L'ANY PASSAT EN VAREM TROBAR MOLTS, M'AGRADARIA CONVERSAR AMB GENT AMANT D'ANAR A BUSCAR BOLETS, PERQUÈ M'EXPLIQUIN SI JA N'EN TROBAT ALGUN

ratolí peres ha dit...

bona tarda anònima!!

uns amics avui han trobat vastans ceps a Setcases, uns 14kg. i un altre senyor que conec el dissabte passat va trobar-ne 3kg. a al collada de tosses. pensa una cosa; si a la teva comarca també a plogut molt aquest mes d'agost pot ser que ja hi trobis rovellons ja que a Marganell al sud del Bages i a 500m. d'alçada ja han sortit els primers!! però pocs, 2 dotzenes. has de mirar llocs obacs o frescos i si hi ha pi jove millor!. que tinguis sort!

tupacamaru ha dit...

Hola Companys.

Avui he obert la nevera i a dintre tenia uns quants Bolets i he decidit fer-me una truita de Ceps, tenia un grapat de rovellons que he acabat descartant.
Alguns poden pensar que vaig de sobrat, pero els que em coneixen sabent que es cert el que dic.
La truita ha sigut generosa, amb dos ous directes del galliner, d'aquells que son tant grocs que semblen gairebe radio-actius, he deixat que es fessin poc a poc i una miqueta avans d'afegir els ous hi he posat una mica d'all i julivert. Tot aixo regat amb un vi de la terra, del costat de casa.
Quins moments mes impresinants ens poden donar els bolets, veritat companys?
Marc, Robert, espero que no aneu gaire atabalats amb la promocio del llibre, que per cert encara no he comprat, i us deixi temps per disffrutar del que mes disfruteu, anar a la cerca dels bolets o del que podria ser el mateix en busca de la felicitat fent allo que mes us agrada.

Una abraÇada

Unknown ha dit...

Bon dia a tothom!

Acabo de veure pel Regio7 la publicitat del vostre llibre, i aquest mateix matí l'aniré a comprar, per curiositat, perque us he de confessar que jo soc boletaire desde que tinc us de raó, i que la primera norma que vaig mamar va ser precissament la de no rebelar mai el secret més ben guardat ;)

que tingueu molta sort amb el llibre!

Anònim ha dit...

Mi más sincera felicitación por el fantástico libro que habeis escrito. Lo llevo conmigo en el metro, me encanta leerlo (el trayecto ahora me resulta corto) y espero en breve llevarlo al bosque y seguir alguno de los itinerarios que recomendais. Gracias.
Elena.

Unknown ha dit...

ja el tinc, i ja m'he llegit algunes de les rutes. Sincerament, m'ha agrada molt. Espero que no us importi que hagi recomenat el llibre en el meu blog.

Saluts des de manresa!

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bones a tothom!!! Espero que estigueu fent la dansa de la pluja a l'ombra d'un pi gegant perquè... Jejeje, si no cau aigua aviat no sé què farem! Jo tinc bones sensacions, ja veureu com això s'arreglarà en breu... Ara és quan se'm repeteix constantment aquella frase reflexiva acabada amb interrogant que diu la cançó: "Perquè quan ja ningú hi creu comença a ploure?". Confiança boletaires! Ara per ara, tret d'algun rovellonet dispers i despistat, l'única zona on encara podem fer una collita relativament bona és cap al nord del Ripollès, per les valls de Camprodon, i zones pròximes...

Merci per les felicitacions que he llegit per aquí dalt i merci també per recomanar-nos al teu blog Ona, fa molta il·lusió saber que el que escrius amb tendresa arriba als lectors (a les lectores en aquest cas) amb l'essència d'aquest rerefons. Gràcies, de tot cor, que el disfruteu moltíssim!

Sort i fins aviat!!! Ja ens direu si heu trobat bolets!! ...O potser no! I us guardareu un altre cop el secret a la butxaca! ;)

LOGABARSA ha dit...

Os he escuchado por la radio y me han dado ganas de comprar el libro

Lo buscare y os dare noticias

Moshé ha dit...

Amb l'excusa de trobar bolets, passegem pel bosc, ens emocionen, fem cames, respirem aire pur, compartim amb els amics la nostra il·lusió i fem bondat. Vaja! Trobo que no només trobem bolets..

M'alegra molt l'esperit d'aquest llibre, que està carregat de bon rotllo. Aviam si ens troben per caçar bolets...

Felicitats!!

MOI

Anònim ha dit...

Hola a todos, mañana mismo voy a por ese libro.
Enhorabuena por el y por el Blog.

Esta mañana en Tosses ha salido media cesta de rovellos y ceps, pero hace falta algo mas de agua, aunque se prevee un buen año.

Asi que me pondre a cantar en breve. ;-)

Salutacions y molta sort, y recordar, dejar el bosque tal y como lo habeis encontrado.
Eusebio.

Anònim ha dit...

Hola boletaires!

Felicitats, és un llbre preciós i el recomano a tothom, sigui boleaire o no. També crec que és un bon regal per a persones que estimin la natura.
L'han escrit dues persones joves, no "yayos". Que bé!
Si encara no el teniu, animeu-vos!

I paciencia amb la pluja... ja arribarà.

Fins aviat!!!

Daniel ha dit...

Hola a tots i totes;
Ahir vaig compra el llibre i només he tingut temps de fullejar-lo, però ja he pogut adonar-me que he fet una bona inversió.
Estic desitjant que arribin les pluges a la comarca de l'Anoia per fer una passejada per la ruta 14, seguint les indicacions del llibre.
Mentre no plogui tindré temps de llegir-lo amb calma.
Enhorabona als autors, crec que l'han encertat malgrat el descontent d'alguns boletaires molestos perque descobreixin els seus secrets.
Tinc una consulta per fer al forum que evidenciarà els meus escasos coneixements sobre el tema.
- Algú podria dir-me quants dies trigan a sortir els bolets després de les pluges?
Salutacions a tothom i recordeu ser respectuosos amb el bosc.

Jordi ha dit...

Hola, los días 17 y 18 ha llovido unos 7,5 litros por el Ripollés (Molló) y unos 11 a Guardiola de Berguedà. La temperatura ya no es calida. Tot aixó indica que ya es pot anar a "caçar bolets".

El 22 aniré a la ruta de Setcases, a fer Ceps i Rovellons. Si algú vol animarse... que avisi i quedem.

Una altre que vui fer es la del reig, la ruta que es fa per sota de llagostera, també a plogut per aquella zona, pero mai he vist un ou de reig.

Daniel, els bolets surtem als 10 dies de les plujes (+/-).

Per a mi la ruta mes 'currada' pels autors a sigut la de Setcases. Si vaig aquest cap de setmana, que es la festa dels bolets, trobaré a molta gent que segurament ha llegit el llibre.

Anònim ha dit...

Jo trobo que aquest llibre és una falta de respecte per als qui anaem a caçar bolets any rere any. Estic molt en contra d'aquest llibre i algunes associacions de boletaires estem estudiant de denunciar-los. A sobre sembla que tenim que aguantar que el llibre es vengui. No es pot anar contra la tradició...

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bones a tothom!!! Des del massis del Vercors, a França, el Marc i el Robert saluden a tothom i estan molt agraïts de totes les felicitacions rebudes.

Per començar, respondre al Daniel sobre el temps que triguen a sortir els bolets després de les pluges. La veritat és que és força relatiu... Al "secret" de la ruta del Catllaras ho hem intentat explicar tan bé com hem pogut: unes tres setmanes quan ha de començar la temporada i quan ja s'ha iniciat poden sortir quasibé d'un dia per l'altre.

A veure si arriben les pluges amb ganes i ens reguen les esperances... Confiança! Mentrestant, a treure el cap pel Ripollès, que és l'unic lloc on la història va aguantant.

Gràcies de tot cor, molta sort i molts bolets! Fins aviat!

Anònim ha dit...

hola a todos los amantes de la naturaleza. Quiero contestar al anonimo que ha escrito el mensaje del dia 22 de setiembre en el cual expresa que este libro y los autores cocretamente han cometido una falta de respeto y que estan pensando en denunciarles, pues bien y respetando su opinion cosa que el/ellos no lo hacen me parece que deben de tener muy poco conocimiento de lo que significa democracia y libertat. Reconozco que a lo mejor yo tambien estoy equivocado y el "anonimo" en cuestion es el dueño de todos los montes y por este motivo se ha molestado por este libro y pensando un poco mas puede ser que dado su nivel de BOLETAIRE tenga miedo en perder este secreto que dice es una tradicion, !pero que idiotez! desde cuando una tradicion es un secreto, en fin me parece que lo que demuestra con su escrito es algo fuera de lugar y para mi preocupante saber que en este pais todavia hay gente que piense de esta manera (muy respetable por supuesto ) pero de un alto nivel de ignorancia.
Una vez comentado este asunto solo me queda expresar mi agradecimiento a los autores de este libro pues me ha servido despues de leerlo el conocer o saber de lugares de nuestro
pais que desconocia y si ademas en los mismos puedo encontrar bolets !maravilloso!
Suerte con el libro y por mi parte no voy a dejar de recomendarlo entre mis conocidos. Enhorabuena!!

Anònim ha dit...

Hola, sóc l'anònim que vaig escriure el dia 22, i la primera cosa que tinc que dir és que no vull swer cap anònim. Em dic Jordi Viñas Casals, visc a Montornès i tinc 52 anys. Estimo aquest país, i no m'agrada que hi hagi gent que faci calers donant informació confidencial. S'imaginen un metge explicant en un llibre els secrets dels seus pacients? Doncs això... D'altra banda, estaria bé que l'altre anònim també es presenti i deixi d'insultar-me...

Anònim ha dit...

No sóc caps dels anónims anteriors, hem dic Jep i m'agradaria fer un comentari a les darreres observacions fetes per en Jordi.

La informació sobre salut és una informació pròpia de la persona i protegida per la llei. Comparar amb els llocs on hi ha bolets em sembla fora de context.

Venint de practicar muntanya, jo fa uns quants anys que m'he afeccionat a aquest tema. Els llocs on trobo bolets me'ls he buscat jo amb paciència (preguntant, llegint, estudiant, caminant) i amb molts errors. Però mai he tingut cap problema amb compartir-ho amb qui m'ho ha demanat. Per què aquell lloc del bosc no és meu. A banda del seu propietari, probablement n'hi ha més persones (moltes, poques) que el conèixen.

Crec que en Jordi barreja conceptes sense massa relació.
És tradició un secretisme? Si les associacions, si n'ets membre i pagues, fan sortides organitzades, com poden denunciar-ho? Falta de respecte és guardar-ho només per un mateix o compartir les coses?

M'agradaria que en Jordi expliqués com ell va conèixer les seves zones.

L'única observació que puc estar d'acord és que venen un llibre i en cobren uns diners. Però la seva experiència i els seu coneixements potser s'ho valen, oi?

Salut a tots els comentaristes.

Anònim ha dit...

hola, bon dia a tothom.
primer presentar-me. em dic pere i visc a l´estany, una de les rutes (alt moianes)que s´espliquen al llibre.
segon: no crec que sigui positiu enfrescar-nos en una discusió de si la revelació dels llocs es "legal" o no.
ja dic que visc a un dels llocs, i us puc assegurar que no han revelat cap secret. us puc assegurar que, en temporada, la carretera que va de l´eix fins el poble hem arribat a contar fin a 80 vehicles!!! i ja no contem els que s´endinsen una mica i no els veus.
be, crec qe el que han fet es assenyelar unes zones conegudes per tothom...
tercer: ja sabem que lo dels bolets, quan n´hi han, tothom en troba, pero si no, potser si que algu els hi pispa als altres (als experts) pero es part del joc....
el que es important es sortir i caminar. tinc un amic, el xic, que sempre diu :"si no en trobes aquí, busca mes enlla, camina"
i em sembla qe aquesta es la filosofía del llibre: "BUSCAT LA VIDA"
quart: a plogut molt poc. a sigut decepcionant el mes de setembre, sempre enganxat al radar veient com españa s´inundava i aquí... res de res.... però semla que la nostre sort cambiará i plourá.
pregunta: si plou ara, a principis d´octubre, ¿¿es massa tart per els ceps al ripolles i a la cerdanya?? ja se que contestareu: "depen de les temperatures" pero sinò fa massa fret (¿quin fret, quins graus?) ¿que pot passar?

cinquè: el que a mi em sembla mes interessant es la filosofía de entendre els boscos que veus i saber què hi ha, i a on es fan. vull dir si es àcid, si es calcari, si hi ha un arbre o un altre... això es el que trovo MOLT INTERESSANT. m´agradaria saber més d´això ¿com ho puc fer??

sisè: he llegit al llibre que aquí a l´estany vareu trovar rossinyols... ¿es cert? ¿no us vareu aquivocar? es que ni els més vells ni els més experts de la zona n´han trobat mai i s´enriuen de mi... ja sabeu que la millor forma de callar boques es portar-ne.. vareu dir a les rouredes del costat de piug rodós..
setè: no hi ha res que em fes més il.lusio que si veniu per aquí, pogues acompanyar-vos, no per ensenyar, sinó per aprendre. a la vostre disposició. fins aviat.

Anònim ha dit...

hola, a tothom.
torno a ser el pere de l´estany i veient que no hi han gaires bolets, i per tant gaires boletaires que colapsin el bloc, m´agradaria poguer abusar una mica de vosaltres, o d´altres boetaires que fagin servir el bloc.... aixós sería lo ideal, que fos un forum de inercanvis d´esperiencies.
ja que el marc i el robert deuen estar treballant molt..... no se on, pero segur no paren.
be, despres de aquesta introducció, remarcar que una de les coses mes interesants daqest bloc crec que es les "obsrvacions" que feio dels llocs on es podíen trovar bolets.
llastima no vaig entrar avansal blc, emb ves estalviat molts km en va.
per tant, i seguin el fil:
¿on es poden trovar ara ous de reig?
sposo que per la costa brava, pero ¿per el montseny? es que el lloc que conec, a taradell, de moment no n´hi han.
un lloc petitet i tranquilet, per fer-ne una dotzenete..
tinc mil.lins de preguntes mes, pero poc a poc

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bon dia Pere! A veure, comencem torn de respostes... Espero poder-te aclarir una mica millor les qüestions que exposes. Aprofitem avui que tenim descans perquè demà marxem a Bulgària i potser estarem força dies fora de circulació collint rovellons. Si vols escriu el teu mail aquí al blog i si la història millora pel Moianès, ja pujarem a fer una escapadeta i t'avisem.

L'enigma dels rossinyols a l'alt Moianès:
Dius que riuen els vellets i els experts? Bé, sempre és millor riure que no pas plorar... No ens hem equivocat, podria ser perfectament, però no és el cas. A les rouredes que ocupen els vessants més humits del Puig Rodó se'n fan. Ja saps que aquí a la teva zona teniu unes rouredes amb un sotabosc molt dens, en alguns llocs quasi impenetrables. Doncs se n'hi fan. Personalment els he trobat als sectors on la roureda es barreja amb el pi roig. I parlant de rossinyols, un altre lloc molt bo que tens ben a prop i que quedaria just al límit de la ruta (per això vam optar per no posar-lo) són les masses forestals que quedarien entre Collsuspina i Castellcir; a les clapes de roureda pots fer molt bones troballes.

Els ceps i les pluges del mes d'octubre:
Mira, acabo de consultar l'agenda (28 d'octubre de 2005- Bac de Setcases 3 quilets de ceps i uns quants rovellons). A veure, si plou ben aviat, en poden sortir. Però quan surten amb aquest retard ja no fan la florada tan forta com a mitjans de setembre. Si ve fred, sempre i quan les glaçades siguin moderades (entre 0 i -3 graus), no hi ha massa problema. A partir dels -5 graus ja és molt delicat, per no dir-te dificilíssim que trobis res. Saps què passa? Els boscos de pi negre són, depenent del sector de bosc, més oberts i esclarissats o més tancats. Amb poca pluja, poca humitat i temperatures normals d'agost-setembre a 1.500-2.000 metres és millor buscar a les zones obertes i esclarissades, la humitat s'hi instal·la amb més facilitat. Amb fred, passa just al contrari, és millor amagar-te una mica al bosc i buscar a prop dels pins més vells. Pensa que els arbres eviten una mica que el fred es coli a dins del bosc.

Els fascinant món dels sòls i la vegetació:
Oi que és interessant? Mira, el millor que pots fer és consultar llibres de geobotànica. Hi ha un volum d'en Josep Nuet i Badia (Vegetació de Catalunya. EUMO editorial-1991) què és molt didàctic. També és molt bonica una edició de Planeta (Los bosques ibèricos. Diversos autors-2003). Llibres de vegetació, en definitiva, tant d'arbres com d'arbustos i herbes.

I PER ÚLTIM...L'ENIGMA DELS OUS DE REIG:
Mira, en van sortir al Montseny, tant al Vallès Oriental com a Osona, però això va ser l'última setmana d'agost... Ja ha plogut molt des d'aleshores... O millor dit, ja ha passat massa set des d'aleshores... Si plou BEN aviat i no ve GENS de fred, potser hi ets a temps a les Gavarres, a l'Ardenya, als alzinars-rouredes-suredes del Montnegre (entra-hi per Hortsavinyà)i fins i tot al Montseny (prova al Vallès Oriental, 200-600 metres, entre Mosqueroles i la Costa del Montseny, bosc "la Sureda"). Però vaja, que plogui ben aviat!

Sort i salut!

Daniel ha dit...

Benvolgut Marc.

Segueixo el blog i el Pere m'ha tret una de les consultes de la punta dels dits.

Volia demanar-te que em recomanesis algun llibre de geobotànica, però el Pere s'ha avançat.

Mercés per la teva resposta i mercés al Pere per posar de relleu la importància de conèixer el sòl i la vegetació.

Salutacions a tots, m'hen vaig a buscar els volums que heu recomanat.

Fins aviat.

Anònim ha dit...

El llibre d'en Josep Nuet té bona pinta. Jo el coneixia dels llibres que tinc de muntanya (núria, ulldeter). El demanaré per reis...
El 24 vaig estar pel montnegre i, com deien per aqui dalt, "re de re de re". Ai que no plou...Cap bolet i embassaments mig buits...

Anònim ha dit...

soc el pere.
be, soc un home feliç. diuen que plaurá i el marc m´ha contestat amb un munt d´informació que s´ha de procesar i que nomes em fa pensar amb mes preguntes.. pero tot al seu temps, ja que dieu que aneu a bulgaria a buscar bolets.. quetingueu sort i que els deus us siguin generossos.. bueno, ja se que ho teniu tot molt ben lligat,pero la sort mai sobre...
be, en primer lloc, donarte les gracies per sapiger-ho tot... (je, je)"jo de gran, vull ser com tu"
be, la saviessa es la constancia i la consciencia del qe fas.
per aixós, consciencia es coneixement i el coneixemet, informació.
falicitats nois,heu encetat la informació boletaire "horitzontal",es a dir, el concepte d´internet, en contre de la "vertical", (secrets de familia, llocs que passen de pares a fills, o no)es a dir heu encetat la globaltzació del bolet...
per cert, va sortir publicacada a "regio 7" la vostra ruta del "alt moianes"i teniu a tot al poble revelat.. ni m´atraveixo a dir que ens comuniquem¡¡¡
be, ja els hi passará. després de la crema de les fotos del rei, aixós es lo mes interessant que crec que pasará aquesta tardor.... i els bolets, es clar.

be, una vegada expresada les meves "cabories", anem per feina.
ara, cuan ja s´erregli tot i es fagin bolets, us envio la adressa i veniu.. o jo vaig algun lloc aprop.ja ens comuniquem.
per cert, després de mes d´un mes de saquera "profunda", que creieu, que les pluges s´han de considerar de "20 dies"o poden sortir avans,ja que va ploure a l´agost?
sobre els rossinyols a l´alt moianes, tan sols el dubte be per el sol calcari que tenim, encara que ja dius que barrejat amb pi roig, es posible que aixós el fagi mes acid... (?)
pero m´encanta descobrir noves coses¡¡¡¡¡
ho trovo genial, ja us ho dic, que es un plaer que ens coneguem.

per no fer mes pasat aquest comentari, que sembla mes un mal monolec, tan sols encetar que:
hem de parlar de les temperatures de "vida" dels bolets.
es a dir, els ceps "paren" a -5 graus.. ¿quina es la temperatura en que es desperten?
i els altres bolets?
i han grups diferents?
sobre el sol i la vegetació. gracies, ja els llegire i comentem. es tot un mon apasionant.
sobre els ous de reig, encara no hi he anat, pero ja ho comentare.
com que tardareu molts dies i ting moltes preguntes, "mañana mas".
falten boletaires apasionats que interactuin en aquest bloc. anims¡¡¡¡

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bones a tothom! Pere, et responc breument les qüestions perquè n'hi ha algunes, com la de les temperatures, que presenten molts matisos.

Abans de res, dir-te que no m'has de donar les gràcies per saber-ho tot, bàsicament perquè no sé pràcticament res. Partint del punt que en aquesta vida desconeixem molt més del que sabem o podem arribar a saber, ens entra la curiositat, l'interès i les ganes d'anar aprenent. A poc a poc però constants. Una de les claus per anar endavant és ser conscients del llarg camí que ens queda, tan llarg que potser no té un final. El final l'ha de decidir la teva imaginació i el camí i les ganes de caminar per la vida amb la il·lusió d'un demà millor és el premi. Un premi que no té preu, que no es ven ni es compra, però que ens omple l'ànima.

Bé, m'ha sortit una mica metafòric però vaja, així és com jo ho sento per dins! jeje

Tema temperatures: Per moltes espècies de bolets, la temperatura òptima pel seu desenvolupament oscil·la entre els 5 i 25 graus. És amb aquestes temperatures, manca de vent i molta humitat, quan a Catalunya podem presenciar les florades més importants de bolets. Ara bé, tenim espècies com el fredolic, la llenega negra, la llengua de bou o el camagroc que les podem trobar fins al gener en indrets assolellats fins i tot en comarques fredes com el Solsonès. Diguem que suporten millor el fred d'alguna glaçada puntual que no pas els pinetells, rovellons, ceps o rossinyols. Però si són glaçades constants, els fongs d'aquestes espècies de bolets més "fredoliques" tampoc poden reproduir-se. Els ceps prodríem dir que per sota dels 0 graus es van "adormint" i a -5 graus ja agafen el "son profund", jeje. Si bé el que passa de vegades és allò que dèiem, quan la temperatura real a l'ambient oscil·la entre els 0 i els -5 graus, encara pots trobar racons del bosc que queden una mica protegits del fred. La diferència de temperatura entre un prat obert i l'interior del bosc pot arribar a ser perfectament de 5 graus. Fa pocs dies estàvem a França collint rovellons i molts dies baixàvem lleugerament dels 0 graus però a dins del bosc no va glaçar-hi ni una sola vegada.

Tema sòls: Encara que ens trobem en un massís calcari, no vol dir necessàriament que a tot arreu el sòl sigui bàsic, en alguns indrets pot "descalcificar-se" i prendre nivells de ph més àcids. L'alta humitat constant sobre un sòl, per exemple, pot provocar-li una progressiva descalcificació, per això hi ha moltes obagues de muntanyes calcàries (Serra de Montgrony-Ripollès...) on s'hi troben ceps, una espècie pròpia de terrenys acidòfils...

Cofiem que plogui ben aviat, si aquesta setmana plou bé, encara hi serem a temps a molts llocs de Catalunya. I no farà falta esperar 20 dies, amb 5 o 10 dies ja notarem els efectes de l'aigua... Els bolets tenen ganes de sortir, fixeu-vos la sequera que arrosseguem i, amb tot, encara trobes algun rovelló despistat als raconets que coserven un mínim d'humitat. Però si no plogués aquesta setmana... Aiixx!! De moment, confiem amb les previsions més optimistes.

Molta sort a tothom i fins una altra.

Salut!

Anònim ha dit...

Hola Companys.

He pogut estar uns dies amb els companys "Cuculeleros" als boscos de FranÇa, ha sigut un plaer compartir una estona amb vosaltres. Pero ja sabem que les coses de la feina ens porta per camins ben diversos.
M'ha fet molta gracia poguer parlar una estona amb el Marc i el Robert, hem tingut un canvi d'impresions respecte el llibre i el resso que esta tenint, m'alegrat molt veure que hi ha repercusions de tot tipus, crec que malament aniriem si nomes hi haguessin critiques o elogis, una mica de tot que a la "mata del senyor" hi ha de tot.
Ara diuen que marxen a Bulgaria, el que no saben es que potser ens i trobarem, o ja s'ho deuen ensumar.
Vaig a remenar el "caldero del tio Jose" i torno. Remenat esta.
Perdoneu que no posi accents pero es que aqui on son no en gasten, el teclat es diferent, sort en tinc d'un amic que em va dir com poguer escriure la Ç sense un tecla especifica.
Commdeia ara no fa gaire el company Marc, que ell no ho sap tot, jo estic com ell. Senbla con si cada dia que surts a buscar bolets apreguesim algo mes, i com mes et sembla que en saps mes te'n adones lo molt que et queda per apendre, i la sensacio es que cada dia desaprens moltes coses. I no hi ha com tenir una memoria prodigiosa com la que te el Robert, capaÇ de dir-te coses que jo fa temps que tinc oblidades.

Marc Robert la primera ronda la pago jo.

He oblidat la contasenya, quin cap que tinc!!!
Una abraÇada Tupac Amaru

tupac amaru ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Daniel ha dit...

Bona tarda a tots;

Ja tenim aquí les pluges!!!!
De segur que cauen bé i si s'aguanten les temperatures vindrà una bona florada a tot el territori.

Aquest cap de setmana provaré la ruta de l'Anoia tot i que penso que serà aviat.

No he anat mai a collir per aquestes muntanyes però m'han dit que aquí comencen a sortir amb ganes pel Pilar i només si l'any és bo.

La setmana vinent us dic com a anat.

Salut.

Anònim ha dit...

be, JA SON AQUÍ!!! ja era hora, pero de moment,no es que sigui massa espectacular, amb la sequera que portavem.... plou, pero per lo que plou...
soc el pere. i segueixo aprofitant que ting linea directa..
pregunta: ¿quins son els bolets que prefereixen arbres joves (rovellons) quins vells( ceps)?
mes o menys..
parlant d'una altre cosa, ja se que la saviesa es relativa.jo nomes volía donar anims a la gent... crec que el curru s´ho mareix.
i si, estic d´acort,el mon dels bolets, ( com molts d´altres) la gracia que té es la seva sorpresa diaria.... en el fons es el qe ens engancha, almenys a mi.
ja en parlarem de quins instints desperta lo dels bolets.. la intuició, el dupte,la natura,la terra, etc.
m´ho he pensat i ho veig molt interesant...
per cert, desconec la "gran memoria del Robert ", de moment..
he llegit el comentari del Daniel, jo no puc dir res de la zona, perque la desconec, pero jo provaré el montseny, ja que l´any passat, per el pilar també (en el fons es , crec, l´epoque mes productiva de la mitja montanya)vaig collir una cistella de ceps (edulis) i aquest any, com deia el marc a finals d´agost, en vaig collir també una cistella de ceps (aestivalis, per cert, de ben petits amb el barret escuartarat, i al cap de TRES dies, corcats, massa calor)i mitja dotzena d´ous de reig a la zona de torelló.
hi he anat passant i al cantó de sant marçal hi ha anat plovent, poc, pero aigua.
jo hi vaig sota els faixos, als llocs nets (sensa fullaraca) i amb molt de bruc, (senyal de terra ácida, no?) i realment, cuan n´hi han, es espectacular,es clar que a les nou matí, ja sembla les rambles....
en marc, comentava que als castanyers de viladrau se n´hi fan... es que no se hon son aquests boscos de castanyers.. per hon si entra? també s´hi fan ous de reig??? altures diferents???
be, ja paro, sino bloquejaré el bloc (je, je), i amenaço, fins demá,es que tinc moltes coses a preguntar...
per cert, vaig anar una mica a la ruta de hortdavinyá i de mosqueroles... sec, sec, sec, i hem vaig perdre una miqueta,clar... pero nomes al montnegre.. com deia aquelll,visca l´imprevist!!!!
de tot cor, salut a tots i bona collita!!!!

Anònim ha dit...

Hola!
Tot just avui he descobert el vostre bloc!! sóc una aprenent de boletaire i la veritat és que tinc moltissimes ganes de començar a buscar bolets!!! Per fi ahir va ploure i avui sembla que ho farà una mica més!! Sabeu si per la part de l'alt empordà se n'han trobat? Déiem d'anar-hi aquest cap de setmana però serà aviat i pel 12 d'octubre estarà plagat de gent, no? Com ho veieu? No tindran temps de sortir, oi?
Com podeu veure soc moooolt inexperta!!
Moltes Gràcies!!!
I a trobar molts bolets!!! respectant la natura!!!!
Bet

Anònim ha dit...

Efectivament, la majoria de brucs es presenten sobre sòls àcids/silícics, excepte el bruc d'hivern, que es troba sobre calcari.

Daniel ha dit...

Bona nit;

Us escric per dir-vos que me fet una passejada de 5 hores per la ruta 14 i res de res.

El terra estava perfecte d'humitat i he trobat un parell de llocs on hi havia boletaires (dels de veritat, com vosaltres, no aficionats com jo) i tampoc han trobat res.

Crec que m'he avançat una mica al temps de sortida dels bolets per aquestes serres. Tot just va ploure fa quatre dies i encara no havia sortit la primera florida. Ho tornaré a probar una mica més endevant i ja us explicaré que n'ha sortit.

També vull acostarme a uns turons que hi ha a prop de la població Prats de Rei (a l'alt Anoia). No surten a cap de les rutes indicades al llibre però tinc entès que es fan rovellons i llanegues.

La veritat és que trobo que per collir bolets paga la pena anar acompanyat amb algú que conegui la muntanya i els llocs on es fan, però amb aquest blog i amb el llibre he descobert un altra cosa que m'atrau gaire be tant com trobar-ne, i és descobrir boscos que no coneixia i probar de trobar llocs on esfacin fixant-me només en les condicions dels terrenys, humitats i vegetació.

De moment no n'he trobat ni un d'aprofitable, però no he perdut ni l'esperança ni la il·lusió.

Si algú coneix on es fan a prop de Prats de Rei i vol compartir el secret, agrairia que dones algunes pistes al blog.

Salutacions i bones collites.

Daniel

ratolí peres ha dit...

hola Daniel,
sóc el Roger, visc a la frontera entre bages i anoia (Marganell) i diria que has fet un zero patatero aket kp de 7mana per l'anoia.
ja dira el què!!
per cert, molt bones zones hi han per allí per collir llanegues!!! pro jo calculo que si plou més començaran a sortir per tots sants.
però falta aigua i més fred, que la llanega amb la calor es passa de seguida ( queden florides per sota amb un tel blanc) apa doncs k plogui + crec jo!!!

ratolí peres ha dit...

ei, daniel!! em penjat el comentari casi al moment. mentre escrivia las penjat tu! però veig que no me equivocat pas!! je je

Anònim ha dit...

hola companys, soc el pere de "l´alt moianes" i escric per que aquest "finde" també he anat a donar un bol... i com tots, "cuasi" res de res.
com dieu , el bosc está humit, pero no tan, ja que ha plogut poc. lo bo es que no está fent vent!!!! i amb una mica de sort, hi SI PLOU MES, segurement florirán..... pero jo calculo que sobre el dotze, es a dir el cap de setmana que ve.... pero nois, o tenim magre!!!! ja que TOT CATALUNYA ESTÁ ESPERANT!! . una de les rutes meves, la que explico avans, la del montseny, está a punt de carmelo, pero ayyy deu meu!, hi vaig passar el dissapte i ELS LLOCS HON JO PARABA AMB EL COTXE, ESTABA PLE!! i aixós que els comestibles, tipus ceps, encara no han sortit..... pero ja hi había tanta gent buscant- los que em sembla que tindran por, els bolets, i no sortirán...
be, sobre comentaris anteriors, gracies jep, per les indicacións dels brucs... encara que no se distingi entre els brucs d´hiver i els altres.... tens el llibre?, jo l´intentat buscar pero no es gens fácil. pero el trobaré.
sobre els comentaris del Daniel... t´ha passat com a tots, vingue pasejar i poca cosa.
pero es cert, el bosc per si mateix, ja es un regal dels deus, i DESCOBRIR, es el que a mi també mes m´agrada.
jo desconec totalment la zona que comentes, per el que no puc dir res, pero torno a insistir que per el pilar, tot catalunya, mitga montanya, es bona.
jo estic esperant a "l alt moianes" pero els informadors, els que hi pasen cada día a veure si han nescut, tan sols n´han trovat un o dos.... encara no han esclatat.
pero no tot son males noticies, ahir, diumenge, vaig anar cap al cadí i res de bolets, pero SORPRESA en mitg d´un prat ple de vaques, CARRERETES, moltes.
mitg barellan-me amb les vaques, vaig collir uns tres o cuatre kilos de "oreades". ni que dir que has de tindre paciencia, m´hi vaig passar unes tres hores collint, pero ja ting carreretes per tot l´any.
be, aixós es comença a posar interesant,crec que les carreretes, al ser mes "petites" neixen avans, pero crec que es bona senyal, els "altres" no trigarán a sortir.
be, aquest próxim cap de setmana será l´ostia... perque será un bon día per anar... A BARCELONA!! ja que TOT catalunya estará als boscos i a barna podrás fer el que vulguis.... no ens desesperem i esperem que passi la febre...
seguimos en contacto he informado

Daniel ha dit...

Hola Tots/es;

M'encanta com creixen els blogs.

Els qui escriuen tenen una afició en comú que els uneix i mica en mica s'interrelacionen amb les seves opinions fins que arriba un punt que, sense saber res els uns dels altres, tens la sensació que has fet un conegut, com a mínim un de virtual.

Potser algún dia ens trobarém a la muntanya, ens mirarem les cistelles o compartirem restaurant durant l'esmorzar, sense parlar, sense saber que només fa uns dies em estat intercanviant comentaris al ciber espai. Que curiòs oi?

Bé voldria dir-li al ROger de Marganell que te tota la raó. Com ja vaig dir al meu comentari, l'altre dia vaig fer una passejada maquíssima però de bolets ni un.

Com que Marganell és un lloc a cavall entre l'Anoia i el Bages m'agradaria preguntar-te si coneixes un turonet aprop de Prats de Rei on m'han dit que s'en fan rovellons i llanegues. Em sembla que es aprop de Les Coromines, però no ho se del cert.

D'aquí un parell de setmanes mi atançaré a veure que veig (probablement el 20 o 21). A tú també et cau aprop, si t'animes m'ho dius i podem anar plegats.

El que vulgui també si pot apuntar.

Una abraçada a tots/es.

ratolí peres ha dit...

hola Daniel,
el turó aket k dius no se pas on para, pot ser cap a Veciana o dir. castellfollit del Boix, o també cap a Rubió.
aket ultim si que hi he estat, ara fa uns 5 anys que no mi acosto però, la zona fa uns 22 anys que es va vremar, per tant pi jove ara (hi molts per cert)hi havia bolet a punta pala pr tot arreu. de totes menes i mides. srs que la serra de rubió hi sol fer molt vent i els anys que si fan bolets son contats. pensa que el millor es na amb roba vella, acabaras esgarrapat per tot arreu, jo me tret punxes d'argelaga de dins els gallumbos! total k en els boscos de pi jove del bages, anoia etc.. si hi vols collir volets sortireu amb nafres per tot arreu amb trenta mil esgarrepades i i un altre tanto de puntxes clavdes( atenció amb le gatoses) jo no em moc de un radi de 10 km de marganell i tots els boscos son així. ATENCIÖ en les batudes del SENGLAR solen fer-ne casi tots els dissabtes. no menrrollo mes.
skolta daniel mencantaria na amb tu un dia, però a de ser entre 7mana, el kp de 7mana kurru. d'on ets tú? el meu e-mail llenagram2@hotmail.com

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bones a tothom!!! Veig que el blog va creixent més de pressa que no pas els bolets! Però això canvia i va a millor. Si la meteo no ens sorprèn amb ventades, glaçades o calorades (...i no sembla que hagi de passar), a partir del 12-14 d'octubre començarem a trobar bolets a bona part de Catalunya, tant al prepirneu, com al prelitoral i a la Catalunya central. I cap al 20-25 d'aquest mes podria estar la cosa força animada. Que tinguem sort amb el temps!

Nosaltres acabem d'arribar de Bulgària i la caloreta i la falta de pluges ens han fet tornar aviat i amb la cua entre les cames. Els bolets que hi havia aquesta setmana als mercats eren d'allà, de Romania i de Bulgària. Així que ja ho veieu, la cosa pinta fluixa aquí i a tot Europa. Però aquí s'animarà!

I pel que fa al blog i a vosaltres... Una salutació al Pere, al Jep, al Daniel, al Ratolí Peres, a la Bet... I a tota la resta.

Per cert, Bet, si aquest cap de setmana (dies 12-14) vols anar a fer un volt pe l'Alt Empordà et recomano els boscos d'alzina i surera propers a Maçanet de Cabrenys, però els sectors enclotats i els encarats al nord, nord-est, que són els que mantenen millor la humitat. Pot ser que hi trobis algun carlet, cep o rossinyol. Aquesta setmana ja s'hi començava a veure alguna coseta. Sort!

I al Daniel i al Ratolí Peres... M'apunto a l'excursió! A veure si coincidim i anem a treure el cap als boscos propers a Prats de Rei per aquestes dates que dieu. És probable que hi trobem rovellons, llenegues ja veurem... Ens anem informant! ;)

Molta sort, molts bolets i una abraçada!

Anònim ha dit...

bon día a tothom...
soc el pere, i benvinguts marc i robert... sento molt lo de bulgaria... pero debieu estar olorant aquest "tufillo" de bosc d´aquí... tan dolç i humit. be, jo espero, també, que ara si començerá la temporada... pasant per els llocs que conec i parlant amb els "infrmadors" per aquí dalt ja començen a sortír els primers rovellons... !!jo espero que sigui molt bona temporada!!i espero que aquest any, no com els anteriors, poguem allerga-la fins novembre i anar a buscar les llanegues al solei.... i "els rovellons blancs".. be ja en parlarem.
sobre l´excursió a prats de rei, m´agradaría moltisim anar, pero per rovellons i llanegues, ho ting molt aprop aquí a dalt.. i no hem faig el chulo....
pero Marc, Robert, el que SI HEM FARÍA UNA IL.LUSIÓ TREMENDA sería anar al montseny a buscar ceps (edulis)que hem sembla(??) que per aquí al costat no n´hi han i es clar, per aquets si que hem desplaço.per els que no ting al costat..
pregunta ¿ anireu algún día d´aquets per el montseny????
jo crec que hi haurá una bona florida.. ¿vaig molt equivocat???
be, ja hem direu algo, soc de "profesion liberal" i puc montar-mho, tot i aixís, aquest llarc finde estic disposat, sino mes tard, m´acoplo a tot i prometo no ser gaire pessat fen preguntes... pero hem faría mooooolta il.lusió...

Anònim ha dit...

torno a ser el pere. per cert, el meu email es pera@lafura.com, per si voleu conectar....

Daniel ha dit...

Hola tots;

Veig que la cosa s'anima de debó pel que fa a organitzar una sortida plegats.

M'he cartejat per correu electrònic amb el Ratolí Peres i hem quedat que ell triaria un dia per sortir per l'Anoia. Com jo tinc disponibilitat horaria l'he deixat triar a ell (que d'altra banda conèix més be que jo els boscos i segur que en sap més de boletaira).

Quan fixem dia el publiquem aquí.

Una mica de mi:

34 anys, nou vingut a Igualada des de gener del 2007, casat i amb una filla, passarell en això de cercar bolets, entusiasmat per la natura i amb moltes ganes d'aprendre.

Res més, dir-vos que si no trobem bolets per la comarca com a mínim farem un bon esmorzar.

El meu correu d.ogalla@telefonica.net

Salut;

Alejo ha dit...

Que tal micomaníacs?? Com va l'inici de temporada?...de moment a mi fluixet pero almenys constant, jejeje (sembla el Barça de l'any passat!xD). Alguns pinetells d'avet i ceps a la Vall d'Aran i alguns rovellons, pinetells i llenegues pel boscos del Berguedà propers a Vilada i Sant Jaume de Frontanyà. Per cert, vem trobar força Groguets (tricholoma equestre), trobo que es un bolet amb unes qualitats gastronómiques bonísimes i que es coneix poc...pero sempre m'ha inquietat el seu aspecte, i més després d'haver llegit en alguna revista (Setas y Plantas mes concretament)un article que esmentaba la Seta de los Cavalleros (Groguet) com el posible responsable d'uns enveninaments a França. Que en sabeu d'això? pot ser alguna mutació regional d'aquest bolet com esmentaba l'article? o simplement es una confusió?
...salut! i bona collita!

PD:Demà vaig a probar sort amb els rossinyols, surenys foscos (boletus aereus), carlets i ous de reig (no crec pero ja se sap...l'esperança!xD) pels vols de Sant Hilari de Sacalm i Viladrau...a veure que hi trobem!

Anònim ha dit...

En primer lloc, felicitats al Marc i al Robert pel llibre, el vaig adquirí el divendres a la festa boletaire de Llagostera i ja m'ho estic empapant!!!
Feu bé d'ignorar els comentaris del que critiquen el llibre, perque hi ha molts aprenents com jo que si no tens padrins és molt difícil poder trobar boscos amb bolets.
La iniciativa d'apendre el tipus de vegetació em sembla molt interesant, casi imprescindible, així que pendré nota dels llibres recomanats.
Per últim volia dir que trobo a faltar a la red bones webs sobre bolets.
Ara començarà una nova temporada de Caçadors de bolets!

Anònim ha dit...

Hola a tothom, som un matrimoni jove al que els agrada anar a buscar bolets, passejar per la muntanya i respectar la natura. Que sapigueu que avui hem anat a buscar ceps per la vall de Camprodon i n´hem trobat uns 14, de diferents mides. L´any passat en vàrem baixar fins a 7 kg, una cistella sencera, avui ho hem vist tot molt sec ....
Salutacions, boletaires !!!

JiB ha dit...

Bones amics, per aquest pont hem estat a la comarca de Pinares a Sòria, a veure que s.explicaven aquesta gent i sobretot els seus boscos: pi roig "moltíssim", roures, savines, pi negre, faigs....., bé un paradís. La primera entrada va ser un xic precipitada, els ulls imaginaven els bolets des del cotxe, però al sortir i veure el panorama la moral va baixar a la meitat, ni la frondositat del bosc tapava la poca humitat de la terra.
Un cop instalats varem fer sort a la zona de Navaleno, famosa per la quantitat de bolet per hectària, i també per la seva gastronomia micològica. Doncs bé, quatre ceps i para de contar, això sí, els del restaurant estaven assegurats i a més cuinats de manera excelent. Parlant amb la gent dels pobles vam saber que no havia plogut i que estaven esperant ansiosament les llàgrimes del cel.
Un cop al Bages........ ja trovarem algun raconet ja,..,je,je.je.
Ah!! si algú s.anima a les Gavarres, podriem anar a buscar algunes trompetillles!!

Anònim ha dit...

hola a tothom. pere de l´estany.
be, aixós sembla que s´anima. tan el bloc, el que mes, com els bolets...
dic sembla perque aquest cap de setmana ha sigut fustrant. jo, apart de carreretes, i poques, res de res, ni ceps, ni rovellons, ni llanegues... ni bolets no comestibles!!!! aixós es el mes greu, perque entres al bosc i no hi ha vida..
marc, robert, on sou???? ON S´AMAGUEN ELS BOLETS?? be, el que si es cert es que aquesta setmana sembla que no han sortit, encara. jo creia que hi hauría una bona florida, pero no... espero que la setmana que be.... el bosc está humit, no fa vent ni fret.... potser masa caloreta al mitgdia????
be, a entrat l´alejo, un personatge que va per les "meves" terres, el montseny. diu que hi va anar ahir, diumenge... vas trobar alguna cosa??? be, si mai tornes a anar al montseny i ens conectem, podem anar-hi junts...
be, a veure com va la temporada.
abraçades a tothom i a veure si hi ha informació postiva

Anònim ha dit...

Robert Höss:
Que tal boletaires! Com anem? Imagino que preparats i amb molta il•lusió amb aquestes ultimes pluges. Esperem que ara vagi de debò i puguem sortir a disfrutar de la nostra gran passió i oblidar ràpid aquest inici de temporada tan fluix, si ens serveix de consol també molt dolent a tota la península ibèrica i gran part d’Europa. Tinc la sensació sempre amb una bona dosi d’optimisme això ha de fotre un pet que farem curt de cistelles, això sí, excepte a les quotes altes del pirineu i pre-pirineu que per aquests dies ja estan massa exposades al fred.
Per una altra banda estic molt sorprès i content del bon rotllo i del tarannà que està agafant aquest blog i con no, m’agradaria molt poder compartir la sortida que s’està preparant amb el Roger, el Marc, el Daniel, el Pere i tots els que ho vulguin, i així poder compartir experiències i coneixements. Ens posem en contacte. Adéu i fins aviat!

Anònim ha dit...

Elena desde Barcelona:
Hola a todos.
He estado por Ribes de Freser este fin de semana y he cogido rovellons (no ha llegado a la docena), champiñones, suillus luteus, 3 ceps, camasecs, fredolics, apagallums, casoletes taronges, orelles de gat, rossinyols, camarophilus pratensis,grogets.... La recolecta ha sido variada pero con pocos ejemplares de cada especie. Tenía muchas esperanzas en este fin de semana y aunque no ha sido tan productivo como esperaba no me quejo en absoluto, al buen tiempo y a las setas encontradas hay que sumar lo bonito que estaba el bosque.
Espero que la temporada se anime pronto.
¿Hay alguien que se anime a salir entre semana a buscar setas? Yo me apuntaría encantada.
No sé cómo dejar de ser anónima.
Se supone que la semana pasada escribí un comentario pero no ha sido publicado creo que no lo hice bien. espero tener mas suerte esta vez.
Hasta pronto.
Elena.

Josep Margenat ha dit...

Bona nit companys,
primerament voldria felicitar al Marc i al Robert, no ja pel llibre si no haver escrit un llibre que m'ha durat menys de 24 hores, tot un record per mi que sóc un lector péssim.

Primerament voldria que a nivell personal considero acabada la temporada pirinenca i pre-pirinenca, ha plogut tard i malament, i el fred del novembre ho matará tot.Em sembla que algú ja ho a dit abans, però es bén cert.

A finals de setembre vaig estar a Setcases , per la ruta 1 que descriu el llibre, però no tant amunt, si hagués tingut el llibre aquell dia pot ser m'háuria endinsat més.El resultat va ser mitja dotzena de pinetells, dues matas de peu de rata la mar de rabassuts, un munt de camasecs, unes cametes de perdiu i poca cosa més.
A la setmana següent vaig estar a Sant Jaume de Frontanya, abans però vaig passar per les Llosses per comprovar l'estat del bosc, algo em va dir que aquest any seria fluixet.
Bè doncs de Berguèda, només m'en vaig endur set pinatells,camasecs,cames de perdiu i la gran troballa: un munt de girgoles,bonissimes.
Pel pont del 12 d'octubre vaig estar a les LLosses un altre cop, no tenia bones sensacions pero com el 12 d'octubre del 2006 hi vem collir uns nou kilos de rovellons en dues hores, era qüestio de provar-ho, però rés de rés, dos pinatells pudrits.Au! vinga a canviar de comarca!!, cap a Sant Jaume de Frontanya un altre cop, però rés, a més a més, al ser festiu hi havia un munt de gent per tot arreu,això si cistells vuits per tot arreu.

Bè després de donar a coneixer el meu inicí de temporada tant nefast, només voldria dir,que les plujes han sigut molt bones pel vallès i com que visc a Caldes de Montbui, potser la setmana que ve m'acostare a Castellterçol a seguir la ruta del llibre, a veura que.I si em va el dia que sortiu tots plegats tambè m'agradaria venir.

Per cert, gairebè sempre faig una mica de la ruta 23, i vaig recollin el que deixa el "serdo erectus", aprofiteu aquest any que no omplim molt els cistells, per anarl'hi fent un favor al bosc, segur que ens ho agrairá més endavant.

salut !

Jordi ha dit...

Hola a tots, el divendres, com moltes persones vaig a anar a 'caçar bolets'. Jo vaig cada cap de setmana i com a les rodalies de Bagà a plogut molt vaig anar amb la idea de fer camagrocs i 2 caixes de camagrocs en 3 hores i 3 rovellons. Per a mi als camagrocs son el consool per no trobar rovellons i m'agraden molt mes. Tinc la casa com 'asecadero' de camagrocs i fa una olor genial.

Que tingueu bona caça!!

Anònim ha dit...

hola a totom. pere. l´estany.
be, veig que aixós s´anima i o trobo molt interesant. sobretot perque soc tan optimista com el robert. per aixós i per anar per feina, m´agradaria començar a organitzar una sortida al MONTSENY per anar a buscar ceps.. i el que surti, es clar.
jo, com que soc de "profesion liberal" m´agradaría que fos UN DIJOUS, i si pogues ser el proper diojous DIA 25 DE OCTUBRE. ja se que es un día "feiner" pero es que els caps de setmana, miro de no sortir o ho faig per el costat de casa.... es que hi ha tan xibarri...
be, a lo que íbamos, evidentment, els primers que han de dir que SÍ son el marc i el robert.
¿us aniría be? espero que si....
i després, tothom que pugui i vulgui, que si apunti, crec que cuan mes serem mes riurem i mes charrarem de "nuestras batallitas".
veig que s´ha conectat el josep margenat, de caldes, aprop de "l´alt moianes" espero que t´apuntis a la del montseny, sino sempre ens quedarán els "sanguifluus" de mitjans de novembre a "les escombraríes" de sant feliu de codines...
espero que en ALEJO també s´apunti.. ¿com va anar aquest finde per el montseny????
be, espero respostes, i si tot va bé, ens veiem al montseny.
Ha!! si no va GENS be un dijous, kedem un altre día.
abraçades.

Anònim ha dit...

hola companys, que bé per fi un foro on es pot parlar dels bolets!!! hem d'aconseguir que duri. Durant la setmana no podem estar al bosc però entre uns i altres tenim els bolets presents, us felicito a tots.
Una pregunta, a principis de setembre vaig voltar per Gombren, vaig trobar poca cosa uns 15 o 20 rovellons però tots cucats, i 3 ceps però 2 cucats, sabeu quin és el motiu?

A mi també m'agradaria apuntar-me a la sortida, per apendre més, però en dia feiner ho tinc més complicat, perque la zona ja em va be on digueu.
Per cert, a mi em els nous comentaris del blog em van sortin al final, es pot arreglar, cada vegada la barra lateral és mes gran...
Si algú es entes en informàtica seria bo que montes una pàgina a l'alçada d'una afició com la nostra.
Anim, encara tindrem una bona temporada!!!

Anònim ha dit...

Ah, em presento:
De Barcelona, per desgracia meva lluny de les zones de caça, 29 anys, casat i tinc un nen de 2 anys, en Pol, a veure si creix ràpid i m'acompanya a la caça.
El meu mail miduca@wanadoo.es.

Anònim ha dit...

Hola a tothom!
Està prou bé que en poc temps ja s'estiguin organitzant alguna sortida.
Per la meva part, impossible si no és cap de setmana. Però si algú hi pot anar, que disfruteu!
Parlàveu de buscar ceps al Montseny. Segons el llibre, crec recordar que anomenava castanyers prop de Viladrau.
Jo he anat per aquella zona a l'Erola i, més amunt, a Sant Segimon. Potser era per allí?
D'altra banda, les precipitacions per aquella zona crec recodar que varen ser sobre el dia 11. Han passat dies per una florada, però haurà caigut prou aigua? Ja direu...

Anònim ha dit...

Bona tarda a tothom,em dic Xavier i soc de Girona, primer de tot voldria felicitar al Marc i al Robert per el llibre, molt ben detallat, i fa venir ganes de claçar-se les botes i anar a "rustullar" per el bosc en busca del ben preuat tresor boleter.Jo no soc massa "professional" de la màteria , tot i que estic enganxat desde l'any passat a buscar bolets.
M'encantaria poder venir a la possible sortida que voleu fer,quan sapigeu la data, us agrairia que m'ho fessiu saber, estaria encantat de compartir una jornada boletaire amb tots vosaltres a veure si aprenc alguna cosa.
Moltes gràcies

Us deixo el meu mail.
xevisaura@xevisaura.com

xavier ha dit...

tambe tinc aquesta altre adreça.

gracies


xaviersaura@gmail.com

ratolí peres ha dit...

ueeiii!!!!
aquesta 7mana aic estat voltant per les espanyes profundes!!
i vaia que sí és profunda tú.
mireu un ex: per fer 46 km, 1,06 hores. i era asfaltada!! wenu doncs 16kg de llanegues i 27 kg de rovellons ( sanguiflus i pinetell)
apa k la catalunya central està a punt de carmel! jo calculo que a partir del 25 ja ni haurà.
aiiii, que voldreu saber a on, oi? sud d'aragó.

Anònim ha dit...

Hola a tod@s y un saludo especial para todos los amig@s boletaires.

Me gustaría felicitar a Marc y Robert por su gran iniciativa de divulgar este mundillo tan bonito, a veces con tantos "secretismos" y que tanto nos apasiona a unos cuantos como es el mundo de las setas o bolets.

Ayer adquirí el libro y prometo devorarlo enterito este fin de semana sin anestesia! ;-).

Por cierto, me presento, soy Quintana tengo 30 años y vivo en Bcn capital. Mi experiencia en el mundo de los bolets es bastante humilde y limitada, aunque me gusta ir aprendiendo cada dia de eruditos en la materia como vosotros y otros tantos que escriben en este blog.

Para empezar tengo 2 preguntas para Marc y Robert: ¿es cierto que los mejores lactarius (rovellones o pinetells) salen en la linea litoral debido al particular clima? Es que he escuchado que los de la zona de Garraf por ejemplo son los mejores de Catalunya.

Y la segunda pregunta hace referencia a las trompetes de la mort, ¿es verdad que son bianuales y solo salen cada 2 años o es otra de las muchas "leyendas boletaires"?

Bueno no me enrollo más que para ser el primer mensaje ya está bien, por cierto si se organiza esa salida me encantaría poder asistir.

PD: ¿Se puede dejar un enlace de un foro boletaire muy interesante al que estoy suscrito o no está permitido hacer publicidad?

Muchas gracias y un abrazo!

Anònim ha dit...

hei, aixós mola, cada vegada som mes...
be, pere l´estany.
espero que la setmana que ve , cuan foti "la gran florida" (je, je, je) aquest bloc s´omplirá de gent esplcant els kilos i kilos que tots trovarem... aixós si qe sería bo!!!
be, de moment, soc el que vaig impolsant la sortida al montsey... !!ahir ja varem trovar la primera dotzeneta !!!! pero al faig, que es el que jo cotrolo.
be, per poguer "afirmar" la sortida crec que seria important la confrmació del marc i del robert.
ho dic perque será molt mes interesant que ens parlin i comentin la sortida ells que no pas un pesadet que se les don de "enterao" com jo.... a mes, ells coneixen molt mes el tarreny.. vaja, que no hay color.
tot i aixís, jo si que puc confirmar que el proxim dijous jo aniré a buscar-ne. si no hi ha confirmació per part dels "expertos" ja quedarem a algun lloc i anem de paseig....

Solidaritat Pobles Indígenes ha dit...

Hola a tots
Sabeu com està el tema per la Cerdanya? Volia anar aquest cap de setmana però al final no he pogut...creieu que per tot sants encara es podran trobar rovellons?

Moltes gràcies.

Anònim ha dit...

Hola

Una pregunta d'una aficionada novell.

Al Maresme es poden trobar rovellons? A quina part? Pel Montnegre?

Gràcies.

Anònim ha dit...

Quintana, a mi sí m'interesa el foro, si pots envia-me'l a miduca@wanadoo.es, gràcies.

Pere L'estany has tingut una bona iniciativa, esperem que el Marc i el Robert ens donin una clases de caça!!! Jo intentaré apuntar-me quan ells puguin, sigui el dia que sigui.

A veure que trobem aquest cap de setmana, sort i bona caça a tots!

Anònim ha dit...

Bona tarda companys!

Per aquest cap de setmana tinc previst pujar als Rasos de Peguera a veure com està la cosa per allà, però les referències que tinc de la setmana passada no son gaire bones ja que m'han dit que estava tot força sec i no hi havía gaire cosa.

Algú hi ha estat allà ultimament o tè alguna referència?

Moltes gràcies.

Salutacions i bona caçera el cap de setmana!

Daniel ha dit...

Bona dia a tots/totes;

He estat una mica fora de joc últimament per qüestions de feina, però he seguit el blog amb interés cada dia.

Estic interesat en la sortida organitzada pel Pere, si puc m'apuntaré, però em sembla que ho tinc malament perque les 13:00 h he d'estar a Barcelona per assistir a una reunió ineludible. Si finalment m'ho puc arreglar li enviaré un correu per veure on quedeu.

Sòc optimista de mena i penso que encara hi haurà una bona florida a tota Catalunya, però si s'enderrereix més em fa l'efecte que s'ens tirarà a sobra el fred i la tallarà. Aquesta tardor prometia molt però,... a més, les previsions meteorològiques a llarg termini apuntan que serà un hivern dels d'abric gruixut, amb glaçades i neu per tot.

En fi, que mirem de collir el que puguem ara.

Salutacions;

Anònim ha dit...

Hola sòc en xavi,volia contestar a dues preguntes fetes,a la cerdanya avui ja hi ha glaçat,soposo que si no canvïa molt la cosa,la temporada en zones altes de la cerdanya i el bergueda s`ha acabat.
Jo he sortit durant tota la setmana,i tant sols es troven rossinyolics,algun rovellò perdut algun fredoliquet, si saps moixeroneres vigileles perque aquests dies totes en portaven.
Llenegues malament,tambè he començat a trovar algun bolet d`ovella.
En definitiva si va fent fred(Hi a les noticies diuen que la temperatura aquesta setmana baixara mès) dificilment a la cerdanya i al alt bergueda s`` hi farà res mès,Potser en algun petit racò abrigat del fred,però en definitiva això esta fotut companys.
Una forta abraçada a tots,hi espero que tingueu mès bona temporada que nosaltre

Anònim ha dit...

Hola companys!!! sòc en joan,per aqui al bergueda ja fa bastant fred,aquest mati estabem a -2.
He hanat a donar un volt per la zona del castell de l`areny i a les zones obagues mirant cara nord,sorpresa llenegues negres!!!.
Entre pitos i flautes,esbarellanme tot el dia amb els esbarzers,he trobat quatre o cinc quilos de llanuegues. !!visca!!:
com deia en xavi ahir;es cert hi han molts camagrocs;sobretot en zones obagues amb molta molssa que encara es humida; demâ tornare a sortir ja en fare cinc centims de com ha hanat
felicitats al marc i al robert
per cert auesta primavera que bê a veure si montem una excursio a buscar moixerons de primavera; be ja ên parlarem mes endavant
una abraçada a tots

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bones a tothom!!! Ostres, com creix el blog! Veig moltes preguntes i força gent que s’anima a escriure i a compartir històries, però el que més em crida l’atenció és el contingut dels comentaris… Són tots molt interessants!

Pere, marxem a Granada uns dies. És la feina! Jeje, Però ens queda tot el novembre i, vista la situació, pinta força millor que l’octubre. No acabarem la temporada sense fer alguna sortida tots plegats, però veig per aquí moltes ganes imminents… Animeu-vos i aneu sortint a treure el cap pel bosc! I engresqueu-vos i quedeu, que veig que sou uns quants socis i sòcies, jeje… A la tornada ens veiem.

Primer m’agradaria respondre algunes de les preguntes que veig volar pel blog…

La Laura, que pregunta si es fan rovellons i pinetells al Maresme. I tant, i molt bons. La veritat és que entre Mataró i Badalona, als boscos de pi pinyoner d’Argentona, Vilassar de Dalt, Premià de Dalt… Cada vegada costa més trobar-ne perquè s’han malmès els sòls durant anys amb eines com els rasclets, però lluny d’omplir cistelles tal i com passava fa no massa anys, encara en pots trobar per fer una bona menjada. Entre Mataró i Malgrat, en trobaràs tant al Montnegre com a les pinedes de pi pinyoner que cobreixen els vessants assolellats propers a la costa. Al Montnegre hauràs d’aixecar la vista i buscar els pins entre els alzinars, suredes i rouredes. Pots arribar a bones zones pujant per Arenys de Munt o per Hortsavinyà. I en tots els casos recorda que has de buscar millor a prop de pinets joves, petites clarianes a dins del bosc.

Quintana, als Rasos de Peguera no trobaràs pràcticament res. Que els rovellons del litoral són els més bons? Són molt bons, sí. Tant pel tipus de terreny com per l’acció dels vents de la Mediterrània que hi arriben de ple. De fet, a dins del bosc ja s’hi olora el perfum de la mar, és una olor completament diferent a la resta del territori. Com tu dius els del Garraf, però també els de Collserola, els del Maresme, la Selva o el Baix Empordà. Tots tenen el mateix sabor característic que té un matís especial. I millor els rovellons (Lactarius sanguifluus/vinosus) que no pas els pinetells (L.deliciosus). I les trompetes… Les trompetes poden sortir cada any si el temps acompanya. Vaja, jo cada any repeteixo trompeteres i gairebé cada any, alguns més que altres, hi apareixen.

Doncs res! Us deixo, que toquem el dos cap a les espanyes del sud… Confiem en les pluges que es preveuen per aquesta setmana, oblidem-nos del Pirineu i zones altes del Prepirineu, i centrem-nos en la Catalunya central, prelitoral i litoral. I el sud! Que als Ports de Beseit ja hi ha bolets!!! Sort a tothom! I salut !

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Per cert, dates i llocs de presentacions del llibre. Animeu-vos, hi esteu convidats.

Dijous dia 15 de novembre a les 19:30 h. a la Llibreria Robafaves de Mataró (carrer Nou, 9)

Divendres dia 16 de novembre a les 20:30 h. a Muntanya de Llibres de Vic (carrer Verdaguer, 31)

Fins una altra!

ratolí peres ha dit...

ei! que això està al caure!!
ja surten pinetells a la catalunya central i becs de perdius també.
els rovellons crec que començaran a treure el cap cap a finals d'aquesta setmana i de les llanegues ja en parlarem que no ho veig pas massa clar jo.
s'auran de buscar els bolets en soleies que a les obagues em semlba que ja serà tard!
see you!!!

ratolí peres ha dit...

a!! marc i Robert jam direu el que per Granada, recordeu la zona de llanegyes de allà dalt! a 2000 i pico metres.
Marc burxa al Robert que ho coneix bé allò!

lluis ha dit...

Hola???? (a veure si aquest cop surt el lluis dijo..., ay! la informàtica..)Per si acàs hem dic Lluis soc de Barcelona pobre de mi i un futur bomber!
Felicitats pel llibre Marc i Robert, ja no per les rutes, que també je je, si no pel que transmet: El respecta vers la natura i les ganes d'aprendre'n més sobre ella. Crec que podeu estar molt contents perque heu fet feliços a molts aficionats-aprenents de boletaires com el meu cas.

Avui he anat a Sant Romà de la Clusa amb el meu peugeot 206!! i ja dic ara que es una pista? forestal no apte per turismes i menys si d'acompanyant porteu LA VOSTRA MARE!! com a sigut el cas. La cosa ja començava malament a Barcelona ja que jo acabava de treballar a les 7:00 i sense dormir som-hi que fem tard! Es clar, jo tenia una mica de presa... i a la carretera de les Lloses he hagut de parar dues vegades perque a la pobreta de ma mare li toques una mica l'aire..En fi que al final ja m'he fet la idea d'arribar-hi per a mirar el paissatge i poca cosa més.. i així ha sigut, hem arrivat a les dotze allà dalt no sense que ma mare hem digués unes trenta vegades que parés el cotxe... però la veritat sigui dita a sigut un dia fàntasic, cansat però a valgut molt la pena. La panoràmica que es té des de dalt de la muntanya es impresionant, es veia com les muntanyes de davant emergien d'entre els núbols... per cert algú sap el nom? I sobretot ens hem rigut molt la meva mare i jo amb l'aventura.
En fi no vull avorrir més al personal ja us explicaré un altre dia la meva excursió a Campelles de fa dos setmanes o eren les rambles?... per cert tinc un munt de preguntes per al Marc però ja m'he allargat massa. ADEU!!

Anònim ha dit...

Pel què fa al Baix Maresme, jo hi visc i quan he sortit al pi pinyer no he trobat res de res (passarell que és un). Per aixó m'estava dedicant més als boscos d'alzina, on he trobat siurenys i carlets. Aquest cap de setmana intentaré fer donar un tomb pels voltants de Premià/Vilassar de Dalt, ja us comentaré les zones i com m'ha anat...
Marc i Robert: A veure si ens podem conèixer al Robafaves. Esteu un dijous i ho tinc bastant complicat per temes de feina.
Salut!

ratolí peres ha dit...

hola ramassés!!
avui m'ha despertat el gall de la meua iaia a les 6,30 del matí i no quedarà pas afònic el cabró no!! i com que el noi continuava amb la seua cantarella he decidit cardar el camp.
a les 7,15 feia cafè en llet a Solsona, "fent temps" doncs fins a les 8 no si veu pas.
em planto a la serra d'Odèn m'espero 5' escoltant el fricandó matiner a RAC 105, per cert parlen de Marganell i la seva agrobotiga. a i de la fira de la coca i el mató d'aquest kp de 7mana a Monistrol de Montserrat.
Goita tú, ja si veu!!
miro una obaga i.... res!
ara miro a llevant i ... resss!
ara a ponent i ....reeeess!!!
i finalment a mitjorn i .... tampoc sona la flauta!!!!
I ja desesperat miro on faltava, una carena de pins esclarissats.
i ves per on allà entremig de les sajolides, timó, espígols i 4 argelagues ne trobat uns tres quilets.
he pensat que com que és l'únc lloc on la rosada toca el terra, dins al bosc no hi arriba, és massa espès, i per això n'he trobat a les clarianes de les carenes, perque el demès està tot ressec!!!

doncs apa! sort amb les collites i fins aviat!

Anònim ha dit...

Hola Marc, Robert i la resta de companys boletaires.
Segur que us va molt bè per Granada, jo tinc previst baixar la setmana vinent pel pont de tots sants ja que tinc familia allà i estan omplint de valent els cistells amb força kilos de pinetells.

M'interessaría molt poder intercambiar zones concretes d'allà i informació, si us sembla bè us deixo el meu email: autonomos4@hotmail.com , i quan torneu si podeu em dieu alguna cosa.

Moltes gràcies, bona collita a tothom!!

Salutacions.

Anònim ha dit...

hola,sòc en xavi del bergueda.
Aquesta setmana ha canviat tot,semble que amb l`arribada del fred,tambè han arribat els bolets,cada dia mès o menys el mateix 2-3 kg de rovellonets i pinatells,però es una feina de "xinos" tots sòn botons petits,petits i arrapats al terra, tambè hi ha molt bolet d`ovella( que per cert m`he atrevit a tastar i es força bò)els cama secs estan totalment deshidratats per la secada.
Com deia aqui el company "peres" s`han de mirar en boscos que hi arribi la rosada,jo he hanat cap a camp llong ( pi de les tres branques) sempre amb costes soleies i sense gaire sota bosc.
GAire + amunt ja hi fa molt fred a les nits.
Aquest dissabte hanire a teruel,ja en fare cinc centims però a la zona que hanem pinta força bè

ratolí peres ha dit...

ueeiii!!
que al bages sud ja n'hi ha algun que treu el cap de rovelló!
petitó petitó.
jo calculava pel dia 25, hi la vai encertar!! això sí, en bosc de pi jove i esclarissat on la poca pluja que ha caigut a tocat terra.
apa ja niré informant, però demà no pas que toca anar a escalar!!
a! si algú té temps entre 7mana per anar a escalar per montserrat que ho digui!! tinc material.
bona collita!!

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bones a tothom!!!

Quina temporada!!! No sé si dir que està sent bona, dolenta, estranya o original... Estem a Granada però no estem sols; hi ha catalans, romanesos, francesos, gitanos, equatorians... Hi és tothom i absolutament tots fem el mateix: buscar bolets. La globalització del bolet truca a la porta. Bé, de fet, ja ha entrat fa dies, i sense trucar.

I vosaltres, com va per aquí dalt? Estant sortint bolets a alguns llocs de Catalunya: Anoia, Maresme, Bages... Nosaltres tornem a final de setmana. Hem pensat que podem fer una sortida aquesta setmana vinent en algun racó encara per concretar, qui si vulgui apuntar o proposar algun lloc que ho digui i ens anem informant. Dimecres 7 de novembre? Dijous 8? Com vagi millor. Va, animeu-vos que encara serem a temps de trobar bolets si aquest vent sec i fred de nord frena una mica.

Deixem a l'aire la proposta i que s'hi aferri tothom qui vulgui. Una abraçada i fins aviat.

Anònim ha dit...

Hola boletaires soc el Robert desde Baza,Granada.
que tal, jo i el Marc buscant rovellons en l'unic lloc que realment en sortit en quantitat en tota la peninsula,les serres de Baza i de los Filabres, ja a la provincia de Almeria.
Pero com està de gent, costa de creure que cada dia trepitjem els mateixos boscos cents de persones per no dir mils i la veritat es que comença a estressar una mica.
Esperem que es desperti el bosc per Catalunya,i poguem organitzar una sortideta boletaire i si més no ens fotem un fart de riure.
a ratolí deixem uns quants rovellons per collir a Marganell que ja ser que ho tens tot saquejat.
fins aviat

ratolí peres ha dit...

tu, Robert!
que el juanito te 89 anys i atrapa'l!!!!
quant jo i vai ell ja en torna, doncs sí, aquest vent de gregal ho ha deixat tot sec, o almenys això diuen. jo ja no surto pa sde marganell i la veritat és que allà no ha bufat gents! je je. Rober tu ja sas que ets d'allà i que a marganell hi ha un collons de microclima diferent a tot catalunya. quan plou a bots i barrals als altres tres municipis que enbolten montserrat a Marganell no cau ni una gota!! o si peta a Marganell als altres llocs nomès xispeja! no és per tirar.me flors pero puc preveure el temps al meu poble d'un dia per altre amb un 90 per cent d'eficassia. pues això, uns quants rovellons xics sí que van sortint però res de l'altre mon. i el meu amic d'igualada (ricard) a sortit al bosc i res. tres mollerics secs i re més. apa siau i bona collita pel sud !!

ratolí peres ha dit...

a! i pels que us vulgueu aventurar pel vessant nord de Montserrat, prepareu pinces per treure punxes, suar la cansalada i veura un paissatge collonut!! i oblideuse de buscar bolets en terreny pla perque no n'hi ha pas! ja ja. ho diu un de la zona hi que ho coneix com el menjador de casa.

bona collita i bones esgarrinxades! je je.

Anònim ha dit...

huuuuiiii,ke avorrit que está tot.el bosc i el bloc....
soc pere de l´estany
com es nota que no hi res.
l´unica nota positiva es l´excursió que plentejeu, vosaltres, el marc i el robert. JO M´APUNTO!!!!!
encara que no hi ha gaire cosa, el cert es que una excursió sempre es bona. encara que fa una mica de pena com está el bosc.. tot el rato fa "crec, crec"... que trist.
pero be, de bolets no i han faltat a taula, ceps del montseny, pinetells i sobretot "sanguifluus" alguna llenega, fradolics i camagrocs....pero tot sec, no feia falta "deshidratals", ja o estaven....
pero hem falten uns cuans rosnyols i unes cuantes trompetes..
per cert, "la cabra tira al monte" i proposo anar al montseny (cantó vic) a veure que hi ha.
evidentment, vosaltres sou els experts i sería molt agussarat per la meva part dir-ho.
vosaltres seveu on n´hi poden haber.
evidentment, per les meves terres ja m´agradaría, pero está tot molt sec. a no ser que sapigueu un lloc concret.
pero crec que amb lo sec que está necesitem un lloc amb boira, que almenys humiteji l´anbient... no se , ja direu
be, per ultim, siusplau, que sigui dijous.
espero que, encara que sigui "fainer" puguem ser uns cuants i almenys riure molt, com diu el robert, perque de bolets..

Anònim ha dit...

Que ha passat aquesta tardor?, el lloc on sempre hi vaig i que fa uns dos anys sempre caçava rovellons i llanegues, aquest any res de res, només camagrocs i tampoc gaires, tot just ara sortien, la zona es la de Rasos de Peguera aixó si les vaques segur que s'han "posat les botes", m'he trobar rovellons i camagrocs mosegats per elles... cap lloc on no hi hagin vaques?...
Salut !!

oscar ha dit...

Hola a tothom!! Soc ôscar de Terrassa. Primer de tot felicitats pel Block. Soc nou en tot això dels blocks aquets així que demano disculpes si hi faig alguna errada.
L'altre dia vaig sentir a Rac1 el nom del llibre de Marc i Robert i l'he estat buscant per comprar-lo. l'he trobat i ho compraré aquesta tarda o demà matí.
Sobre tot vull felicitar a tots els que heu donat alguna opinió al block, perque els que volem apendre a caçar bolets no ho tenim gaire fàcil.
Jo porto des de petit agafant rovellons i pinetells, però encara no domino res dels altres bolets. MAi m'he posat perque no saboa a on anar-hi a buscar-los, intentaré que amb el llibre i llegint el block aprengui una mica i pogui agafar altres bolets. De moment aquest any només he pogut anar-hi una vegada amb resultat nefast, pero el que més importa es poguer anar any rera any a caçar bolets amb el meu pare , fer un bon esmorçar i disfrutar de la natura.
La resta...
Aquesta setmana m'agradaria sapiguer a on podria anar a caçar bolets entre setmana. Desconec si per la zona de Sant Llorenç i l'Obac hi ha rovellons o si no , si em podeu dir alguna zona del maresme estaria molt agreït.
Be, no m'enrotllo més i miraré el block per si finalment es fa una sortida al novembre per si puc anar.

oscar ha dit...

Hola ,que tal! Torno a ser Oscar de Terrassa. Ahir hem vaig comprar el llibre i vaig quedar flipat!! M'he adonat que tinc encara menys ideia de la que pensava, i que he perdut molt dies sense anar a buscar bolets perque fins ara pensava que el rovelló s'acabava a l'octubre.
Si ya se que algú estarà rient, pero mira, que hi farem. Gracies al llibre podré agafar fins cap d'any, je,je,je.
Avuí mateix he sortit una horeta darrera casa meva perque tenia el "mono" i he trobat deu rovellons (LActarius sanguifluus). He flipat, perque he agafat més que el cap de setmana a Campelles.
Demà potser ho intentaré altre cop...
A si, al Marc i al Robert FELICITATS PEL LLIBRE, no podia parar de llegir.

Anònim ha dit...

Hola a todos:
Por el Valle de Ribes sólo he encontrado un par de docenas de rovellons, 1/2 k de fredolics, llanegas blancas y 1/2 docena de la nueva seta que he aprendido este año: el camarophyllus pratensis, conocido también cómo el falso rosinyol de prado, muy rico de sabor pero poco abundante.
¿Cómo tenemos la salida entre semana? Yo la espero en candeletas.
Hasta pronto. :)

ratolí peres ha dit...

viam si ara vindreu amb chilaba valtros dos, he!! Marc si el Robert es posa aquella perruca negre, segur el podras bescabviar per deu o dotze cameeells!! ja ja ja ja ja jaaaaa!!!!!!! juaassss 10kgs de llanegues a la north face de montserrat nanos!!! ara k a quatre grapes i esgarrintxat de dalt a baix eh!! no us penseu pas que ho regalin!!!ale ale! visca tot!
és veritat, stic un xic sonat.

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bones!!! Jejeje, amb chilava i camells... Cada dia hem d'anar més lluny a buscar rovellons, ceps, rossinyols i tota la pesca... Si veiéssiu on hem estat aquests últims dies quedaríeu al·lucinats. Canvi climàtic potser? No ho sé, però el cert és que per aquí dalt sembla que les tardors cada vegada són menys tardors.

D'entrada, demanar disculpes perquè des del dia que vaig escriure l'últim missatge ja no he pogut connectar-me fins avui. Estava a un lloc on, a més de no haver-hi internet, els infants anaven descalços i les cabres i gallines passejaven pel carrer principal del poble.

Havia pensat que també podem fer la sortida el dissabte, per exemple, potser va millor a tothom. No patirem cap aglomeració perquè vist el panorama poca gent s'anima a sortir al bosc. Aquest dissabte 17? El Pere proposa Osona. És bona idea, podem anar cap a Seva-St.Sadurní d'Osormort-Vall Major-Vilanova de Sau. A veure què passa! Com a mínim el recorregut és ben bonic. Animeu-vos a venir a alguna de les presentacions del llibre d'aquesta setmana (Mataró el dijous i Vic el divendres... Al meu últim missatge ja hi diu l'hora i el lloc).

Esperem notícies. Fins una altra.

Anònim ha dit...

hei, bon dia a tothom.
be, encara que aquest bloc está com el bosc i els bolets, espero que algunns el llegegin i s´apuntin a l´excursió.
soc el pere de l´estany i JO M´APUNTO!!!!
encara que diuen que gelara fort, supos que encara podem trovar algo congelat!!!!
de fet l´esperança de trovar bolets es mínima, pero un paseig amb vosaltres després de "tot el que hem pasat", pot ser com a minim, divertit... i cuasi millor qeu no hi hagn bolets, aixís no tenim l´estrés de si en trovem o no.
ja he vist que el divendres esteu a vic... si puc hi aniré, pero el que passa es que sobre aquesta hora arrivo a l´estany, i es tracta d´nstalar-se i escalfar la casa... no se si tindré temps...
pero m´encantaría. a veure que puc fer.
sino, ja ens veiem el dissapte.
si es que va be fer l´escursió..
be, ja direu algo.

Anònim ha dit...

Hola familia boletaira:
Me voy a perder la tan esperada excursión porque hace días que estoy inscrita en un taller que me interesa muchísimo. Espero que haya más ocasiones. Seguro que lo pasais muy bien y aunque como dice el Pere de L'estany hay pocas posibilidades de encontrar, nunca se sabe.Yo os deseo una bona collita.
¡Qué disfruteis!

ratolí peres ha dit...

jo no hi seré pas! men vaia teruel a escalar. he quedat amb uns amics vascos i ja fa 4 mesos que vam quedar.
ara que jo crec que fins i tot els cucs dels bolets duran bufanda!!
avui a Marganell a -5ºC. ta tot cremat ja.
millor seria que primer anéssiu a fotre un bon tec i després a boltar pel foret que ja estarà plus calentet. que us vagi bééééé´.

i salut ramassés!!!!

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bon dia gent!!! Se'ns ha tirat el fred a sobre...Avui ha glaçat fins i tot al litoral. Quina temporada! A veure, veig que la cosa està fluixa... Pere, esperem uns dies per si plou a prop de la costa perquè encara hi trobarem bolets i donarem la opció a la resta de gent perquè s'hi apunti amb uns quants dies d'antelació.

Aneu proposant dies, nosaltres intentarem afinar amb el lloc que escollim. La ruta d'Osona que vaig proposar està ben cremadeta per les glaçades... Però ahir vaig trobar trompetes, rovellons i carlets al Maresme. Tenim encara dies al litoral, però ha de ploure i no fer aquest ventot...

Una abraçada i fins aviat.

Pd: Avui a les 20h., presentació del llibre a Vic (Muntanya de llibres, carrer Verdaguer nº31)

Anònim ha dit...

Marc teniu previst fer alguna presentació del llibre a Barcelona? Si es així ja ens direu el dia, perque els que treballem entre setmana a BCN ens resulta gairebé imposible desplaçar-nos a Vic per estar a les 8, si hagues estat un dissabte pot ser tindrieu molt mes public.

Escolta Marc quan dius que el lloc i l'hora ja ho vas dir al teu últim missatge, qué vol dir? perdona, però no m'entero i no trobo pas les dades.

Quina temporada, fatal, ilusionat d'esperar la tardor i després, res, que hi farem...
Be, quan sapigueu la data de la sortida pel litoral ja direu, per la meva part em va millor en cap de setmana.

Salut per tots!

Anònim ha dit...

Ei, la presentació de Vic és a 2/4 de 9 el vespre.

Muntanya de Llibres
c/Verdaguer, 31
Vic
93.885.0.885

Anònim ha dit...

hola, pere congelat a l´eestany!! collons kin fret que fot!!!!
be, sobre la fustrada excursió a osona, res a dir. enteses totes les circunstancies.
be, lo del fret es defitiu. al mercat de vic (sento no haver pogut anar a la presentacio. pero problemes familiars)dons a vic, mentres els venien es congelaven.... pero deu n´hi do la cuantitat de rovellons...
be, anen per feina. espero que no efecti a la costa... espero que encara poguem anar a buscar VINADERS, encara no n´he trovat mai!!! i mágradaría provar les excelencies "del millor rovello"
a mi hem costa poc apuntarme, millor si no es dimecres 28, ni dijous 29.
diuen que plaurá la 7mana k ve.
pregunta ¿a la costa encara esterán vius encara de les gelades?
pregunta ¿i a l´alt moianes? si plou i no torna a gelar tan fort ¿podrem anar a collir llenegues als soleis, o despres d´aquests 11 sota cero ja no es "desperteran mes"?
be, jo no perdo l´esperança. pero, que penseu vosaltres?

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Ei Pere! jeje, després dels -11 graus la cosa està força delicada... Però sí, a la costa les glaçades no han estat tan severes i a molts llocs no ha entrat a dins del bosc. Falta que plogui. Si plou, i humitat, fred i vent es comporten una mica, encara trobarem vinaders i camagrocs abans de Nadal.

Nosaltres continuem embolicats amb els rovellons, perquè a la Península i Europa està la cosa sentenciada però hi ha algun altre raconet on pinta molt bé.

Una abraçada, un camell i una gel·laba.

Anònim ha dit...

hola pere estany.
¿hay alguien en el otro lado?????
que mort que está tot.......
be, ja veig que haurem d´esperar al marc al robert que tornin de ´l´africa (de la regió de mamora, potser??).
be, jo aquí i amb ganes de no deixar morir la temporada.... encara que per aqui a dalt, o tenim fatal....
per aixós, i si es que avans no tornen i fem la desitjada excursió, si algú llegeig aquest bloc, com está la costa? algú ha trobat res? tota informació será interesant.
gracies i fins aviat.

Anònim ha dit...

hola,hola,hola,sòc en xavi de cercs,com ho tenim això,per aqui l`assumpto està fotut,fotut.Ara ja val mes esperarse al bolet de neu i a les cassoletes primerenques.
Marc i robert felicitats per el llibre crec que es molt interessant,pero hi ha una ruta en especial que conec molt,molt bè hi han un parell de preguntes que m`agradaria molt que em contesstesiu:Marc quines zones hi ha que hi hagin trompetes,mira que m`he passejat hores i hores per els alzinars i les rouredes d`aqueta zona i apart de carlets,ceps d`alzina ,rossinyols i alguna vegada algun ou de reig mai he tingut el privilegi de trobar trompetes.
Un altra pregunta es normal trobar ous de reig en sols basics(calcaris) i si com hi han llenuegueras que any rera any si el temps acompanya floreixen,tambè ho fan aixì els ous de reig.(N`heu trobat mai aqui al berguedà)
Gràcies per endevant i una abraçada molt forta a tots dos.
P.D (en algun racò del berguedà hi puc trbar vinaders?)

Anònim ha dit...

Hola torno a ser el Xavi de cercs,la ruta a la que em referia al missatge anterior, es la ruta 9.El catllaràs.
Gràcies per tot.

Anònim ha dit...

Hola torno a ser el Xavi de cercs,la ruta a la que em referia al missatge anterior, es la ruta 9.El catllaràs.
Gràcies per tot.

Anònim ha dit...

hola xavi, aqui pere de l´estany. es que has fet un comentari que m´ha sorpres.
has parlat dels ceps d´alzina. no se com son ni n´he sentit mai a parlar, pero es que per les alzines d´aquí surt un cep GROC, amb el barret MARRO FOSC, exacte que els ceps (peu gruixut i barret carnós) i m´agradaría que hem diguesis si es aquest.
als llibres no els he trobat. son comestibles? de moment no m´he atrevit a deixar-los provar a la familia.....
per cert, la carn del peu, a l´interior, també es groc palit....
o si hi ha algú que sápigue quelcom...
gracies.

Anònim ha dit...

Hola Pere,son exactament com els descrius i son molt bons.Jo els trobo anys mes abundanyts i anys amb menor cuantitat, quan busco carlets.
Hi ha moltes beguades que en porto a amics o a gent que per l`edat o per problemes de salut no poden hanar a buscar bolets i els aprecien tan com el pinicola o l`edulis.Probels si en tens la oportunitat i si vols la temporada que bè puges a qui al bergueda i fem una sortideta ( que aqui encara que molta gent no ho sapiga tambè es fan ceps (sobretot aereus busqueu bè dins els boscos en altitut de faig i pi barrejat ja m`ho tornareu a explicar, i no hi ha tanta gent com a riu o set cases)

Anònim ha dit...

hola xavi - cercs aqui pera - estany.
gracies per la informació. es que amb la pinta que fan era imposible que no fosin bons!!!
pero el curios es que no hi son als llibres... el mes semlat es el auró, pero res a veure...
mes preguntes, millor fregits? crus? es poden asecar?

be, es collonut trobar algú per la zona. jo vaig´d´evegades, AL CADÍ, CARA SUD, i he pasat per cercs unes cuantes vegades,per tant, la invitació de anar a buscar ceps (i altres coses) queda amb peu... encara que sigui la temporada que ve.
la veritat es que a mes, dels aereus, encara no n´he collit mai, per aixós amb fa una il.lsio bárbara poguer coneixe recons a prop on trobar aquestes exquisiteses.
i es cert, anar a setcases o a riu, es una depresió profunda... sobretot en un any amb pocs bolets.
masa gent.

lo bo, es que per la teva zona, tothom va a buscar rovellons i llanegues.. i sovint s´obliden d´altres exquisiteses.

el que també m´interesa, sino es abusar de la teva confianza, es del bolets de primavera. tampoc he collit mai "bolets de neu" i mira que fa un parell d´anys que hi vaig a radera.... sensa masa impetu, pero els trobo molt interesants. ja no parlem dels moixernons, ja qe les carreretes si que les controlo una miqueta (cara sur del cadí) pero a la pri mavera es collonut anar a buscar bolets. mes tranki.
per cert, mes amunt hi ha el meu mail (en un dels multiples comentaris escrits) si en tens o un tlf. fesm-ho saber.
be, un parell de comentaris mes. jo si he trobat ous de reig per aquí (cara sur de moixeró) pero pocs i testimonials. pero ja saps, els bolets depen de l´any. jo, per aquí "el baix moianes" conec un parell de llocs que si, cuan el temps acompanya, any rera any en cullu uns cuants.. no pas aquest any!!!! per aquí ni un... a osona una dotzeneta i prou!!
sobre els vinaders, no soc expert, ja dic que no n´he trobat ni menjat mai, esperem que el marc i el robert "s´ho fagin", ens portin a una maca excursió i tinguem el plaer de provar-los.
pero per el que ting entes, nomes es fan a la costa...
pero ja saps, amb els bolets, mai s´he sap.
una abraçada i fins aviat.

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Molt bones a tothom
كخمف لاخىثس ض فخفاخك

Jeje, salutacions des de l,altre costat de la Mediterrania. Pere, aquests bolets que dius que semblen ceps pero que tenen la carn groga son esteperols -Leccinum corsicum- Son bons pero no son ceps ni de bon tros. Tots els ceps tenen la carn de color blanc immutable.

Aviat tornem de l,Africa, no m,allargo mes amb el missatge perque tinc davant un teclat bilingue que esta acabant amb la nostra paciencia...Jeje

Una abracada sense c trencada... I fins aviat.

Marc i Robert
كضقؤ ه قخلاثقف

Anònim ha dit...

hei, marc, pere estany. gracies per l´eclaració. soposo que el xavi d cercs vegi el comentari.
pero de fet, no m´extranya que es pugui dir "cep d´alcina" ja que gracies a aixós els baig poguer localitzar....
i també es extrany que no sigui de la familia dels ceps.... o si son dels "boletales"?..
en fin, es sempre interesant sapiguer coses noves.
jo estic agraït dels comentaris.
be, esperem que arriveu aviat i que poguem anar a buscar bolets.... si encara n´hi han.
la veritat es que está tot molt sec, la costa també, encara que segur hi ha un reconet on podem trobar cuatre VIADERS... I CUATRE ROSSINYOLS, que jo aquest any tan sols olorar-los.... i cuatre trompetes.
per cert, ningú parla de les lleteroles vermelles... tothom hem diu que son tan bones..
en fin, pilarin, potser que porteu "fotos" d´aquets llocs on aneu (africa) per veure com es aixós de collir UNS CUANTS BOLETS.
UNA ABRAÇADA I FIN AVIAT. a veure si cuan estigueu per aquí, aixós s´anima una miqueta...

Anònim ha dit...

hola a tots i totes, em dic marc i soc de sant vicenç de castellet, soc nou en aquet blog pq no lhavia descobert, si ho arribu a saber abans. hola pere de l'estany per alla orista, artes, encara sent fant de bolets, poketa cosa, pero bueno almenys per treure el mono, fredolics i alguna llenega. aki a sant vicenç de castellet sent estant fent moltes de llenegues, sembla mentira ke am les glaçades ke hi han encara surtin, jo hi vaig 2 dies a la setmana i trobo 2kg de llenegues. per cert felicitats pel llibre marc i robert, una pregunta, com potser ke encara surtin amb el fred que fa i amb la sequera ke hi ha hagut? espero que poguem seguir aket blog.

Anònim ha dit...

hola,hola,hola,sòc en xavi de cercs,el que diu en marc deu ser segurament el nom correcte,però aqui aquesta zona la gent que anem a buscar bolets els anomenem aixì.Es bò saber els noms tal com sòn,amb el que no estic massa d`acord es amb la qualitat del bolet, jo trobo que es un bolet bastant bò,potser no com el cep, però el recorda molt inclus amb aspecte( com diuen,sobre gustos no hi ha res escrit).
L`altre dia amb uns companys que anem a buscar bolets, els hi vaig comentar allò de les trompetes i quasi em van insultar.Per això us ho demano amb tanta insistencia si no podria ser que hos confonguesiu de bolet( jo penso que no) però quan hi ha tanta gent que et diu que no,que en aquesta zona de catalunya no sèn fan, fins hi tot et fan dubtar.
Tambè voldria fer una pregunta,quina diferencia hi ha entre la llenuega borda i la llenuega negre( la mocosa comù).Tenen el mateix gust?
Ha,Pere escoltam no trobo per enlloc el te mail si poguessis passarme`l t`estaria molt agrait,hi acabarem de parlar de la temporada 2008 (QUE JA S`ACOSTA) que algun dia anirem a buscar "Esteperols" tots plegats.
Fins ara nanos!!!

Anònim ha dit...

hola,hola,hola,sòc en xavi de cercs,el que diu en marc deu ser segurament el nom correcte,però aqui aquesta zona la gent que anem a buscar bolets els anomenem aixì.Es bò saber els noms tal com sòn,amb el que no estic massa d`acord es amb la qualitat del bolet, jo trobo que es un bolet bastant bò,potser no com el cep, però el recorda molt inclus amb aspecte( com diuen,sobre gustos no hi ha res escrit).
L`altre dia amb uns companys que anem a buscar bolets, els hi vaig comentar allò de les trompetes i quasi em van insultar.Per això us ho demano amb tanta insistencia si no podria ser que hos confonguesiu de bolet( jo penso que no) però quan hi ha tanta gent que et diu que no,que en aquesta zona de catalunya no sèn fan, fins hi tot et fan dubtar.
Tambè voldria fer una pregunta,quina diferencia hi ha entre la llenuega borda i la llenuega negre( la mocosa comù).Tenen el mateix gust?
Ha,Pere escoltam no trobo per enlloc el te mail si poguessis passarme`l t`estaria molt agrait,hi acabarem de parlar de la temporada 2008 (QUE JA S`ACOSTA) que algun dia anirem a buscar "Esteperols" tots plegats.
Fins ara nanos!!!

Anònim ha dit...

hola xavi, soc en marc de sant vicenç, intentare explicarte mes o menys la diferencia entre les dues llenegues. la llenega borda, es de color caramel i te les llamines marronoses, i el peu tambe es d'un color caramel. aquesta llenga surt en qualsevol tipus de terra, en canvi la llenega negre surt en terres calcaris. la llenga borda surt en suros i alzines. i en canvi la llenga negre surt en pinedes i principalmen en pi blanc. espero haberte ajudat una mica, de totes maneres haviam si en marc o el robert en ho expliquen millor

Anònim ha dit...

hola a tots. pere estany.
primer, xavi, el mes important es que son bons!! i descobrir una especia nova sempre es molt interesant, i a mes, el nom "ya se la vale".. es mes, es veu que si, que es molt comú a córsega... segons he vist per internet.
be, al marc de st vicens, gracies per donarme esperances de que per oristá encara es feia algo.... dons si, avui hi he anat "per allá" i encara he trobat una dotzeneta de llenegues i un kilet de fredolics... vaja es que estem ben malalts...
la sort es que no hi ha ni senglars per el bosc i si n´ha sortit un, el trobes.
ja es ben curios les moltes ganes que tenen de sortir, perque amb el fret que ha fet, jo ja ho donaba per acabat.
pero no, i a mes eren petites, habian sortit despres de les glaçades, ja que fa 15 dies hi vaig anar i no hi había res de res.
gracies marc, hi espero que tinguis molta sort. i mes per els voltants del teu poble. animus, que t´estan esperant!!!!!!
be, xavi, el meu mail es: pera@lafura.com
i la veritat, ara, per les teves terres, crec que res de res. jo et convidaría a les "meves", pero ja ho has lleguit, si vols fer-te na pallisa per collir nes cuantres llanegues i fredolics, fes-m´ho saber, jo encantat. encara que t´aconsello que si "aquells" tornen de l´africa i encara hi ha algún reconet prop de la platja que s´en fagin, espero que ens portin d´excursió i poguem provar els vinaders.... el gran mite del rovelló.
jo. de fet, si puc la setmana qe be aniré per collserola i ja ho explicaré... per l´informació que tinc, tampoc es per llençar cohets.
pero per a mi,es molt interesant conectar amb tu per la primavera. si tenim sort i plou, m´encantaría anar a buscar moixernons (gambosa), ja que mai n´he trobat ni testat....
be, ja ens posarem en contacte.
apart de anar a buscar "camperols" algún día...
per cert, els "champinyons" (els agáricus) no es diuen també camperols??
per cert, sobre les trompetes, a mi també an va pasar algo semblant, ja qe aquí mai s´habien trovat rossinyols, i al llibre diuen que si, ho vaig consultar amb el marc, i ell erre que erre. desgraciadament, aquest any ni fredolics per allá on ell deia, pero jo m´el crec i esper-ho que l´any que be plogui lo suficient com perque surtin i portarlos al bar del poble, a veure qui ho dubte despres....

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bones a tothom!!!
Jejeje, rossinyols a les terres del Pere i trompetes als alzinars de Castell de l'areny, Borredà i voltants... No ens hem equivocat no, el que passa amb les trompetes en aquella zona del Berguedà és que se'n fan a llocs força concrets i van quatre a buscar-les. A Borredà, si ho preguntes a algun boletaire del poble que no sigui mentider et dirà que se'n fan. Suposo que en aquella zona tothom té més tirada a endinsar-se a les pinedes i buscar pinetells i rovellons. I aquí dalt les trompetes només les trobes si vas exclusivament a buscar trompetes, i més amb el dens sotabosc dels alzinars, o carrascars, que fa força difícil circular pel bosc.

I les llenegues... L'autèntica llenega negra (Hygrophorus latitabundus) surt a les pinedes de pinassa, pi blanc i pi roig, sobre terreny calcari. I és la que té el sabor més fi i delicat amb diferència. I llavors hi ha moltes espècies pròximes, no només una, que en cap cas tenen la mateixa qualitat gastronòmica. Hi ha un llenegall que apareix als alzinars, un parell d'Hygrophorus força semblants a l'autèntica que surten a les pinedes de pi roig i pinastre...Però totes aquestes espècies, o bé tenen la cama més prima i fosca, o la carn fa olor anisada, o el barret té un color més clar i sense tanta mocositat... Totes tenen alguna diferència que les delata.

Bé, no m'allargo més... Vaig a menjar-me el cous-cous que tenim per sopar. Des de l'Àfrica, amb els rovellons i els rossinyols, una abraçada molt forta.

Salam alekum!

Anònim ha dit...

hola soc en marc de st. vicenç, ahir vaig star a st eulalia de riuprimer, vam fer 4 kg de fredolics, llastima que staven bastant fotudets. pensava que no havien sortit aquest any per aquesta zona. pere, tu que ets de x qui, ha sortit alguna florada(rovellons, llengues) en aquet sector? bueno ja em diras

Anònim ha dit...

hei, marc. aqui pere. ja ho has llegit.disapte vaig anar, per enfermetat ja, a veure l´unic lloc de per aquí que conec que se n´han fet, res, de la mida d´un camp de fútbol.
fa 15 dies, cuan les gelades, hi vaig anar i feia pena.
pero l´altre día sorpresa!!! 4 (si cuatre , no mes) llenegues dos petites, al mitg de planell assoleiat i sec. quines ganes tenen de sortir!!!!! si plogues....
Marc estévez, sort que no ho hem intuit be, ni tu ni jo, i n´han sortit!!
pero es clar, es residual. en la ubaga, no totes, fredolics, "un culet".
pero per aquí ja ningu en va a buscar. diuen que per la monjoia surt alguna cosa, pero no hi he anat,
no m´atreveixo de sortir del meu reconet paradisiac que m´ha salvat la temporada!!!
cada vegada que he sortit i he explorat pels voltants (i mira que ho he fet, i mira que conec llocs) me n´he anat fustrat.
aixos si, si hi son, tots teus, no hi ha ningú mes k els culli
ara, 4 kilos de fredolics jo, aquest any no els he trobat.
es a dir, millor si tu hem dius on vas (je,je,je)tu en saps mes....
una abraçada

Anònim ha dit...

hola pere, soc en marc de st vicenç, diumenge primer vam parar a les granges d'artes, on 3 setmanes abans vam omplir de fredolics i alguna llenega, i el resultat va ser nefast, apenes vam tapar el cul del cistell, a mes a mes, tots corcadets. despres vam anar cap orista a mirar unes llenegueras i res de res. i ja cap al migdia vam decidir anar cap al puig rodo, i la vam acertar, pero de totes maneres nhi havien molts pero tots congelats i shi no corcats, tot i aixi vam fer el quatre quilets, aixo si de llenegues ni rastre. aqui a st. vicenç tmb sha parat la cosa, ahir vaig star i entre les moltes llenegueres que sabem em vam agafr 11 nomes. i dijous passat quam vam anar a mirarles, no em vam trobar ni una. ah,pere, aixo de collserola, no val la pena que hi vagis jo hi vaig star el dimarts passat i res de res, ja estava tot sec, nomes 3 carlets, i 6 rovellons. el dimecres passat vam decidir a fer una burrada i vam anar st jaume de frontanya a veure shi havien fredolics gros, el resultat el de esperar, res, ni un quilet de fredolics

Anònim ha dit...

hei, marc, gracies.soc el pere.
aixós ja sembla un duo bloc.
a veure si algú mes s´anima..
pero tots estem com la temporada.
pero bueno, enem per feina.
donç si, semble que surten a pocs llocs i pocs dies...
s´ha d´anar molt al darrera. i gastar hores i betzina.
pero que hi farem, el vici es el vici...
gracies per lo de collserola. ja m´ho repensare dues vegades.
per cert, si aquest llarc cap de setmana pujes una altre vegada per aquí (cuan pases cap a puig rodós, pases per devant de casa meva, el camí de la montjoia) i tens ganes, dígam-ho. de trobar bolets no se, pero aixís, com que no hi han bolets, podem petar la xarradeta.
tot i aixís, jo intentaré anar-hi el dijous i si per casualitat n´hi han to comento.
has anat cap a font canaleta?
no es que passi res, perque l´ultima begada, fa 15 díes no n´hi habían ni de comestibles ni de no, pero vull anar-ho a veure un día d´aquets.....
salut.

ratolí peres ha dit...

ei Pera d L'Estany. Ei Marc de st Vicenç. aQUÍ roger de Marganell.
per la cara nord de montserrat si òrteu un detector dxe llanegues potser mitja dotzena de seques les trobareu. est`+a tot cremat de l fred.
tot i k fa 4 dies encara en vai trobar 1/4 de kg. tenien moltes ganes de srtir encara, si gues plogut mes.... apa k vagi b!!!

Anònim ha dit...

hola pere, soc en marc de stvicenç, vaig star a prop de la casa nova i del mas de postius. no se shi anire aket cap de setmana per aki, la setmana ke ve segurament si segueix aket temps si ke vull pujar-hi. ahir van anar un companys a montserrat i res de res i ells saben on van, nomes 2 llenegues. on encara diuen ke troben algo es cap al parc natural del foix, a prop del pantà, jo hi vaig cda any pero aket no hi he anat. pere si vas per aki dalt ja em diras si n'has trobat.

Anònim ha dit...

be, nomes comunicar que per puig rodos i la montjoia, una bona florideta de fredolics.

Anònim ha dit...

hola pere soc en marc de st vicenç, aixi ke n'has trobat tambe? a rajadell 5 kilets de llenegues, a st vicenç 3 kilets de llenegues. ahir al poble vaig trbar 6 rovellons, com potser???? bueno seguim parlant, xk ja veig ke tothom sta de pont

Anònim ha dit...

uuuyyyyy. kina enveja.... aqui dalt nomes fredolics, per també en ting un kilet al congelador arrepelgats mica en mica.
felicitats.

Anònim ha dit...

vull dir, un kilet de llanegues.

Anònim ha dit...

hola soc en marc de st vicenç, on son en marc i el robert??????? tothom ja ha plegat d'agafar bolets???? ningu vol fer cap sortida ni que sigui a passejar?? haviam si ens animem tots

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bones a tothom!!! Ja som a casa! Vinguts d'orient com els Reis Mags, vam aterrar ahir a Barcelona. Què doncs?? Encara podem fer alguna sortida! Però està glaçant molt fort, potser haurem d'anar a la línia de la costa... Com ho veieu? Marc, Pere,...i qui s'hi vulgui apuntar.

Ei, i si no trobem bolets, ne passe pas rien... Amb una bona caminada, un bon àpat i focalitzant ja les esperances en les primeres múrgules i marçots del 2008, també riurem una bona estona. Fins aviat!! A veure si podem quedar aquesta setmana, amb el fred que fa, com abans milllor.

Una abraçada.

Marc

Anònim ha dit...

Hola Marc, Robert i cia, a mi m'agradaría molt anar a aquesta sortida (ni que sigui per passar una bona estona com dieu i per conèixer boletaires professionals com vosaltres i d'amateurs com jo), però entre setmana treballo i ho tinc complicat.

Alguna zona de la costa que no hi hagi glaçat gaire no se si podría ser Collserola, o el Massis de les Cadiretes, teniu alguna zona en ment?

Si fos el cap de setmana vinent m'apuntaría segur, però com diu el Marc arriba molt de fred i fins i tot pronostiquen neu i pluja.

Per cert Marc i Robert, aquesta temporada he probat sort a 2 rutes del llibre sense cap èxit (deu ser que no soc un bon boletaire i que ha estat una temporada fluixeta per aquesta zona imagino).

Primer vaig estar a finals d'octubre al pantà de Seva a la recerca de trompetes, vaig voltar tot un matí i ni rastre d'elles ni de cap gaire bolet més comestible.

Desprès aquest últim pont vaig fer la ruta de les muntanyes de Begur i amb la tramuntana que ha fet, la poca pluja i les gelades del novembre doncs nastic de plàstic, ni tan sols bolets dolents n'hi havien.

Conclusió: necessito aprende molt de vosaltres encara, per il·lusió i ganes no hi serà pas el tema.

Salutacions a tothom i bones festes!

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bones!!! Doncs fet. Proposem sortida pel proper DISSABTE 22 de DESEMBRE. El primer que s'hi apunta dóna el tret de sortida...Jeje

Podem provar a la Costa Brava sud...Blanes-Tossa. A Collserola vaig anar-hi ahir a treure el nas i quasi res de res. A veure si tenim sort, com a mínim ens coneixerem i riurem una bona estona...Això ho tenim assegurat.

Per cert Quitana, mal any per provar efectivtat de les rutes. De les 22, ni tan sols la meitat han donat fruit... A Catalunya, ha estat una tardor històricament negra pels aficionats als bolets. A l'octubre, jo també vaig treure el cap als boscos propers a Seva i misèèèèria... Un grapat de camagrocs i quatre pinetells ben comptats. I a Begur, pitjor encara. Res, l'edició d'aquest llibre ha coincidit amb una de les pitjors temporades a Catalunya dels últims vint anys... Què hi podem fer! La natura mana!

Bones festes...

Una abraçada i fins aviat!

Marc

Anònim ha dit...

Bonjour pacino et Laden...

Ça va? ara voleu anar a buscar níscals amb aquest fred que glaça el membre?

Jo també hi aniré ara, demà marxo cap amnunt a la dreta, ja està tot nevat és hora d'anar a veure que ha quedat per allà i venga, salamura salmura...

Salut

Anònim ha dit...

Hey,hey,hey sòc el xavi de cercs,he hanat indagan i un ocellet m`ha dit que alguna vegada algù ha trovat trompetes per aquesta zona(Marc tenies tota la raò)`l`any que bè que segu que sera millor que enguany i posarem mès perseverancia.Tambè el que et volia demanar es si e teruel s`hi fan moixerons a la primavera i s`hi em poguesis guiar cap a quina zona hi podria hanar.
Hi mùrgoles?
Sentino molt el dia 22 em va malament de pebrots,ja se sap aquests dies amb la preparaciò de les festes.
Però no se si al gener o febrer si teniu temps algun cap de setmana estaria bè (sempre que ùs hanes bè)
Fer una xerradeta amb tothom que vulgui sobre el llibre i els dubtes (que n`hi han molts) que tenim sobre els bolets i el recolectarlos a catalunya i tambè que segur que teniu histories a explicar que ùs han pàssat per aquests monts de dèu.
S`hi ùs vingues de gùst estaria bè.
Que us sembla?
Hei gent segur que ùs apuntarieu tots òi?
Ja direu calcom?
Desde l`alt berguedà una abraçada ben forta i BON NADAL!!!!
P.D Havan d`acabar l`any continuarem parlant,No deixeu que afluixi aquest blogg,¡¡¡ endevant boletaires!!!

Anònim ha dit...

hola a tots pere estany.
ja era hora que pases algo al bloc!!!
jo, quests dies, a part d¨ anar a collir cuatre fredolcs secs, he estat penjat amb el temps, les neus les plujes.....
que trist tot!!!
finalment, res de res.
pero es molt interesant algunes coses que es proposen.
lo de la sortida del dissapte crec que está malament, sensa aigua, i amb el fret....
pero si hi ha alguna posibilitat, degue-ho. Jo,ja sabeu, m´apunto a tot...
el que es mes interesant, es fer una trobada, cuan poguem, per parlar de la nefasta temporada (nosaltres) i dels "reis de l´orient" (marc i robert)
i començar a preparar l´any que ve....
al "centre" de catalunya?????
aixís pot anar be per tots...
ja ho veieu marc i robert, soy "el centre", no deixeu que aixós es mori..

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Ei, ei, eii!!! Jejeje, ja comença a arribar l'ambient de tardor!!! Millor tard que mai. Han caigut 200 litres per metre quadrat a Horta de Sant Joan, i això vol dir que als Ports començaran a treure el cap nous fredolics, llengües de bou, algun camagroc i algun rovellonet. Això sí que seran els últims sospirs dels bolets de tardor! Amb l'empenta d'alguna jornada assolellada, els propers dies encara s'hi podrà trobar alguna coseta... I si arriben les pluges amb una mica més de ganes cap al litoral de Girona, tres quarts del mateix.

A veure, posem un dia "definitiu" per fer una sortida. Vist el que exposeu, proposo el DISSABTE 12 DE GENER. Confiem que a tothom li vagi bé! Si no fos així, proposem una altra data entre tots però, si no ho fem abans del 15 de gener només anirem a ensumar miceli... Jejeje. A partir del 15 només ens queda esperar les primeres múrgoles o algun marçot...

Ei Xavi, sí que se'n fan de moixerons a Teruel. Pots provar a la Sierra de Gúdar... Per exemple, agafes la carretera que et porta de Fortanete cap a Valdelinares i ja veuràs clarament unes extensions fantàstiques per saltar a caminar. Ja tens feina pel maig del 2008. A més, tota la zona és preciosa. És un lloc per conèixer, hi trobaràs bolets, història i autèntica natura...

BON NADAL a tothom!!

Marc

Anònim ha dit...

Bona nit companys!

Jo m'apunto a la sortida de dissabte 12 de gener, a veure si s'anima la gent que ja se sap que quants més siguem més riurem. Ara nomès queda confirmar el dia i concretar la zona i els assistents.

Si tenim ara una miqueta de sort que és potser la que ens ha faltat aquesta tardor i continua plovent i no hi han glaçades fortes potser encara tindrem alguna grata sorpresa, apart de poder conèixer personalment a 2 boletaires professionals que crec que no te preu.

Bones festes i feliç any nou a tothom!

Anònim ha dit...

hola, pere estany.
be, sembla que finalment la farem.... si el temps ens acompanya.
estic pendent per si puc vindre o no. a mi, m´aniría millor el 13....pero no será per mí que no es fagi.
pero de moment, i després d´aquestes plujes a la costa brava, vull anar a veure si trobo algún VINADER.
es com el mite d´aquest any, i crec que si no m´afanyo, ja no hi seré a temps.
vaja, hi serem, perque no crec que sigui l´unic que l´hi agradaría.
be, de moment, el 27 es el día escollit.
hi ahn dues coses, a veure si algú mes s´apunta, i per ltre banda, si es que els "mestres" llegeixen aixós avans del 27... ON VAIG!!!!
el que em quede mes aprop i vaig veure que va ploure , es la ruta 22... pero no se si es la millor..
plis, algún angelet que em guii...
sino, "la aventura continua"
abraçades.
per cert, xavi cercs i marc st.vicens que es de la vostre vida?? esperant les "gambosas" de la primavera???....

Anònim ha dit...

hola soc el marc de st.vicenç, no el k passa k h stat fora per feina. l'altre dia vaig escriure pero ara m'acabo de fixar k no va sortir. al final kin dia es la sortida? a moi m'es igual, conteu amb mi k jo vinc. pel k fa als bolets, enkara es troba alguna llenega per aki, una dotzena, deu, quinze, pero bueno anar fent, jo vull demanarli al marc si encara es possible ke en surtin mes am les plugetes dakets dies. bueno haviam si fem la sortida. bon nadal a tots

Anònim ha dit...

hey,hey,hey sòc en xavi de cercs,com proven les festes, moltes farres oi? Era per dir-vos que ahir vaig hanar a veure familia a platja d`Aro i em vaig poder escapar una estona i vaig fer un parell de grapats de fredolics!!! encara no es ben mort això.
Tambè vaig sobint a passejarme pels meus verals, i aqui si que l`hivern hi ha entrat amb ràbia, Però com deia el meu avi per nadal un pas de pardal) això vol dir que nomes falten cinc mesos per tornar amb força a els primaverencs.
Bè sense mès preanbuls em despedeixo fins unaltre estona (Hei gent,suposo que serem força colla el dia 12) va animeu-vos que de segur ens farem un tip de riure.
Salut i aigua!!!

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bones! Sí que han fet efecte les plugetes, en alguns llocs més que en altres,com als Ports, però han fet efecte. Evidentment no hi ha cap florada, però quatre llenegues, fredolics... Alguna cosa per animar la festa.

Continua en peu la sortida eh! DISSABTE 12 de GENER.

Bona entrada d'any!!!

Anònim ha dit...

Hola, sòc en xavi de cercs que tal, ùs volia escriure aquestes quatre ratlles avans d`acabar l`any,per desitjarvos felicitats a vosaltres i als vostres, que l`any que encetarem aquesta nit sigui per a tothom igual ò millor que aquest que em viscut.
Segur que serà millor, mès plujes i cistelles i cistelles d`ilusions, per això desde el Berguedà ùs desitjo FELIÇ ANY NOU
Salut i plujes!!!

Anònim ha dit...

"ayer tuve un sueño....
soñaba que esta semana llovia, y que los "maestros" nos llevaban de excursión, un sábado, y que el campo, aún estando castigado por las heladas, volvía a la vida, y nos llevaban por sitios nuevos, diferentes, pero bien seleccionados, donde no encontrabas muchas setas, pero aquí y allí,aparecia, casi por arte de mágia, unos duendecillos preciosos, ahora de color gris,ahora de color amarillo.

Te llamaban, decian, "mírame, estoy aquí" y dandoles las gracias y con gran delicadeza los íbamos recogiendo. la alegría se apoderaba de nosotros, todos estábamos felices como niños...
y cuando ya nos retirábamos, alguien gritó ¿que es eso tan verde y tan brillante???
y alguien dijo "VINADER, VINADER, VINADER..."
Nos juntamos todos alrededor, mirándole y dandole las gracias, le pedimos que nos enseñara el camino de sus hermanos....
al final, una docenita de ellos se dejaron ver, los recogimos, y después de darle las gracias a los vinaders y al bosque, nos fuimos y los preparamos.
después los ingerimos como si de maná se tratase....
ya teníamos su espíritu en el cuerpo. siempre más fuimos sus hermanos......

bé, aixós ya se que es una al.lusinada de resaca...
pero es el que desitjo per tots aquest any nou... que hi hagin plujes y que els nostres amics puguin sortir, i aixís nosaltres poguer passejar per sobre de la mare terra i recollir els seus fruits..
bon any i bona temporada!!!!
pere.

Jordi ha dit...

Soc en Jordi, demà plourà!!!
Per mi seria perfecte fer una sortideta el 12 de gener.
On quedem?

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Ja tornem a tenir les pluges a casa!!! Confiem que la resta d'any arribi amb la mateixa alegria que aquests primers dies... Deixem que l'aigua ens empapi de noves il·lusions i prepari la terra perquè els nostres amics puguin treure el cap durant els propers mesos.

DISSABTE 12... Tothom a punt? La setmana que ve escollirem el lloc i esperarem que surti el solet després de les pluges; com a mínim el bosc farà olor d'humitat, un perfum que aquesta tardor no ha estat gens fàcil de percebre...

Bon any nou a tothom!!!

Anònim ha dit...

Bona tarda i bon any companys!

Benvinguda pluja! Ja tocava senyors!

A veure si aquest any tenim una miqueta més de sort que el passat, de moment sembla ser que ha començat força bè la cosa amb aquestes esperades, necesaries i generalitzades plujes. Ara nomès cal que continui així per tenir una bona temporada primaveral de múrgoles; marzoulus; bolets de sant jordi, etc.

Espero impacient a la setmana vinent per saber el lloc escollit finalment i a que arribi el dessitjat dia 12 per la sortida.

Camagrocs, fredolics, vinaders, etc: tremoleu!!! jeje.

Potser s'apuntaran 2 amics meus, ja se sap que quan més siguem més riurem.

Salutacions i fins aviat!

ratolí peres ha dit...

jo al febrer del 1998 vai trobar molts fredolics a Marganell.
via fet una temporada seca com aquesta i amb l pluja de gener van fer sortir aquests.
ja ho diu la dita: aigua de gener fa omplir lo graner!

au companys viam si puc venir.

ratolí peres ha dit...

jo crec que el millor lloc per anar, seria la costa nord del tarragonès i van caure 200litres allà fa 15 dies. ho haurieu de tenir en compte això.
sa alam malecum!!

Jordi ha dit...

Que pasa?
ningú diu on quedem?

Cap a Girona(Tossa) o Barcelona (Montnegre i el Corredor)...

Ànim!!

Anònim ha dit...

jo també necesito saber que fem, ja que entre que haig de fer plans i el "ansia" d´anar-hi.....
estería molt be sapiguer el futur.
pero esper-ho que sigi bona senyal, ja que si "aquells" no diuen res es que deuen estar "treballant" a tope collint bolets..... Y VINADERS.... oi, nois?.
pere

Anònim ha dit...

A ben segur que estan "escrutant" bè el terreny per anar a un lloc "propici", així que no patiu que en breu ens ho diran imagino.

Els llocs que heu esmentat tenen bona pinta a priori, el kit de la qüestió crec que és haver fet un bon treball d'investigació de camp, això si que no tè preu.

Fins aviat companys!!!

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bé senyors, aquí estem! Jejeje

Bones a tothom! No sé si heu sortit a fer alguna volta aquests darrers dies... La investigació no dóna massa fruit però vaja, el bosc fa un perfum d'humitat que val la pena ensumar... L'única franja de territori que gaudeix d'alguna possibilitat és la franja de costa que va de Barcelona fins a la Vall d'Aro. L'altre dia vaig treure el cap entre Blanes i Lloret i quatre camagrocs acabats de néixer em van fer pujar una mica els ànims... D'això ja en fa 4 dies. I avui a la tarda he fet un cop d'ull a Collserola i misèria... Quatre fredolics i dos rovellonets (dels vinaders, que tant admira el Pere). Altres visites han donat un zero com a resultat, com una que he fet a Sant Iscle de Vallalta, al Montnegre.

Així doncs, vista la història... Proposo anar a Blanes-St.Daniel (ruta 22 del llibre per si algú vol fer un cop d'ull), amb una mica de sort potser algun camagroc, o rovellonet, o fredolic, s'han animat a sortir. Si un cop a lloc ho veiem fotut, ja decidirem si ens movem una mica més amunt o fem un bon dinar a Blanes i ens quedem voltant per aquells boscos.

Si us sembla, proposo quedar dissabte a les 8h del matí a la rotonda de la Nacional II a Tordera, on hi ha el desviament cap a Blanes, Hostalric... No té pèrdua i té marge per esperar-se amb el cotxe... A les 8h hi haurà una Renault Kangoo color blanc en un marge, és la meva. Recordeu, rotonda de la N II a Tordera, allà on surt el trencall cap a Blanes.

Ja direu, estem en contacte!

Fins aviat!

Anònim ha dit...

hola soc el marc de st.vicenç conteu amb mi que si ke vinc. kedem llavors a les 8 a la rotonda de tordera. doncs ens veiem alla. si hi ha alguna cosa, ja anire mirant el blog. seguim en contacte

Jordi ha dit...

Ok a les 8.00

Anònim ha dit...

Ens veiem llavors dissabte a les 8.

Demà sembla que plourà amb lo qual com a mínim esperem que el bosc estigui una mica húmit.

Salutacions.

Anònim ha dit...

pere estany.
jo també vindré.
preparet vinade!!!!!
es k encara no els e provat mai...

Anònim ha dit...

Hola a todos.
Desgraciadamente no podré ir con vosotros el sábado, tengo un gripazo desde el sábado pasado que no me permite moverme de casa, confiaba en que estaría recuperada para el 12 pero he sido demasiado optimista.
Espero que lo paseis muy bien y que en la próxima salida pueda ir con vosotros.
A disfrutar.

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bon vespre, i bona pluja!

Preparats? Demà a les 8h eh! No us faci mandra llevar-vos... Que des de casa ja s'olora el perfum de terra humida.

Per qualsevol cosa, el meu telèfon és el 675 52 78 10.

Jordi ha dit...

A Tordera no ha plogut més de 2 llitres, però... el vent a parat.

Bona nit!!
Fins demà.

Anònim ha dit...

hola nois, soc en marc de st.vicenç perdoneu que no hagi pogut venir, pero ha estat per forçes majors, ahir al vespre s'em va morir un familiar i no era plan que avui marxes a buscar bolets. espero que ho estigueu pasant molt be i trobeu vinaders. nomes espero que poguem fer una altra sortida per poder coneixer a tots el que estem darrera la pantalla i compartir temps junts fent el que mes ens agrada,caçant bolets. espero noticies vostres

Anònim ha dit...

¿Cómo ha ido la excursión? Me muero de ganas de conocer detalles. mientras continuo en casa prisionera de la gripe.
Salud. Elena

Anònim ha dit...

Bona tarda companys, em sap greu Xavi i Elena que no poguessiu assistir a la sortida.

La veritat es que des del punt de vista de recol·lecció no va anar gaire bè la cosa, però ja era una miqueta previsible per les dates que ens trobem.

Però el lloc era molt maco i la companyia molt grata, així que espero tornar a repetir un altre sortida aviat amb tots vosaltres, llàstima haver de marxar abans de dinar, a quina hora veu acabar de xerrar? es va fer fosc oi? ;-).

Salutacions tothom i en especial a Marc, Xavi de Cercs, Pere l'Estany i la seva cunyada, Jordi de Bcn i Cesar.

Us deixo el meu email per qualsevol cosa: autonomos4@hotmail.com.


Salut i aigua!

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bones a tothom!

El Pere ja deu haver omplert un cabàs de fredolics... Bé, primer de tot, Marc i Elena, no vam trobar vinaders. Va ser una sortida fantàstica, però els únics bolets que ens van voler acompanyar van ser quatre apagallums despistats, uns pets de llop ben tendrets, i poca cosa més... Però, a la propera, ja podeu enganxar un remolc al vostre cotxe perquè els marçots i les múrgoles no hi cabran pas al maleter...

Així doncs, tots mirant al cel i cantant la vostra cançó preferida! A veure si amb una mica de sort fem caure aigua d'algun núvol.

Una abraçada, i salut!

Anònim ha dit...

hola, perestany.
be, lo del cabás de fredolics es va convertir en mitja sistelleta i cuatre porcs senglars espantats per el meu gos....
pero be, jo ja estic content. pero el bosc i els micel.lis es noten esgotats....
tot i aixís, sant G.F.S. marca bonança i anticicló... veurem el mal que fa la ponentada..

sobre l´excursió, Marc st.vicens, llástima que no poguessis vindre, ja que tots teniem ganes de "veuret la cara", encara que segur entenem les circunstancies.
a la elena la coneixém menys per el bloc, pero benvinguda a la próxima.
en cuant a la recolecta, llástima de ni un sol trist vinader, pero ja hi contabam.
aixós, ja tindrem paciencia i tan sols falta esperar un any mes....
ara be, jo ja deia que "sort que no en varem trobar", aixís ens varem passar les hores coneixent-nos i parlant i parlant, i parlant...
be, emb sembla que mai a la meva vida habia apres tant de bolets.
un "luju asiatic" tindre reunits a tants sabis boletaires.
sembla imposible que siguem tants que estem "tocats del bolet"

en jordi, persona amable i enteradíssima, tant sols falten unes 200 hores de xarradetes per puguem apendre el qe sap.... montnegre preparet!!!
que hablar de quintana & famili.
estos, las matan callando.
i el Cesar?? aquest si que está "tocat per els bolets" una enciclopedia amb potes.
vaig entrar a la seva web, i a veure si el marc n´apren..... aixós si que es un bloc!!!!!
encara no m´he registrat, pero crec que val molt la pena.... imprescindible pasar-hi.
nos vemos en tu web.
i el xavi de cerc??
imparable, i coneixedor del tema.... catalunya i espanya están dintre del seu "radi d´acció"....
ens veiem, com a minim, collint "gambosas".
be, un plaer, senyors. ens varem passar deu hores junts i semblaba que no había passat mes d´una hora.... que curt es fa el que es interesant amb gent collonuda!!
al final, encara que varem estar dinant fins les 6, et donaba l´impresió de que estaba començant algo i que encara ens queden molts díes de compartir bolets i xarrades...
i, encara que vaig ser el primer en treure planells, cuan vaig arrivar a casa en vaig adonar que socl´unic que no tenía "cercles mágics" guixats per el marc...
be, una bona excusa per tornar-nos a trobar i seguir i seguir...
sincerament, una abraçada a tots.
p.d.. no dic res del marc estevez, perque es un cas apart, pero ara que no te masa feina i avans no començi la nova temporada, esper-ho que poguem gastar unes cuantes hores de la seva vida compartint coneixements...

Anònim ha dit...

Que más decir, Pere lo ha definido perfectamente, el día comenzó con charla y termino con charla, todos nos olvidamos un poco de buscar setas, para bombardear al Marc con preguntas, al pobre no le han quedado ganas de salir con nosotros, con que la próxima vez lo habremos de engañar o sobornar ( gracias Marc por tu infinita paciencia), en el foro de la Web ”setas bolets cogumelos hongos” http://cesar-plus.com/ he colgado las fotografías de la salida en el tema “El secret més ben guardat II, ni que decir tiene que todos me están bombardeando con preguntas sobre esta segunda parte del libro, pero no me corresponde a mi, sino a sus autores anticipar ó no parte de su contenido. Muchas gracias a todos por vuestra compañía y por compartir con este desconocido vuestros conocimientos de micología.
Saludos Cesar.

Anònim ha dit...

Hola,hola hola,Que tal senyors,sòc en xavi e cercs, la veritat es que la trobada del dissabte va ser molt entretinguda,em vaig donar compte del nivellas que hi ha per aquests mòns de dèu,però sobretot vaig coneixer una gent amena i trempada que viuen la vida com jo, a batec de micelì,que de una aficiò n`han fet una manera de viure(En Marc potser es el cas mès extrem).
Escoltava amb atenciò les preguntes i els dubtes de tots els companys de que si al capdemunt d`aquell serradet hi han castanyers,que si en aquell indret hi trovaras una escola alemaya,etc tothom coneix ampliament el territori.
I en Marc el nivell de coneixament que te de tot el territori de catalunya,de micologia i de saver interpretar el que el bosc ens vol dir es excepcional,sobretot en una persona tant jove.
Sou uns cracs!!!
Per això
Jordi,Cesar,Quintana i familia Pere i cunyada i en Marc.
Gràcies per deixarme passar una bona estona amb vosaltres.
(Ha i en ratolì peres,en Marc de st.Vicenç i a la Elena i en Robert segur que ens veurem a la pròxima trovada)
Salut i aigua

Jordi ha dit...

Hola tothom,

Cesar, Perestany, Xavi Cercs, Quintana i Marc... paseume el vostre email i us envio les fotos de la sortida.

Anònim ha dit...

Hola Jordi, aquí tienes el mío mailto:cesar@cesar-plus.com , también las puedes colocar en el foro http://cesar-plus.com/foro , hasta pronto, las mías las podéis ver allí.
Saludos.

Anònim ha dit...

Hey,Que tal senyors!!!
Sòc en xavi de cercs,el meu mail es: mune@telefonica.net
Fins ara!!!
Salut i aigua

Anònim ha dit...

Hola torno a ser el xavi de cercs.
Cesar provo de registrarme al teu foro, i m`es impossible .Em pots ajudar?
Ja em diras alguna cosa:
Merci

Anònim ha dit...

Bona nit companys! El meu email és: autonomos4@hotmail.com.

Fins aviat, una salutació.

Anònim ha dit...

Hola Xavi, a mi me figura un Xavi registrado el 14 de Enero ¿no eres tu?, puedes hacer las consultas en el foro ya que esta abierto a visitantes http://cesar-plus.com/foro ó me llamas al 667455422 y te aclaro las dudas que puedas tener.
Saludos.

Jordi ha dit...

Hola a todos, esta noche os paso las fotos...
También las colgaré en la web de Cesar.

Anònim ha dit...

que penseu d´aquest anticicló tan cálid??? es poden animar els micelis??' a plogut suficient?? marc, si vas a donar una volta, no dubtis en trucarme.... i si no, també. Ara que tenim temps....

Anònim ha dit...

Hola a todos:
No me sorprende nada de lo que comentais de la salida del día 12, así es cómo yo la imaginaba, un grupete de gente enamorada de las setas con ganas de compartir y aprender. Se me ponen los dientes largos al leeros, espero poder disfrutar con todos vosotros de la próxima salida que se haga.
Me tiene mosca lo dels vinaders, alguien me puede decir el nombre en latin?, como tal no lo encuentro en la web, ¿os referis al lactarius sangifluus? ya me direis.
Cesar yo tampoco he podido acceder a tu blog, lo volveré a intentar.
Un abrazo para todos.
Elena.

Anònim ha dit...

Hola a todos.
Cesar, ya he podido entrar en tu web y por supuesto ya me he registrado. Es fantástica, enhorabuena, vaya curro. Vale la pena visitarla, os animo a hacerlo.
Saludos.
Elena.

Anònim ha dit...

Hola Elena, aquí te indico los distintos nombres que yo le conozco.
Lactarius vinosus. (Lactarius violaceus)
Vinader, Rovelló, rovelló d'estrepa, rovelló d'estepa, rovelló esteper
También la puedes ver clasificada en la galería de setas comestibles de la Web http://cesar-plus.com/micologia y además esta en el foro de clasificación http://cesar-plus.com/foro. , espero que la próxima vez podamos contar con tu compañía.
Saludos.

Anònim ha dit...

bonísima la foto...... em trobo una pandilla com aquesta per el bosc i ja em podem dir, ja , que son boletaires, que jo surto correns.....
bromes apart, una excursió inolvidable.
pero amb el pas del temps, vas precesant l´informació i no pares de donar-li voltes..
i una cosa que no hem va quedar clara es cuan vas a les castanyeres a per ceps, volen arbres molt vells, escapçats i rebrotats, a arbres nous, "pertigues" que en diuen per allá, de mes de 30 anys??...
jo, ja ho veieu, ara que estem "aletargats" aprofito per preguntar...
per cert, per aquí dalt encara surten fredolics, avui aquest matí una horeta, mitja sistella..... si algú s´anima o te molt i molt mono de bolets, aquí encara pot.
per cert, una altre pregunta marc, o qui sigui, es clar, els ous de reig arbres joves o vells????
be, ja paro.
uan abraçada a tots

Anònim ha dit...

Gracias Cesar por tu respuesta sobre els vinaders,por cierto estuve viendo la foto y la descripción en tu web al poco de hacer la pregunta.
Saludos.
Elena.

Anònim ha dit...

be, ja veix que el bloc está "aletargat" com els bolets....
tan sols comunicar al marc i al xavi, i a qui l ´interesi, que el libre de zones boletaires d´espanya es diu "a por setas" de l´editorial everest. els autors no m´enrecordo..
jo el vaig trobar a un happy books.

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bones a tothom!!! Sí que estem una mica “aletargats”… Tots els éssers vius experimenten algun període d’hivernació… Jejeje. A veure, això dels ous de reig que pregunta el Pere… Doncs mira, els ous de reig, més que l’edat dels arbres, el que necessiten sense excepció és llum. I llum és el que no trobem a la majoria de boscos productors de reig; la manca de treballs al bosc que els mantinguin ordenats fa que es vagin tancant i permet que hi creixi un dens sotabosc ple d’esbarzers, brucs, estepes… Per això cada vegada hi ha menys Amanites caesarea, no només a Catalunya sinó a tota la Península. És a dir, el reig és heliòfil (necessita llum), termòfil (amant de les temperatures suaus) i silicícola (propi de terrenys saulonosos, pissarrosos o esquistosos). I els boscos, o bé han d’estar aclarats o han de ser formacions arbustives; en els dos casos, que siguin suredes, alzinars, rouredes, castanyedes o fagedes. I si els treballs d’ordenació fossin els correctes, amb les aclarides corresponents, entre els 30 i els 60 anys dels arbres seria quan es produiria la major producció de reig. Eps, i això no deixa de ser teoria, perquè a vegades la realitat ens sorprèn.

I els ceps de castanyer… La veritat és que a partir dels 10 anys de vida, un castanyer ja pot començar a produir ceps. Però no en deixa de produir quan es va fent vell. Així, el que varia és la manera en què apareixen: quan el bosc és jove apareixen en llocs força concrets del bosc i de forma abundant (per exemple, 15 ceps en 10 metres quadrats, potser després d’això estarem caminant una hora fins a trobar un altre boletera amb ceps), i a mesura que els castanyers es van fent vells trobem els ceps de forma més aïllada i aleatòriament. Així que ja ho veus, quants matisos!!

Ei, i gràcies per la informació del llibre “A por setas”, l’anirem a trobar.

Una abraçada,
Marc

Anònim ha dit...

Bona tarda a tothom, a veure si plou aviat pq necesitem aigua i neu per regar i rehidratar el bosc, sino la temporada primaveral serà força escasa com la tardor.

Gràcies al Marc pels seus comentaris, crec que tots estem aprenent moltes coses força interessants.

Aprofitant Marc, et volia fer una consulta: tinc previst baixar per setmana santa (20 de març) a Granada, saps si per aquella zona (sierra de baza, puerto la mora, filabres, cazorla, la sagra, maria, etc) surten per casualitat marçots o múrgoles? i si és així en quines dates aproximadament? jo crec que alguna cosa sortirà però penso que será més entrada la primavera, oi? Encara que ojalà i em donis una grata sorpresa.

Bè, vull enviar una salutació especial a l'amic Pera l'Estany que és el lector i escriptor més habitual i animador ultimament del blog.

Fins aviat companys!!!

Força aigua per tothom!!

Anònim ha dit...

hey,hey hey, Bones a tots, desde el Berguèda,sòc en xavi de cercs, fa dies que no dic rès,però vaig colgat de feina i es una bona epoca ara que el bosc dorm, fer d`altres coses que durant l`epoca de bolets no hi pots dedicar tant temps( pescar,hanar fer caminades,esquiar etc...)per cert si algù pesca que m`ho faci saber podem fer alguna excursioneta a aqui al pantà de la baells a tirar la canya a veure si agafemm algun "luciuuu".
Per cert ja tinc el llibre "A por setas" esta molt bè, merci per aconsellar-lo Pere.
Bè, sense mès dilaciòns i esperant la pluja que tant conve,i demoment te mala pinta de que arribi.
Fins ben aviat!!!
Salut i plujes
Xavi.

Anònim ha dit...

bon dia a tothom. pere estany.
buenas quintana!! m´alegra de que no tan sols sigui jo qui escriu.... tot i aixís, em sembla que em pasaré al bloc del cesar... es millor, hi ha mes gent i tenen corrector ortográfic!!!! (je, je. es per donar canya al marc a veure si s´enrrotlla)
hola xavi. tan sols sapiguer si et va arrivar el meu mail!!! es que estic dubtant si a arrivat o no.
marc, els teus coneixements son infints..... al menys per profans com nosaltres.
el que cada vegada tinc mes clar, es que el proxim llibre que has d´escriure es totes aquestes dades sobre els bolets i els seus hábitats. es el llibre que jo em compraría.
sota el lema "no le des un pescado al chino, sino enseñale a pescar", crec que está be sapiguer els llocs que dius en les rutes,pero a mi m´agradaría sapiguer coses de com i on evolucionen els bolets, sapiguer amb quin terra, quins arbres, l´edat, les temperatures, etc.etc.
en serio, ni que sigui per mi, pero es el que necesito, i crec qe millers de boletaires mes...
anims!!!!!!!!
es que si no, et fregirem a preguntes. aviso.
una abraçada a tots.

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Hey hey hey!!! Bones a tothom! A Granada, Quintana, cap al 20 de març pots trobar-hi tant múrgoles com marçots... Però hi hauria d'haver plogut i nevat durant l'hivern, i no ha sigut massa generós en aigua. Si hagués nevat a les parts altes de la sierra de Baza-Filabres podries provar amb els marçots a les zones de pi roig (sempre els sectors enclotats o molt obacs que és on els sòls són més profunds. Per múrgoles qualsevol bosc de pi roig, sobretot, que hagi estat objecte de treballs forestals i que sigui com més vell millor.

I Pere, no et pensis que no ho tinc present això dels hàbitats i totes aquestes dades, des de que ho vas deixar anar em ve tot sovint al cap... D'entrada, això de fer-ne un llibre és una bona idea... S'ha de pensar bé com fer-ho clar i entenedor, però aquesta és la feina de qui l'escriu. I, d'altra banda, a la propera del "Secret més ben guardat" o del que sigui, ja es farà diferent... A més de dir els llocs, que continua sent una de les virtuts, s'intentarà anar més per feina en aquest sentit que tu comentes i aprofitar els bolets i els boscos que ens anem trobant per fer un anàlisi més genèric, perquè ho pogueu aplicar a l'indret que sigui. I la millora del blog o, directament, fer una pàgina web ben parida, és farà. Ho faré, però donem-li temps a la figuera perquè faci figues... Jejeje

Una abraçada!! I pluja! I sort! I salut!

Marc

Anònim ha dit...

hola,hola,hola,com va això.tinc unes cuantes preguntes per fer al Marc( sòc en Xavi de cercs,ja no m`enrrecordava de dir-ho.)
Aqui va la primera,els bolets que sòn corcats es degut a un insecte que pon els ous dintre el bolet oi?dons allò de que si plou amb lluna vella no es corquen o en lluna nova creixen mès sòn llegendes?perque hi ha florides ò inclus temporades que surten mès corcats que d`altres? Com es que el carlet(hygrophorus russula)es tan delicat en aquest aspecte?
Es possible que en una mateixa zona de bosc en diferenta epòca hi surtin dues ò tres espècies de cep?
El boletus pinicola apareix tambè al mes de juny ò juliol a la serra del Cadì?
Quin tipus de sota bosc li agrada al cep al pirineu?(algùn tipus de planta o arbust, en que ens hem de fixar)
Als ceps que els hi agrada mès solei o obac?
Aquells boscos amb pins antìcs que practicament no hi ha sotabosc i que sòn molt tencats que hi pengen aquells super liquens poden ser productius per el cep? ò nomes sòn un niu de pinassa?
Les pissarres i esquistos que hi han a la banda de sort que tal per el cep?
ELs pins joves 10-20 anys poden produir ceps si els boscos del boltan en generen?
Bè,crec que per avui despres d`aquesta bateria de preguntes ja n`hi ha prou.
Et dono les gràcies per endevant i tambè una abraçada molt forta a tots
Salut i aigua desde cercs

Jordi ha dit...

Ja,ja,ja!!! Xavi quina metralla de preguntes...
El Cesar va trobar al Juny a la Serra del Cadí pinícolas.

Estaria be fer una sortida al Juny a la Serra de Cadí.
Però primer el marçots y després les múrgoles.

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Bon dia a tothom!!! Començo el torn de respostes a les preguntes del Xavi. Intentaré ser el més concís possible perquè amb tot el recull de qüestions que m'has formulat, si m'allargo molt, hauràs de fer dos dies de festa només per llegir-te el meu escrit!! Jejeje.

Com molt bé apuntes, els bolets són atacats per uns insectes que moltes vegades ponen els ous entre les làmines dels bolets i tota la pesca... Però la història popular de la lluna no és falsa. La lluna exerceix una força, unes vibracions, que varien depenent de la fase lunar, i que afecten al comportament i vida de molts éssers vius de la Terra. I els cucs i larves dels bolets, no en són una excepció. També incrementen el percentatge de bolets corcats alguns factors atmosfèrics com, els vents forts, l'excès de calor i ambient eixut, o l'excés d'humitat. I les florides i temporades, una mica seria el mateix... Hi ha temporades en què diversos factors externs poden afavorir la presència d'una important població d'insectes, o a l'inrevés. I, de totes maneres, el tipus de bosc i l'espècie del bolet també hi fa molt. A Granada, Almeria, Extremadura, les pinedes de pinastre (Pinus pinaster- aquell pi que fa les pinyes més grosses i allargassades, que us vaig ensenyar a Blanes) produeixen moltíssim pinetell (Lactarius deliciosus) i pràcticament mai en trobes cap de cucat. En canvi, en algunes obagues del Prepirineu, sota pi roig, el que costa és no trobar-los fotuts. I no diguem a l'alta muntanya on, per espècies, trobem el rovelló de pi negre (Lactarius quieticolor) que és, pel tipus de carn que té, l'espècie de rovelló més atacada pels cucs. I pel que fa als carlets, tres quarts del mateix. En aquest sentit tenen una carn molt delicada i que es veu afectada amb facilitat, no només pels cucs, sinó també per altres insectes que ataquen les làmines del bolet.

Per no fer-ho tant llarg, continuo al següent missatge...

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Contiuem...

amb els CEPS! Personalment, en un mateix hàbitat només hi he trobat dues espècies de ceps compartint espai: Boletus edulis i pinophilus (o pinicola que dieu per aquí... És el mateix). Apareixen els dos tant els boscos de pi negre, com de pi roig, com d'avet, a les fagedes... Al Cadí, a la florada de final de juny i principi de juliol, s'hi fan Boletus pinicolas i edulis. Igual que al setembre. Els dos comparteixen hàbitat i època d'aparició.

El SOTABOSC dels ceps... Doncs totes les plantes i arbustos de tendència acidòfila. Pinedes de pi negre recobertes amb catifa d'ussona i matolls de neret, nabiu, o boixerola, o ginebró. També hi ha avetoses i pinedes sense sotabosc on hi creixen ceps. O pinedes de pi negre esclarissades a l'alta muntanya, on també trobem ceps entre l'herba dels prats vora els arbres de més de 20-30 anys.

OBACS O SOLEIS? Doncs els dos vessants, obacs i soleis. A les obagues per la florada de juny-juliol i la de principi de setembre, i soleis a partir del 15 de setembre i fins a final d'octubre. Això sí, sempre sòls àcids-subàcids! Amb un pH entre 4'8 i 5'5 aproximadament.

BOSCOS DE MUNTANYA TANCATS I PLENS DE LÍQUENS? Doncs en alguns indrets on el bosc presenta aquest aspecte també se'n fan de ceps. Ara mateix se m'acut algun bosc madur de pi negre al Pallars Sobirà (Vall Ferrera). És cert també que en alguns d'aquests boscos els bolets hi són escassos, però el cep hi pot aparèixer.

Voltants de SORT??? A les obagues de la serra de Sort (Bosc Real, Bosc dels tres comuns), serrat de Matanegra (Llavorsí-Baiasca), i més amunt de Llavorsí (Vall Farrera, etc.) sí que se'n fan de ceps. I tant! On no n'he trobat mai és sortint de Sort i enfilant el Cantó (Soriguera, Vilamur, Llavaners), tot i que m'han comentat que se'n fa algun. Aquí ja s'hauria de comprovar...

I ELS PINS DE 10 i 20 ANYS... A partir dels 15 anys d'un pi, el cep pot començar a establir relacions, però és a partir dels 20-30 anys i, sobretot sobrepassats els 40 anys de l'arbre, quan el cep apareix en abundància. Si hi ha un arbre de 30 anys i un de 10, probablement el cep que estàs trobant està unit al de 30 anys. Pensa que el punt del miceli on fructifica el bolet pot estar allunyat molts metres de l'arbre. No sempre ha d'estar just a sota del pi al qual està unit.

I una curiositat de regal!! El CEP, a les zones de clima molt humit (Romania, per exemple), és un bolet heliòfil, és a dir, només el trobem a les clarianes i als marges del bosc, allà on hi toca el sol i el terra està recobert d'herba. I en altres indrets de la Terra, amb climes menys humits, com a casa notra, és un bolet que suporta molt bé l'ombra i el trobem també als boscos més tancats. És fascinant com adapten el seu caràcter a les característiques del medi on ha de créixer. A partir de coses com aquesta és quan a mi m'agrada dir que els bolets també tenen mil cares, mil formes i mil variacions, que probablement mai arribarem a descobrir completament.

Una abraçada!

Marc

Anònim ha dit...

oooooohh, ja s´ha acabaaaat...
pere estany.
en primer lloc saludar al xavi (hola he?) i al jordi.
en segon lloc, veus, ja tenim la meitat el llibre..... entre els comentaris mes amunt i com aquets, crec que va per aquí.....
ets un llibre obert!!!!!
be, ja t´ho faras, (pero si necesites ajuda, digam-ho!!) pero fart de la cuantitat de llibres d´identificació (necesaris, pero) ja está be coneixer el bolet mes "intimament", sobre tot, per reconeixer que tenen "mil cares" i que son un misteri.... que es el que a mi, personalment, m´engancha.. si els pogues cultivar al jardí, ja no sería el mateix.
el tindre consciencia de l´epoca, de les condicions, i de l´intuició, son rotllos molt atavics i que t´acosten a la terra.. be, paro de fer palles i per que et vagis entrenant per el llibre, il.luminem amb la vida dels ous de reig i dels "aereus" de la zona de st. coloma de farnés,joanet...
i una curiositat, si els aereus de les sureres esmentades surten al temps dels reixos (finals d´agost)i es solei i calent, els de les castanyeres de viladrau (mes obag i fret) no començen fins principis de novembre?? es fan óus de reig a les castanyeres??
be, gracies per intentar contestar.
i per evideciar el misteri, tan sols dir que la vegada que mes ous de reig he trovat(desde principis de setembre), era en un bosc de 90% pi, (si 10% roure) obag-nort, sota la molsa humida i fins 20 de novembre cada tres dies.....

Anònim ha dit...

Hola a tothom, soc en Jabo, (Xavier a lo gran), de Dosrius.

Ja m'he llegit el llibre 2 vegades, i encara segueixo enganxat, felicitats está molt, molt bé!

Pero tinc un dubte; Marc tu creus que a la zona del Corredor-Montnegre puc trobar Murgoles, Moixernons o Perrechicos (calocybe gambosa)?

Gràcies i una salutació per tothom!

Marc Estévez Casabosch ha dit...

Eii bones!!! Gràcies pels consells del Pere i pels agraïments del Jabo. A veure, anem per feina...

Pere, a les castanyedes de Viladrau s'hi poden trobar ceps des del setembre fins, com a molt, a principi de novembre. Les darreres florades que recordo... Una durant l'última setmana de setembre i una altra a final d'octubre. I el cep i el reig surten plegats a les suredes de terres litorals sempre que coincideixi la florada a final de setembre! Quan l'agost és fresc i plujós i a final de mes hi ha una florada, trobem el reig, algunes llores... Però B.aereus difícilment. M'ha agradat que fessis aquesta pregunta perquè això era un matís que volia comentar. I de reig sí que en produeix el castanyer, però no les castanyedes tancades que tenim a Catalunya; als boscos de castanyers adevesats del nord-oest de la Península sí que en trobem, però són això, deveses. Hi entra llum per tot arreu.

I Jabo... Al Montnegre-Corredor només hi he trobat múrgoles, moixernons (C. gambosa) no. El substrat majoritari són granits degradats que donen lloc a terres saulonosos (silicis), on hi creix la surera, el pi pinyoner... Hi ha també algun aflorament calcari a les parts elevades de les muntanyes, però poca cosa... El moixernó exigeix substrats calcaris i àrees de pastures, desconec que hi ha hagi cap raconada així en aquestes serres; si en saps d'alguna vés a treure-hi el cap, sempre he pensat que algun racó amagat hi ha d'haver, però no l'he trobat a dia d'avui... :( ...Jejeje /// I les múrgoles... Hi trobaràs la múrgola rossa (Morchella esculenta), als passadissos de vegetació de ribera que trobes al fons de les rieres i torrents, i també en alguna vora de camí o sectors amb el sòl alterat; vaig trobar-ne en un marge d'un camí molt a prop de Vallgorguina on semblava que hi havien cremat branquillam d'alzina... La millor època és des de la primera setmana de març fins a mig abril depenent de quan arribin les pluges... Ja diràs el què!!

Una abraçada, i salut!!

Marc

Anònim ha dit...

Moltes gràcies Marc!!!

Una altre dubte per no perdre la costum, je, je je!

Al Corredor-Montnegre hi puc trobar Camasecs;(Marasmius oreades ,carrerilla o senderuela)?

Un salutació a tots!

Anònim ha dit...

Gràcies per la resposta Marc i disculpes per la meva demora. Llavors elss boscos de pi roig on puc trobar marçots i múrgoles podrien ser els mateixos a on vaig agafar pinetells a la tardor? M'agradaría passar-te alguna foto per a que miris el tipus de sol i m'orientiesis una mica.

I parlant de marçots he llegit que s'estan agafant als "hayedos" de Navarra, i em pregunto: no podrien agafar-se a la fageda més famosa de casa nostra a la Fageda d'en Jorda a la Garrotxa? o potser la poca alçada (550 metres) i la manca de neu o fan molt difícil?

Bè, de moment ja estaría per avui, proximament més i esperem que millor.

Salutacions a tothom i en especial al Xavi, Pera, Jabo, Jordi, Cesar i al megacrack Marc!

Anònim ha dit...

pere estany.
hola a tots, marc, xavi marc st. vicens,jabo, quintana, cesar... etc.etc.
be, aprofitant la benantesa i veient que encara no ha plogut, marc, jo segueixo preguntant, per fer llibre, esclar.
be, anem anem a "l´arrel" del "asunto", les plujes i el despertar dels mcel.lis.(je, je, je)
be, a veure si no em lio masa.
per el que anem veient, cada zona li surten els bolets a una época concreta(quinzenes).
soposem que si, que primer es desperta el micel.li i que una vegada despertat, si te aigua i humitat, va "donant"bolets.
pero cada zona, te boles que surten a diferentes époques.
per exemple, a les meves terres, els rovellons surten a la segona quincena d´octubre i els fredolics a la segona de novembre.
l´any passat, va ploure a l setembre i hi varem haber rovellons, pero despres es va assecar i no veren sortir els fredolics.
aquest any, al ravés, va ploure a l´octubre i els rovellos ja no varen tindre temps, en cambi els fredolics, fins ara...
per sortir un bolet, ¿a de ploure un mes avans?
quina inflencia tenen les altres plujes? ¿es cert que les plujes de primavera fan els bolets de la tardó?
be, ja se que te molts i molts codicionants, pero si fesim una temporada "ideal".....
gracies.

Anònim ha dit...

soc un aficonat de lleida ,y em faria molta il.lusío saber per on puc trobar moixerrons per aquesta zona,carreretes si que agafat pero moixerrons no,no se si surten al mateix puesto.felicitats pel llibre y un salut,gracies.

Anònim ha dit...

HEY,HEY,QUE TAL,SÒC EN XAVI DE CERCS,NO PLOU NI EN TE GANES SEMBLE QUE SANT PERE S`HAGI OBLIDAT DE NOSALTRES.
COM VA TOT.JO PER DEGRÀCIA N0 PUC ESTAR MÈS A SOBRE DEL BLOGG PER ASSUMPTOS DE FEINA,PERO SEMPRE QUE TINC UN MOMENT LI FAIG UNA REPASSADA.
AL PERE QUE SI. JA HE REBUT EL TEU MAIL.
JO VOLDRIA FER UNA CONSULTA A EL MARC O EN ROBERT SOBRE ELS MARÇOTS.
ES FAN EN SÒLS BASICS O ACÌDS,Ò AMBDOS SÒLS SÒN POSSIBLE LA VIDA DEL MICEL.LÌ?
A PARTIR DE QUIN MES ES POSSIBLE TROBAR-LOS (ENCARA QUE SELS ANOMENI MARÇOTS TAMBÈ DEUEN PODER SORTIR AL FEBRER)
ENGUANY QUE FA TANTA BONANÇA I AL MIG DIA L`AIGUA CORRE PELS LLOCS QUE HI HA NEU ES POSSIBLE QUE JA S`EN PUGUI TROBAR ALGÙN? O LES NITS ENCARA SÒN MASSA LLARGUES I FREDES?
GRÀCIES PER ENDEVANT I UNA FORTA ABRAÇADA A TOTS ELS"SECRETERS".
SALUT I AIGUA DES DEL BERGUEDÀ

Dessmond ha dit...

Compartir secrets entre boletaires?. No es diuen moltes mentides per protegir el tresor?

«El més antic ‹Més antic   1 – 200 de 351   Més nou› El més recent»